Terhandstellingskosten apotheek
Haal je medicijnen bij een apotheek? Dan betaal je niet alleen voor het medicijn zelf, maar ook voor de service. Dat noemen we terhandstellingskosten. Wat terhandstellingskosten precies zijn, wanneer en waarom je terhandstellingskosten voor een medicijn betaalt, lees je hieronder.
Wat zijn terhandstellingskosten?
Met een recept van je (huis)arts bestel je medicijnen bij de apotheek. De apotheek is niet alleen verantwoordelijk voor het uitgeven van jouw medicijnen, maar zorgt er ook voor dat alles veilig is voor jou. Welke medicijnen adviseert de (huis)arts? Mag dit gecombineerd worden met andere medicijnen die je eventueel al gebruikt? En zijn er dingen die je moet weten voor gebruik? Voor dit werk wordt een vergoeding gevraagd in de vorm van terhandstellingskosten. Zie het als servicekosten van de apotheek, zodat jij de juiste medicijnen krijgt en op een veilige manier gebruikt.
Terhandstellingskosten bij de apotheek
De terhandstellingskosten van de apotheek bestaat uit twee soorten kosten: de terhandstellingskosten van de medicijnen en de kosten van een begeleidingsgesprek.
De terhandstellingskosten van medicijnen
Als je medicijnen bestelt bij de apotheek, zijn daar kosten aan verbonden. De hoogte van de terhandstellingskosten hangt af van de service van de apotheek. De kosten voor de dienstverlening van de apotheek bestaan uit:
Het klaarmaken van de medicijnen.
Controle of de (huis)arts het juiste medicijn voorschrijft.
Controle of de voorgeschreven sterkte klopt.
Controle of je geen verkeerde combinatie van medicijnen gebruikt.
De uitleg over hoe je het medicijn gebruikt.
Lees meer over medicatiebewaking bij Nationale Apotheek.
Kosten begeleidingsgesprek
Kom je bij de apotheek voor nieuwe medicijnen of is het gebruik langer dan een jaar geleden? Dan komen er extra kosten voor een begeleidingsgesprek bij. Het begeleidingsgesprek of het eerste uitgifte gesprek is verplicht. De apothekersassistente vertelt je waar je op moet letten als je het medicijn gebruikt. Denk aan eventuele bijwerkingen en hoe je het medicijn moet innemen. Ook krijg je eventueel extra voorlichting over bijbehorende hulpmiddelen.
Wat zijn de terhandstellingskosten bij een herhaalrecept?
Herhaal je jouw medicijnen? Bij een herhaalrecept betaal je alleen voor de terhandstellingskosten van medicijnen en niet voor een begeleidingsgesprek. Je hebt het medicijn immers al ooit eerder ontvangen. Een eerste uitgiftegesprek is al gevoerd en je weet hoe je jouw medicatie gebruikt. Een begeleidingsgesprek is dus geen onderdeel van de terhandstellingskosten van een apotheek bij herhaalrecepten. Heb je de herhaalmedicatie langer dan een jaar geleden voor het laatst gebruikt? Dan wordt er vaak wel nogmaals een begeleidingsgesprek gevoerd.
Tip: met de herhaalservice van Nationale Apotheek laat jij jouw medicijnen automatisch herhalen en thuisbezorgen.
Kort samengevat
Het bedrag wat je betaalt voor jouw medicijnen bestaat uit de kosten van het medicijn plus de terhandstellingskosten van de apotheek. Deze kosten kun je niet weigeren. Ze staan los van overige medicijnkosten, waaronder een eigen bijdrage of eigen risico.
Eigen risico
Iedere keer dat je een medicijn laat leveren door de apotheek, betaal je terhandstellingskosten. Deze kosten vallen standaard onder de basisverzekering. Dit betekent dat je altijd eerst het eigen risico betaalt. Pas als je eigen risico volledig gebruikt is, neemt je zorgverzekeraar de kosten voor zijn rekening.
Veelgestelde vragen
Over terhandstellingskosten
Wat zijn terhandstellingskosten?
