Hiv

Nathalie Maas
Nathalie Maas| Apothekerinfo@nationale-apotheek.nl

Wereldwijd heeft het hiv-virus in het verleden veel dodelijke slachtoffers geëist.

Hiv is misschien wel één van de bekendste soa's. Wereldwijd heeft het hiv-virus in het verleden veel dodelijke slachtoffers geëist. Klachten zijn soms jarenlang niet zichtbaar, terwijl het immuunsysteem van een persoon met hiv steeds verder kan worden aangetast. Gelukkig is het virus tegenwoordig met medicijnen te remmen, waardoor hiv-positieve mensen toch een lang en gelukkig leven kunnen leiden. 

Wat is hiv? 

Hiv is een virus, het human immunodeficiency virus. Het hiv-virus zit in sperma, vaginaal vocht, bloed en in de moedermelk van een besmet persoon. Je kunt hiv oplopen als je seks hebt zonder condoom met iemand die besmet is. Ook via bloedcontact kun je hiv krijgen. Bijvoorbeeld een besmette naald bij het spuiten van drugs of het zetten van een tatoeage of piercing. Een moeder kan tijdens de zwangerschap, bevalling of het geven van borstvoeding hiv overdragen aan de baby. Zolang hiv in je bloed aanwezig is, ben je besmettelijk voor anderen.  

  

Hiv-symptomen 

Lang niet iedereen die hiv-positief is, merkt hier iets van. Het hiv-virus kan langzaam jouw afweersysteem aantasten. Je lichaam is dan steeds slechter bestand tegen ziektes. Het kan maanden of jaren duren voordat je klachten krijgt. De symptomen van hiv zijn gelijk tussen mannen- en vrouwenlichamen. Klachten die binnen de eerste 2-4 weken ontstaan, zijn vaak griepklachten zoals keelpijn, hoofdpijn, moeheid, spierpijn en koorts. Ook kun je last hebben van huiduitslag. Deze klachten zijn meestal binnen een paar weken vanzelf verdwenen.  

 

Laat je testen 

Je weet pas zeker of je hiv hebt als je je laat testen. Een hiv-test bestaat uit een bloedonderzoek. Ervaar je hiv-gerelateerde klachten? Dan kun je je meteen laten testen. Heb je (nog) geen klachten? Laat je dan 4 weken na de laatste keer seks zonder condoom testen.

Wil jij je laten testen op hiv? Ga naar je huisarts, de GGD of regel jouw hiv-test snel online via Soapoli-online. Zij kunnen je ook helpen met andere soa-testen, zoals chlamydia of hepatitis B.  

 

Aids 

Als een hiv-infectie niet wordt behandeld, dan zal het hiv-virus het afweersysteem dusdanig verzwakken dat onschuldige infecties opeens erg gevaarlijk kunnen zijn. Is dit bij jou het geval, dan heb je aids. Aids is ook wel bekend als het acquired immunodeficiency syndrome. Symptomen van aids zijn ontstekingen in je lichaam, dementieklachten of sommige vormen van kanker. Heb je aids, dan kan dit dodelijk zijn. Gelukkig zijn er mogelijkheden om het hiv-virus af te remmen en aids te voorkomen. 

 

Hoe ziet de behandeling eruit? 

Hiv is niet te genezen. Wel zijn er hiv-remmers die ervoor zorgen dat er steeds minder virus in je bloed zit. Hoe minder hiv-virus in je lichaam, hoe beter jouw afweersysteem blijft werken. Hierdoor kan aids voorkomen worden. Je slikt hiv-remmers dagelijks en levenslang. Dan ben je niet meer besmettelijk voor anderen. Stop je met de medicatie of laat je je niet behandelen voor hiv? Dan verspreid het virus zich weer door je lichaam en is de kans groot dat je aids krijgt. 

Denk je dat je hiv hebt opgelopen na seks? Dan kun je binnen 2 uur na de seks het medicijn PEP nemen. Helaas werkt PEP niet meer na 72 uur en is dus alleen als spoedbehandeling in te zetten. Wel kun je voorafgaand aan seks het medicijn PrEP nemen om een mogelijke hiv-infectie te voorkomen. 

 

Hiv voorkomen met PrEP 

PrEP is een medicijn dat je gebruikt als je seks gaat hebben met iemand die hiv-positief is of mogelijk hiv heeft. PrEP beschermt je tegen een hiv-infectie als je zelf niet besmet bent met hiv. Je voorkomt ermee dat je zelf hiv krijgt, maar het beschermt niet tegen andere soa's. Gebruik daarom altijd een condoom. PrEP wordt voorgeschreven aan mensen die een groter risico hebben om een hiv-infectie te krijgen, zoals mannen die seks hebben met mannen. Ook aan vrouwen met een verhoogd risico op hiv kan dit middel worden voorgeschreven.  

Tip: Bij Nationale Apotheek kun je jouw PrEP bestellen en laten thuisbezorgen.

 

Waarschuw anderen 

De gevolgen van hiv kunnen erg gevaarlijk zijn voor de gezondheid van jezelf en een ander. Ben je positief getest? Waarschuw dan al je sekspartners van het afgelopen jaar dat je hiv hebt. Zo kunnen ze indien nodig de belangrijke behandeling starten. Ook voorkom je hiermee verdere besmetting van het virus. Wil je jouw sekspartners liever anoniem waarschuwen over je soa-testuitslag? Bij partnerwaarschuwing.nl waarschuw je jouw sekspartners geheel anoniem via sms of e-mail. Bij een positieve soa-test, ontvang je van jouw (huis)arts of verpleegkundige een code waarmee je anderen een bericht kunt sturen via partnerwaarschuwing.nl. 

 

Vraag om hulp 

Hulp nodig? Voor vragen over je medicijnen, neem contact op met Nationale Apotheek. Raadpleeg Soapoli-online je huisarts of de GGD voor persoonlijk advies en goede soa-zorg. Je kunt ook terecht bij de Hiv Vereniging. Zij staan klaar om te luisteren naar jouw zorgen en al jouw vragen te beantwoorden over hiv.