Wat zit er allemaal in een (e-)sigaret?

Marwa Rasul
Marwa Rasul| ApothekerInfo@nationale-apotheek.nl
Wat zit er allemaal in een sigaret en hoe verschilt dit van de e-sigaret of vape?
textintroductionright

De normale sigaret of shag

In een normale sigaret of shag zit tabak. Bij het opsteken van een sigaret, wordt de tabak verbrand en komen er giftige en verslavende stoffen vrij. Voorbeelden zijn teer, koolmonoxide en nicotine.

Teer

Koolmonoxide

Nicotine

Behalve tabak, bevatten sigaretten allerlei schadelijke toevoegingen. Met deze toegevoegde stoffen, worden de geur en smaak van sigaretten aantrekkelijker gemaakt

Schadelijke toegevoegde stoffen

Behalve tabak, bevatten sigaretten allerlei schadelijke toevoegingen. Met deze toegevoegde stoffen, worden de geur en smaak van sigaretten aantrekkelijker gemaakt. Ook worden deze stoffen toegevoegd om de tabak vochtig te houden of ze dienen als opvulling of bindmiddel. Per sigarettenmerk kunnen de toegevoegde stoffen verschillen. Er zijn een aantal toevoegingen aan tabak die vaak worden gebruikt, zoals ammoniak en cellulosevezels. Verbranding van toegevoegde stoffen kan giftig zijn bij het inademen, het aantal kankerverwekkende stoffen dat ontstaat verhogen en de verslavende werking van sigaretten versterken.

Bekijk dit overzicht van het RIVM voor meer informatie.  

Een elektronische sigaret bevat dus geen tabak, maar de damp die bij het roken vrijkomt bevat, net als tabaksrook, veel schadelijke stoffen.

De e-sigaret of vape

Bij een elektronische sigaret (of vape) ontstaat de damp die je kunt roken vanuit het verhitten van speciale vape-vloeistof. Een elektronische sigaret bevat geen tabak, waardoor er bij het vapen ook geen koolmonoxide en teer vrijkomen. De damp die bij het roken van e-sigaretten vrijkomt bevat wel veel schadelijke stoffen. Daarbij komen er giftige metalen vrij vanuit de gloeidraad die ervoor zorgt dat de vape-vloeistof verdampt.

De lange termijn gevolgen van vapen zijn nog niet altijd duidelijk, omdat deze elektronische sigaretten nog niet zo lang bestaan. Wel is bekend dat de schadelijke stoffen die vrijkomen bij het vapen schade aanbrengen aan hersenen en organen en de kans op kanker toeneemt. 

Vaak bevatten vapes, net als normale sigaretten, de zeer verslavende stof nicotine. Ook van vapen raakt je lichaam dus makkelijk nicotineverslaafd, wat stoppen met vapen extra moeilijk maakt. 

textintroductionright

De apotheek die stoppers steunt