Terhandstellingskosten zijn kosten die je betaalt aan de apotheek voor het klaarmaken, controleren en meegeven van medicijnen. Iedere keer als je medicijnen ontvangt van de apotheek, betaal je terhandstellingskosten. Je betaalt hierbij ook voor de medicatiebewaking die de apotheek uitvoert. Bij ieder medicijn wordt zorgvuldig gecontroleerd of het middel veilig is voor jou om te gebruiken. Daarnaast kunnen er kosten worden gerekend voor een begeleidingsgesprek. In dit gesprek krijg je uitleg over het gebruik van jouw medicijnen.
Wat houdt het begeleidingsgesprek in?
Als je een nieuw medicijn krijgt, vertelt de farmaceutisch klantadviseur hoe je deze het beste gebruikt of er mogelijke bijwerkingen zijn en waar je verder op moet letten als je het gaat gebruiken. Je betaalt de kosten voor het begeleidingsgesprek als je een nieuw medicijn krijgt of als het gebruik ervan meer dan een jaar geleden is.
Kosten van het begeleidingsgesprek worden altijd apart op de factuur vermeld. Deze komen dus bovenop de terhandstellingskosten voor het klaarmaken van jouw medicijnen.
Wat mag een apotheek in rekening brengen?
Een apotheek mag verschillende kosten in rekening brengen. Het bedrag dat je betaalt voor medicijnen op recept bestaat uit twee onderdelen: kosten voor de medicijnen en een bedrag voor de service van de apotheek.
Bedrag voor je medicijnen
De kosten die je betaalt voor medicijnen zijn per zorgverzekering verschillend. Jouw apotheker bepaalt samen met zorgverzekeraars welke prijs er wordt betaald. De Rijksoverheid bepaalt de maximale prijs, zodat medicijnen betaalbaar blijven. Lees meer over medicijnkosten.
Kosten voor de service
Het bedrag voor de dienstverlening van de apotheek hangt af van verschillende handelingen en het moment van leveren. Daardoor kan het zijn dat de vergoeding in het weekend of in de avond hoger is.
Haal je voor de eerste keer je medicijnen op? Dan betaal je terhandstellingskosten plus de kosten van het begeleidingsgesprek. Heb je medicijnen op herhaalrecept? Dan betaal je alleen de terhandstellingskosten.
Hoe hoog mogen terhandstellingskosten zijn?
Terhandstellingskosten betaal je voor alle medicijnen waar een recept voor nodig is. Er zit geen maximaal tarief aan de terhandstellingskosten. Elke apotheek maakt zelf afspraken met zorgverzekeraars.
Afhankelijk van je zorgverzekeraar en type medicijnen liggen de terhandstellingskosten van Nationale Apotheek tussen de €4,73 en €8,69.
Voor specifieke informatie over de terhandstellingskosten van jouw zorgverzekering, kun je het beste je eigen zorgverzekering raadplegen.
Hoe vaak betaal je terhandstellingskosten?
Terhandstellingskosten betaal je als je op doktersrecept medicijnen laat leveren door de apotheek. Ook als je chronisch medicijnen gebruikt betaal je terhandstellingskosten. De kosten gelden voor iedere uitgifte (levering) van medicijnen. Dus ook als je verschillende (chronische) medicatie afhaalt of laat thuisbezorgen, betaal je terhandstellingskosten per medicijn.
Wie bepaalt de terhandstellingskosten?
In Nederland worden de terhandstellingskosten gezamenlijk bepaald door de zorgverzekeraar en de apotheker. Dit is een vergoeding die de apotheek ontvangt voor het leveren van jouw medicijnen, inclusief het advies en de begeleiding bij het eerste gebruik ervan.
De hoogte van de terhandstellingskosten is niet bij elke apotheek hetzelfde, maar er zijn wel landelijke afspraken gemaakt over de maximale hoogte.
Worden terhandstellingskosten vergoed?
Terhandstellingskosten vallen onder het eigen risico en betaal je dus in eerste instantie zelf. Is je eigen risico op? Dan worden de terhandstellingskosten door je zorgverzekeraar betaald.