PrEP medicatie
PrEP is een pil waarmee je voorkomt dat je hiv krijgt. Dit medicijn is een effectief en veilig middel om de kans op een infectie te stoppen. PrEP medicatie is alleen op recept verkrijgbaar en direct te regelen via PrEP-poli, ZIZ of de GGD.
Wat is PrEP?
PrEP is de afkorting van Pre exposure prophylaxis en is een medicijn dat je beschermt tegen een hiv-infectie. Je gebruikt deze pil als je seks gaat hebben met iemand die hiv-positief is of mogelijk hiv heeft. Als je dit medicijn op de juiste manier inneemt, is het een effectieve manier om te voorkomen dat je hiv krijgt. Let op: PrEP medicatie beschermt niet tegen andere soa’s. Gebruik daarom altijd een condoom.
Bekijk hier de bijsluiter.
Hoe werkt PrEP?
PrEP medicatie beschermt je lichaam tegen hiv door het virus direct te blokkeren. De medicatie bevat hiv-remmers (tenofovir en emtricitabine) die een essentieel enzym uitschakelen dat hiv nodig heeft om zich te verspreiden. Wanneer het virus je lichaam binnenkomt, treft het cellen aan die al verzadigd zijn met deze werkzame stoffen. Daardoor lukt het hiv niet om zich aan de cellen te hechten of zich te vermenigvuldigen. Zo wordt voorkomen dat een infectie ontstaat en wordt het virus opgeruimd voordat het schade kan aanrichten. PrEP is veilig en zeer effectief, vooral als je het consequent gebruikt.
PrEP medicatie: gebruik op twee manieren
1. Dagelijks 1 pil innemen
Kies je ervoor om elke dag 1 pil te slikken? Dan ben je vanaf dag 8 continu beschermd. Het voordeel van elke dag PrEP gebruiken, is dat je zelf bepaalt op welk moment van de dag je het inneemt. Kies wat voor jou het handigst werkt, maar wel iedere dag op hetzelfde tijdstip. Hierdoor voorkom je dat je een pil vergeet en dus onbeschermd bent.
2. PrEP alleen rondom seksueel contact
Als je een man bent kun je er ook voor kiezen om dit medicijn alleen te slikken als je van plan bent om seks te hebben. Je gebruikt het medicijn dan voor én na seksueel contact. Omdat je het niet structureel slikt, neem je in totaal 4 pillen.
Slik 2 pillen tegelijk: 24 tot 2 uur voor de seks. Let op: doe je dit korter dan 2 uur van tevoren? Dan biedt PrEP medicatie onvoldoende bescherming.
Slik 1 pil 24 uur nadat je de eerste 2 pillen hebt ingenomen.
Slik de laatste pil 48 uur na de eerste 2 pillen.
PrEP in combinatie met andere medicijnen
PrEP medicatie kan een wisselwerking hebben op medicijnen. Dus gebruik je naast de PrEP pillen nog andere medicatie? Overleg dit altijd met je (huis)arts of apotheker. Controleer samen of je PrEP veilig kunt gebruiken naast je andere medicijnen.
Lees voor gebruik altijd de bijsluiter, zodat je weet of je de medicijnen op de juiste manier gebruikt. Twijfel je? Neem contact op met onze apotheek. Chat, bel of mail met ons. Wij helpen je graag.
Heeft PrEP bijwerkingen?
Hoe je reageert op een medicijn, is per persoon verschillend. Als je met PrEP medicatie begint, kun je last krijgen van milde bijwerkingen. Duizeligheid, braken, diarree, misselijkheid en vermoeidheidsklachten kunnen bijwerkingen zijn. Daarnaast worden buikpijn, winderigheid, slapeloosheid en soms huiduitslag genoemd. Deze bijwerkingen kunnen vervelend zijn, maar verdwijnen meestal vanzelf. Heb je last van andere bijwerkingen of ben je ongerust? Vraag dan advies aan je apotheker of (huis)arts.
