Nicotinezuigtabletten

Rutger Broosus
Rutger Broosus| Beherend apothekerInfo@nationale-apotheek.nl

Nicotinezuigtabletten helpen je bij het stoppen met roken doordat ze lichamelijke ontwenningsverschijnselen helpen te verminderen.

Nicotinezuigtabletten helpen je bij het stoppen met roken doordat ze lichamelijke ontwenningsverschijnselen helpen te verminderen. Je lichaam is door het roken verslaafd geraakt aan nicotine. Wanneer je stopt met roken, is het verstandig om je nicotineverslaving rustig af te bouwen om ontwenningsverschijnselen zoveel mogelijk te voorkomen. Nicotinezuigtabletten kunnen hierbij helpen.

Met nicotinezuigtabletten je rookverslaving afbouwen

Ga jij nicotinevervangers gebruiken om je rookverslaving af te bouwen? Dan zijn zuigtabletten een goede optie voor moeilijke momenten. Je neemt de tabletten op het moment dat je behoefte hebt aan roken. Door te zuigen op de tabletten, krijg je snel nicotine binnen via je mondslijmvlies. Hierdoor verdwijnt je behoefte om te roken vrijwel meteen. In ongeveer 30 minuten lossen de zuigtabletten vanzelf op in je mond. Vaak duurt een behandeling met nicotinezuigtabletten 3 tot 6 maanden.

Zo gebruik je nicotinezuigtabletten

Een nicotinezuigtablet lost vanzelf op in je mond door er langzaam op te zuigen. Zorg ervoor dat je niet te hard zuigt en voldoende pauzes neemt voor een geleidelijke afgifte van nicotine. Als er te veel nicotine wordt afgegeven dan je mondslijmvlies kan opnemen, slik je het teveel aan nicotine door in plaats van dat je lichaam het opneemt. Dit kan de werking van je zuigtablet verminderen.

Zo maak jij optimaal gebruik van je nicotinezuigtablet: 

  • Neem 1 zuigtablet per keer en maximaal 1 zuigtablet per uur.  

  • Zuig langzaam op het tablet en proef de smaak van nicotine sterker worden. 

  • Neem een pauze en plaats het tablet tussen je tandvlees en wang. 

  • Verdwijnt de smaak van nicotine? Begin dan opnieuw met zuigen. 

  • Herhaal dit voor ongeveer 30 minuten totdat je nicotinezuigtablet helemaal is opgelost. 

  • Vaak zijn 8-12 zuigtabletten per dag voldoende.  

Een behandeling met nicotinezuigtabletten duurt vaak minimaal 3 maanden. Na deze periode wordt het aantal zuigtabletten dat je neemt geleidelijk aan afgebouwd. Over het algemeen kun je stoppen met het gebruik van zuigtabletten wanneer je 1 tot 2 zuigtabletten per dag neemt. Het wordt vaak afgeraden om zuigtabletten langer dan 6 maanden te gebruiken. Je huisarts of stoppen met roken-coach kan je helpen met het bepalen van de juiste dosering en het succesvol afbouwen van nicotinevervangers. Met de juiste begeleiding en middelen, zorg jij ervoor dat je definitief afscheid neemt van die sigaretten.

Populaire merken

Er zijn een aantal populaire merken die nicotinezuigtabletten leveren, waaronder Nicotinell en NiQuitin. Bestel jouw nicotinevervangers via Nationale Apotheek en je krijgt ze één keer per kalenderjaar volledig vergoed.  

Nicotinell 

Nicotinell zuigtabletten zijn te verkrijgen in doseringen van 1 mg of 2 mg met een smaak van mint. Bij het bepalen van de juiste dosering, wordt er een onderscheid gemaakt tussen lichte rokers (minder dan 20 sigaretten per dag), matige rokers (20-30 sigaretten per dag) en zware rokers (meer dan 30 sigaretten per dag).  

