Nicotinepleisters

Rutger Broosus
Rutger Broosus| Beherend apothekerInfo@nationale-apotheek.nl

Ga jij stoppen met roken? Dan kun je last krijgen van lichamelijke ontwenningsverschijnselen, zoals trillen, slechter slapen en darmklachten. Door het roken is je lichaam verslaafd geraakt aan nicotine. Nicotinevervangers helpen je met het afbouwen van je rookverslaving, waarbij lichamelijke ontwenningsverschijnselen kunnen worden verminderd. Er zijn verschillende soorten nicotinevervangers, waaronder pleisters, kauwgom en zuigtabletten.

Nicotinepleisters om je rookverslaving af te bouwen

Als jij je rookverslaving gaat afbouwen met nicotinevervangers, zijn nicotinepleisters een makkelijke en effectieve optie. Nicotinepleisters geven gedurende de dag nicotine af en hiermee zorg je voor een basisniveau nicotine in je bloed. Je stopt met roken en start met nicotinepleisters, waarmee de lichamelijke ontwenningsverschijnselen van het stoppen worden verminderd. Een behandeling met nicotinepleisters duurt meestal 8 tot 12 weken. Als eerste leer je de gewoonte van het roken af, terwijl je via de pleisters langzaam het nicotinegehalte in je lichaam afbouwt.

Zo plak je de pleisters

Nicotinepleisters zijn een makkelijke manier om de hoeveelheid nicotine in je lichaam af te bouwen bij het stoppen met roken. We geven een aantal tips om de nicotinepleisters goed op te plakken: 

  • Het is belangrijk dat je een nicotinepleister op droge, onbeschadigde en haarloze huid plakt. Scheer de huid van tevoren niet, want hierdoor kan er irritatie ontstaan.  

  • Plak de nicotinepleister op een plek van je lichaam die niet zo veel beweegt, bijvoorbeeld op je schouderblad, heup of bovenarm. Zorg er ook voor dat er zo min mogelijk kleding over de pleister schuurt.  

  • Je plakt iedere ochtend een nieuwe nicotinepleister. Kies iedere keer een nieuwe plek van je lichaam om de pleister op te plakken. Hiermee kan eventuele huidirritatie voorkomen worden.

  • Druk bij het plaatsen de pleister voor 10 seconden goed aan. Op deze manier blijft de nicotinepleister het beste zitten.  

  • Valt je pleister af? Plak gerust een nieuwe. De hoeveelheid nicotine die de pleister afgeeft, is constant waardoor je de huidige pleister gerust kunt vervangen door een nieuwe. 

Populaire merken

Er zijn een aantal populaire merken die nicotinepleisters leveren, waaronder Nicotinell en NiQuitin. Deze merken nicotinevervangers bestel je één keer per kalenderjaar gratis via Nationale Apotheek als je onder begeleiding stopt.  

Nicotinell  

Nicotinell pleisters zijn verkrijgbaar in verschillende doseringen van 21 mg, 14 mg of 7 mg. De dosering waarmee je begint, hangt vaak af van hoeveel sigaretten je rookt per dag. Jouw huisarts of stoppen met roken-coach helpt je bij het kiezen van de juiste stoppen met roken-middelen en doseringen. Bij het kiezen van de juiste dosering en het gebruik van Nicotinell pleisters wordt er een onderscheid gemaakt tussen zware rokers die meer dan 20 sigaretten per dag roken en matig tot lichte rokers die minder dan 20 sigaretten per dag roken.  

Lees meer over de juiste dosering voor Nicotinell pleisters.  

NiQuitin

NiQuitin pleisters zijn ook verkrijgbaar in varianten van 21 mg, 14 mg of 7 mg. Ook bij dit merk wordt de juiste dosering en het gebruik van nicotinepleisters bepaald door te kijken naar het aantal sigaretten dat iemand per dag rookt. Bij NiQuitin wordt een onderscheid gemaakt tussen het roken van minder dan 10 sigaretten per dag en meer dan 10 sigaretten per dag. Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste nicotinevervangende middelen en doseringen? Je huisarts, praktijkondersteuner of stoppen met roken-coach helpt je hierbij.  

Lees meer over de juiste dosering voor NiQuitin pleisters.

Nicorette

De pleisters van Nicorette zijn verkrijgbaar in 10 mg, 15 mg of 25 mg doseringen. Welke dosering geschikt is voor jou om mee te beginnen, hangt af van het aantal sigaretten dat je per dag rookt. Je huisarts of stoppen met roken-coach geeft advies over de juiste stoppen met roken-middelen en geschikte doseringen. Het selecteren van de juiste dosering van Nicorette pleisters, wordt bepaald aan de hand van het aantal sigaretten dat je per dag rookt. Bij Nicorette wordt er een onderscheid gemaakt tussen zware rokers die meer dan 15 sigaretten per dag roken en lichte rokers die minder dan 15 sigaretten per dag roken.  

Lees meer over de juiste dosering voor Nicorette pleisters.  

Bijwerkingen nicotinepleisters

Nicotinepleisters worden op de huid geplakt. Hierdoor kunnen bijwerkingen als huidirritatie en jeuk ontstaan. Het is belangrijk om iedere nieuwe pleister op een nieuwe plek te plakken. Dit kan eventuele irritatie verminderen. Het is ook mogelijk dat je moeilijker slaapt met nicotinepleisters op. In dat geval kun je ervoor kiezen om de nicotinepleister 's avonds te verwijderen.  

Nicotinepleisters zijn verkrijgbaar in verschillende sterkten. Een te hoge dosis nicotine verhoogt de kans op bijwerkingen of zelfs nicotinevergiftiging. De kans op nicotinevergiftiging wordt ook groter als je toch nog rookt bij het gebruik van nicotinepleisters. Je kunt dan last krijgen van duizeligheid, misselijkheid of overgeven. Neem altijd contact op met je huisarts, stoppen met roken-coach of apotheker als je je zorgen maakt of bijwerkingen ervaart.

Alternatieve nicotinevervangers

Behalve nicotinepleisters, kun je ook nicotinekauwgom of zuigtabletten gebruiken bij het stoppen met roken. Vaak wordt er door huisartsen, praktijkondersteuners of stoppen met roken-coaches een combinatie van meerdere soorten nicotinevervangers voorgeschreven. Nicotinepleisters geven langzaam nicotine af en behouden een basisniveau aan nicotine in je bloed, terwijl kauwgom of zuigtabletten snel door het lichaam worden opgenomen tijdens eventuele moeilijke momenten. Overleg met jouw begeleider welke (combinatie van) nicotinevervangers het meest geschikt zijn voor jou.

Nicotinepleisters vergoeding

Ben jij op zoek naar nicotinepleisters? Via Nationale Apotheek worden jouw nicotinevervangers één keer per kalenderjaar volledig vergoed. Eén van de voorwaarden is dat je wordt begeleid door een huisarts, praktijkondersteuner of erkende stoppen met roken-coach. Jij kiest zelf jouw begeleiding en via Nationale Apotheek bestel je gratis middelen. Zonder eigen risico en gratis thuisbezorgd. Stoppen met roken is al lastig genoeg. Wij maken het jou zo makkelijk mogelijk.

Nicotinepleisters vergoeding