textintroductionright

Nicotineverslaving door roken of vapen 

De stof nicotine is zeer verslavend en werkt via jouw hersenen een steeds grotere verslaving in de hand.

De invloed van nicotine op je hersenen

De stof nicotine is zeer verslavend en werkt via jouw hersenen een steeds grotere verslaving in de hand. De stof zorgt voor een ‘kick’ of fijn gevoel. Je krijgt een tijdelijke roes waarin je aandacht en concentratie worden versterkt. Tegelijkertijd voel je je rustig en kalm, waarbij je minder last hebt van pijn, angst of somberheid. Dit is allemaal tijdelijk en zal na een paar uur uitgewerkt zijn.  

Door de nicotine verandert ook de structuur van je hersenen. Je kunt hierdoor steeds meer nicotine opnemen om de fijne roes vast te houden. Helaas raakt jouw lichaam snel gewend aan de extra dosis. Je hebt dus steeds meer nicotine nodig om hetzelfde effect te bereiken. Het resultaat: jij snakt snel weer naar een volgende sigaret.

De eerste 24 tot 48 uur na het stoppen met roken voel je deze lichamelijke ontwenningsverschijnselen het sterkst.

Lichamelijke ontwenningsverschijnselen

Is je lichaam verslaafd geraakt aan nicotine, dan ervaar je ook al gauw lichamelijke klachten wanneer je minder rookt of helemaal wilt stoppen. De eerste 24 tot 48 uur na het stoppen met roken voel je deze lichamelijke ontwenningsverschijnselen het sterkst. De weken hierna, zullen de klachten steeds verder afnemen.  

Lichamelijke ontwenningsverschijnselen die kunnen ontstaan bij het stoppen met roken, zijn:  

  • Hoesten  

  • Hoofdpijn  

  • Misselijkheid  

  • Je rusteloos voelen  

  • Moeite met slapen  

  • Concentratieproblemen  

  • Angstig zijn  

  • Irritatie of boosheid ervaren  

  • Somberheid  

  • Een verhoogde eetlust  

  • Problemen met je maag en/of darmen   

Tip: middelen als nicotinevervangers of stoppen met roken-medicatie helpen je jouw lichamelijke ontwenningsverschijnselen onder controle te houden en definitief te stoppen met roken.  

Hoe jij je rook- en nicotineverslaving kunt afbouwen

Stoppen met roken bestaat vaak uit 2 stappen. Ten eerste is er een gedragsverandering nodig om de gewoonte van het roken af te leren. Tegelijkertijd bouw je de lichamelijk nicotineverslaving af, waardoor je lichaam steeds minder hunkert naar een sigaret.

De gewoonte afleren

Je nicotineverslaving afbouwen

Zowel nicotinevervangers als stoppen met roken-medicatie helpen bij het verminderen van lichamelijke ontwenningsverschijnselen zodat het stoppen met roken jou iets makkelijker afgaat.

Middelen om je nicotineverslaving af te bouwen

Diverse stoppen met roken-middelen helpen bij het afbouwen van een nicotineverslaving. Zowel nicotinevervangers als stoppen met roken-medicatie helpen bij het verminderen van lichamelijke ontwenningsverschijnselen zodat het stoppen met roken jou iets makkelijker afgaat.  

Nicotinevervangers 

Er zijn verschillende soorten nicotinevervangers verkrijgbaar. Nicotinepleisters zorgen voor een stabiele hoeveelheid nicotine in je lichaam. Deze hoeveelheid nicotine bouw je bij het stoppen met roken langzaam af. Tijdens moeilijke momenten geven kauwgom, zuigtabletten en mondspray directe verlichting van lichamelijke ontwenningsverschijnselen.    

Stoppen met roken-medicatie 

Wanneer je veel rookt (meer dan 10 sigaretten per dag) en je al eens hebt geprobeerd om te stoppen met nicotinevervangers, dan kan er stoppen met roken-medicatie worden voorgeschreven. Deze middelen zijn alleen op recept verkrijgbaar via je (huis)arts.

textintroductionright

Jouw middelen 100% vergoed

Eén keer per kalenderjaar krijg jij je middelen volledig vergoed via Nationale Apotheek als je je laat begeleiden bij het stoppen met roken. Bekijk de voorwaarden voor vergoeding.