Medicatiebewaking bij Nationale Apotheek

Marwa Rasul
Marwa Rasul| ApothekerInfo@nationale-apotheek.nl
Medicatiebewaking is onderdeel van de service die een apotheek verleent.

Wat zijn terhandstellingskosten?

Bij iedere apotheek betaal je terhandstellingskosten. Terhandstellingskosten zijn de kosten die je betaalt aan de apotheek voor de levering van jouw medicijn. Deze kosten betaal je per medicijn waar je een recept voor nodig hebt. De hoogte van de terhandstellingskosten kan per apotheek verschillen. Terhandstellingskosten bestaan uit:

  • Het klaarmaken en verpakken van jouw medicijn.

  • Het leveren van jouw medicijn, inclusief uitleg over het medicijngebruik.

  • Een zorgvuldige medicatiebewaking om jouw veiligheid te garanderen.

Wanneer er een medicijn aan je wordt voorgeschreven, moet er zorgvuldig gecontroleerd worden of het middel veilig is voor jou om te gebruiken.

Wat is medicatiebewaking?

Wanneer er een medicijn aan je wordt voorgeschreven, moet er zorgvuldig gecontroleerd worden of het middel veilig is voor jou om te gebruiken. Hierbij wordt er gekeken of het medicijn bijvoorbeeld samengaat met eventuele andere medicatie en of je niet allergisch bent voor één van de stoffen in het medicijn. Jouw medicatiegebruik wordt bewaakt door de apotheek die jou het medicijn levert.  

Hoe doet Nationale Apotheek de medicatiebewaking?

Bij iedere uitgifte van een medicijn, vind er een zorgvuldige controle plaats of het medicijn veilig te gebruiken is in combinatie met eventuele andere medicatie en allergieën. Voor de medicatiebewaking, raadplegen wij ons Apotheekinformatiesysteem (AIS) en het Landelijk Schakelpunt (LSP). Voor een goede medicatiebewaking is toestemming voor het Landelijk Schakelpunt vereist.  

Met jouw toestemming voor het Landelijk Schakelpunt, kunnen jouw gegevens makkelijk worden gedeeld door verschillende zorgverleners.

Waarom moet ik toestemming geven voor het Landelijk Schakelpunt?

Met jouw toestemming voor het Landelijk Schakelpunt, kunnen jouw gegevens makkelijk worden gedeeld tussen verschillende zorgverleners. Sta je bijvoorbeeld bij meerdere apotheken ingeschreven? Dan kunnen wij zien welke medicatie via andere apotheken is geleverd en hebben we een compleet beeld of het medicijn wat we leveren ook veilig te gebruiken is voor jou.  

Meer over het Landelijk Schakelpunt
textintroductionright

Wie doet de medicatiebewaking als je bij meerdere apotheken staat ingeschreven?