Lees meer over de juiste dosering voor Nicotinell zuigtabletten. 

NiQuitin 

Zuigtabletten van het merk NiQuitin hebben een pepermuntsmaak en zijn verkrijgbaar in doseringen van 2 mg en 4 mg. Welke dosering voor jou geschikt is, hangt samen met het moment waarop je je eerste sigaret opsteekt. Begin je met roken binnen 30 minuten nadat je wakker wordt? Dan wordt een dosering van 4 mg aangeraden. Zuigtabletten van 2 mg zijn voor mensen die later dan 30 minuten na het wakker worden beginnen met roken.  

Lees meer over de juiste dosering voor NiQuitin zuigtabletten.

NiQuitin mini 

NiQuitin minizuigtabletten zijn verpakt in de vorm van een aansteker. Zo heb je een vertrouwde vorm in handen die makkelijk mee te nemen is. In plaats van je echte aansteker, pak je nu voortaan een NiQuitin minizuigtablet op moeilijke momenten. De tabletten hebben een pepermuntsmaak en zijn verkrijgbaar in doseringen van 2 mg en 4 mg. Bij het bepalen van de juiste dosering, wordt er onderscheid gemaakt tussen rokers die 20 sigaretten of minder per dag roken en rokers die meer dan 20 sigaretten per dag roken. 

Lees meer over de juiste dosering voor NiQuitin minizuigtabletten. 

Nicorette

Nicorette zuigtabletten zijn verkrijgbaar in een dosering van 4 mg en hebben een freshmint smaak. De zuigtabletten zijn vooral geschikt voor mensen die meer dan 20 sigaretten per dag roken. Ook als je binnen 30 minuten na het wakker worden je eerste sigaret rookt, kun je met nicorette zuigtabletten jouw nicotineverslaving afbouwen.

Lees meer over het gebruik van Nicorette zuigtabletten.

Mogelijke bijwerkingen

Bij het gebruik van nicotinezuigtabletten is het belangrijk om langzaam te zuigen en voldoende pauzes te nemen. Bijwerkingen als de hik, een brandend gevoel in je maag, een kriebelend gevoel in je keel of winderigheid, zijn een teken dat je langere pauzes moet nemen. Verder kunnen misselijkheid en duizeligheid ook voorkomen bij het gebruik van zuigtabletten. Maak jij je zorgen over bijwerkingen of andere klachten die je ervaart tijdens het stoppen met roken? Neem contact op met je huisarts, stoppen met roken-coach of apotheker.  

Alternatieve nicotinevervangers

Naast zuigtabletten, zijn er ook pleisters en kauwgom verkrijgbaar. Vaak wordt door huisartsen en stoppen met roken-coaches een combinatie van nicotinevervangers voorgeschreven. Je neemt bijvoorbeeld de zuigtabletten en kauwgom op moeilijke momenten en combineert deze middelen met nicotinepleisters. Nicotinepleisters geven langzaam nicotine af en behouden een basisniveau aan nicotine in je lichaam. De combinatie van het langzaam afbouwen van je nicotineverslaving en middelen die je kunt gebruiken tijdens moeilijke momenten, helpt veel mensen bij het stoppen met roken. Overleg met jouw begeleider welke (combinatie van) nicotinevervangers geschikt zijn voor jou.

Zuigtabletten via Nationale Apotheek

Ga jij stoppen met roken en laat jij je hierin begeleiden door een huisarts, praktijkondersteuner of stoppen met roken-coach? Dan bestel je één keer per kalenderjaar gratis nicotinezuigtabletten via Nationale Apotheek. Je kiest zelf je begeleiding en Nationale Apotheek bezorgt jouw middelen gratis bij je thuis. Je betaalt geen eigen risico. We werken samen met alle zorgverzekeraars. Graag maken wij jou het stoppen met roken zo makkelijk mogelijk.  

Zuigtabletten via Nationale Apotheek