Kennisbank
Ziektebeelden
Als je lichamelijke klachten ervaart, kan het soms heel lastig zijn om te ontdekken waar dit aan ligt. Je (huis)arts helpt je bij het herkennen van symptomen die passen bij een bepaald ziektebeeld. Afhankelijk van het ziektebeeld en de klachten die je ervaart, kan de (huis)arts je medicijnen voorschrijven. Deze medicijnen kun je bestellen bij de apotheek. De apothekers(assistenten) controleren nogmaals of de medicijnen veilig zijn voor jou en geven advies over hoe je de medicijnen gebruikt. Hieronder delen we een aantal uiteenlopende ziektebeelden waarvoor je medicijnen kunt gebruiken.
Hepatitis A, B & C
Jaarlijks sterven er 1,3 miljoen mensen aan hepatitis en dit aantal stijgt nog steeds. Wat zijn de verschillen tussen hepatitis A, B en C? Hoe zijn deze aandoeningen te voorkomen en te behandelen?
Schildklierproblemen
Wat weet jij over de schildklier? Schildklieraandoeningen hebben een grote impact op onze gezondheid en mentale welzijn. Onze collega’s Esther en Nathalie geven een uitgebreide uitleg over schildklierproblemen en vertellen hun persoonlijke verhaal.
Bijschildklierproblemen
Onze collega Esther Hartsink is schild- en bijschildklierpatiënt en vrijwilliger bij Schildklier Organisatie Nederland (SON). Esther geeft uitleg over de bijschildklieren en het effect van bijschildklierproblemen op haar leven.
Schurft
Wat is schurft? Hoe verspreid deze vervelende aandoening zich? En hoe kun je jezelf behandelen? We geven je meer informatie over deze besmettelijke huidziekte.
Soa's
Wat zijn soa's en welke bestaan er allemaal? Lees meer over chlamydia, hepatitis B en C, hiv en andere soa's. Denk je dat je een soa hebt? Wij zijn er voor je.
Hiv
Hiv is misschien wel één van de bekendste soa's. Wereldwijd heeft het hiv-virus in het verleden veel dodelijke slachtoffers geëist. Gelukkig is het virus tegenwoordig met medicijnen te remmen.
Chlamydia
Van alle soa's komt chlamydia het meeste voor in Nederland. Vooral bij mensen onder de 25 jaar. Lees meer over mogelijke symptomen, manieren van testen en hoe chlamydia behandeld wordt.
Syfilis
Wat vaak begint met een rood en hard plekje op de penis, vagina of anus, kan gevaarlijke gevolgen hebben als je deze soa niet laat behandelen. Lees meer over hoe je syfilis kunt herkennen en behandelen.
Gonorroe
Gonorroe (druiper) is een zeer besmettelijke soa die na chlamydia het vaakst voorkomt in Nederland. Lees meer over de symptomen, soa-test en de behandeling voor deze vervelende aandoening.
Meer informatie
Lees verder in de kennisbank: