textintroductionright

Hoe werkt PrEP en hoe gebruik je het?

Pre-expositie profylaxe (PrEP) is een medicijn dat je beschermt tegen een hiv-infectie. Je gebruikt deze pil als je seks gaat hebben met iemand die hiv-positief is, of mogelijk hiv heeft. Als je PrEP op de juiste manier inneemt, is het een effectieve manier om te voorkomen dat je hiv krijgt. Let op: PrEP beschermt niet tegen andere soa’s. Gebruik daarom altijd een condoom.

PrEP gebruik: 2 manieren

Als je de medicijnen steeds op tijd slikt, vermindert PrEP de kans op hiv. Hoe je PrEP gebruikt is aan jou, er zijn 2 manieren. Bij twijfel over wat het beste bij jou past, overleg met je apotheker of (huis)arts. Lees hieronder hoe je de medicijnen gebruikt.

1. Dagelijks 1 pil innemen

2. PrEP alleen rondom seksueel contact

PrEP in combinatie met andere medicijnen

PrEP in combinatie met andere medicijnen

PrEP kan een wisselwerking hebben op medicijnen. Dus gebruik je naast PrEP nog andere medicatie? Overleg dit altijd met je (huis)arts of apotheker. Controleer samen of je PrEP veilig kunt gebruiken naast je andere medicijnen.

Lees voor gebruik altijd de bijsluiter, zodat je weet of je de medicijnen op de juiste manier gebruikt. Twijfel je? Neem contact op met onze apotheek. Chat, bel of mail met ons. Wij helpen je graag.

Bijwerkingen van PrEP

Bijwerkingen van PrEP: waar kun je last van krijgen?

Hoe je reageert op een medicijn, is per persoon verschillend. Als je met PrEP begint, kun je last krijgen van milde bijwerkingen. Duizeligheid, braken, diarree, misselijkheid en vermoeidheidsklachten kunnen bijwerkingen van PrEP zijn. Daarnaast worden buikpijn, winderigheid, slapeloosheid en soms huiduitslag genoemd. Deze bijwerkingen kunnen vervelend zijn, maar verdwijnen meestal vanzelf. Heb jij last van andere bijwerkingen of ben je ongerust? Vraag dan advies aan je apotheker of (huis)arts.

Dit medicijn kan de werking van je nieren beinvloeden. Daarom moet je regelmatig medische controles laten uitvoeren. Als het nodig is past de (huis)arts de dosering of de behandeling aan.

PrEP-medicatie: waar haal je het?

PrEP bestellen

Wil je je PrEP snel, anoniem en op afstand regelen? Je kunt meteen terecht bij PrEP-poli. Ze bieden vrijblijvend advies, een persoonlijke intake, thuistesten en helpen bij het voorschrijven van (herhaal)recepten. In samenwerking met Nationale Apotheek wordt jouw medicatie anoniem bij je thuisbezorgd, zonder verzendkosten.

Naar PrEP-poli

Veelgestelde vragen

over PrEP

Wat is PrEP?

PrEP staat voor pre-expositie profylaxe. PrEP is een medicijn dat je beschermt tegen een hiv-infectie, maar alleen als je het op de juiste manier inneemt. PrEP biedt alleen bescherming als je zelf niet besmet bent met hiv.  

Let op: PrEP-gebruik is iets anders dan PEP. PEP is namelijk een (spoed)behandeling met medicijnen na een mogelijke hiv-besmetting.

Voor wie is PrEP bedoeld?

PrEP beschermt je tegen een hiv-infectie en is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben, maar een verhoogde kans hebben om het te krijgen. In Nederland geldt dit vooral voor mannen die seks zonder condoom met andere mannen hebben. Het medicijn kan ook worden gebruikt door vrouwen met een verhoogd risico op hiv.

Wanneer en hoe moet ik PrEP innemen?

Hoe je PrEP gebruikt, mag je zelf kiezen. Er zijn 2 manieren:

Elke dag 1 pil slikken
Heb je regelmatig (onveilige) seks met iemand waarvan je weet dat deze hiv heeft of misschien besmet is? Dan is elke dag PrEP slikken het meest veilig. Om de pil niet te vergeten is het verstandig om deze op een vast tijdstip te slikken.

Alleen PrEP gebruiken voor én na de seks (alleen voor mannen)
Wil je liever niet elke dag PrEP slikken om wat voor reden dan ook? Je kunt ervoor kiezen om PrEP alleen te gebruiken voor én na de seks. Let erop dat je wel 4 pillen slikt:

  • Neem 2 pillen tegelijk vóór de seks. Doe dit 24 tot 2 uur van tevoren. Doe je dit korter van tevoren? Dan ben je niet beschermd.

  • 24 uur na inname van de eerste 2 pillen neem je nog 1 pil.

  • 48 uur na inname van de eerste 2 pillen neem je de laatste pil.

Meer informatie over het gebruik van PrEP vind je in de bijsluiter.

Heeft PrEP bijwerkingen?

Als je PrEP slikt, kun je last krijgen van een aantal milde bijwerkingen. Het kan zijn dat je last krijgt van één of meer van de volgende klachten. 1 op de 10 gebruikers heeft in het begin last van duizeligheid, misselijkheid, braken, diarree, vermoeidheid, winderigheid, buikpijn, huiduitslag en slapeloosheid. Deze bijwerkingen zijn vervelend, maar verdwijnen meestal vanzelf.

Heb jij last van andere bijwerkingen of ben je ongerust? Vraag dan advies aan je apotheker of (huis)arts.

Wat zijn de kosten van PrEP-gebruik?

Het gebruik van PrEP wordt helaas niet vergoed door je zorgverzekering. Ook niet als je aanvullend verzekerd bent. Wat de kosten precies zijn, is afhankelijk van waar je de medicatie bestelt. PrEP-poli geeft meer informatie over de kosten van PrEP. Voor exacte prijzen van medicatie neem contact op met onze apotheek.

Hoe kan ik PrEP bestellen?

PrEP is alleen op recept verkrijgbaar. Hiervoor kun je terecht bij de huisarts of de GGD. Vaak zien we helaas dat huisartsen deze zorg niet aanbieden en bij de GGD'en zijn er lange wachtrijen ontstaan.

Via PrEP-poli regel je jouw PrEP snel, anoniem en op afstand. Er zijn geen wachtlijsten dus je kunt er meteen terecht. Door goede samenwerkingen tussen Nationale Apotheek, PrEP-poli, (huis)artsen en GGD'en, kan er snel effectieve zorg worden geleverd. Hierbij wordt het proces rondom het verkrijgen van PrEP eenvoudiger en kunnen kosten worden verlaagd. Jouw medicijnen worden via Nationale Apotheek anoniem thuisbezorgd. Je betaalt hier geen verzendkosten over.

Wil je jouw PrEP direct via Nationale Apotheek bestellen? Dat kan. Download de Nationale Apotheek-app en schrijf je in. Vraag je voorschrijver om het recept direct naar onze apotheek te sturen. Heb je al een recept ontvangen? Deze upload je makkelijk via de app of mail ons.