Hoewel PrEP medicatie over het algemeen goed wordt verdragen, kunnen er – net als bij andere geneesmiddelen – bijwerkingen op de lange termijn optreden. Zo is het mogelijk dat de botdichtheid iets afneemt, en bij sommige gebruikers kan de nierfunctie na verloop van tijd worden beïnvloed. Daarom moet je regelmatig medische controles laten uitvoeren. Als het nodig is, past de (huis)arts de dosering of de behandeling aan.
PrEP kopen
Wil je je PrEP medicatie snel regelen? Je kunt meteen terecht bij zorgverleners als PrEP-poli of ZIZ:
PrEP-poli biedt vrijblijvend advies, een persoonlijke intake, thuistesten en helpt bij het voorschrijven van (herhaal)recepten.
ZIZ biedt snelle en toegankelijke PrEP-zorg. Loop gerust binnen zonder afspraak bij ZIZ in Den Haag.
In samenwerking met Nationale Apotheek wordt je medicatie anoniem bij je thuisbezorgd, zonder verzendkosten.
PrEP kopen via Nationale Apotheek?
Vraag je voorschrijver om het recept naar onze apotheek te sturen. Heb je al een recept ontvangen? Deze upload je makkelijk via de Nationale Apotheek-app of mail ons.
Veelgestelde vragen
Over PrEP

Wat is PrEP?
PrEP staat voor pre-expositie profylaxe. PrEP is een medicijn dat je beschermt tegen een hiv-infectie, maar alleen als je het op de juiste manier inneemt. PrEP biedt alleen bescherming als je zelf niet besmet bent met hiv.
Let op: PrEP medicatie is iets anders dan PEP. PEP is namelijk een (spoed)behandeling met medicijnen na een mogelijke hiv-besmetting.
Voor wie is PrEP bedoeld?
PrEP beschermt je tegen een hiv-infectie en is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben, maar een verhoogde kans hebben om het te krijgen. In Nederland geldt dit vooral voor mannen die seks zonder condoom met andere mannen hebben. PrEP medicatie kan ook worden gebruikt door vrouwen met een verhoogd risico op hiv.
Hoe werkt PrEP?
PrEP medicatie zorgt ervoor dat het hiv virus geen kans krijgt om zich in je lichaam te nestelen. PrEP bevat namelijk hiv remmers. Deze hiv remmers blokkeren een enzym dat hiv nodig heeft om zichzelf te vermenigvuldigen. Als hiv het lichaam binnendringt, komt het virus cellen tegen die al vol zitten met PrEP. Hierdoor kan het virus zich niet goed vastzetten of vermenigvuldigen, waardoor het geen infectie kan veroorzaken. Het virus sterft af voordat het zich kan verspreiden.
Hoe moet ik PrEP gebruiken?
PrEP kun je op twee manieren gebruiken. De manier waarop je seks hebt, is daarbij belangrijk:
Vaginale seks: elke dag 1 PrEP pil slikken
Heb je seks waarbij de penis in de vagina gaat (vaginale seks) met iemand die (mogelijk) hiv heeft? Of heb je regelmatig seks met iemand van wie je niet zeker weet of deze persoon hiv heeft? Dan is het het veiligst om elke dag een PrEP pil te slikken. Om de pil niet te vergeten, is het verstandig om deze op een vast tijdstip te slikken.
Goed om te weten: Je bent pas volledig beschermd vanaf dag 8 van dagelijkse inname.
Anale seks: PrEP gebruiken vóór en na de seks
Heb je seks waarbij de penis in de anus gaat (anale seks) met iemand die (mogelijk) hiv heeft? Dan kun je ervoor kiezen om PrEP alleen rondom de seks te gebruiken. Hierbij slik je in totaal 4 pillen:
Neem 2 pillen tegelijk tussen de 24 tot 2 uur vóór de seks. Neem je de pillen korter van tevoren? Dan ben je niet beschermd.
24 uur na inname van de eerste 2 pillen neem je nog 1 pil.
48 uur na inname van de eerste 2 pillen neem je de laatste pil.
Goed om te weten: sla je één van de pillen over? Dan loop je alsnog het risico op een hiv-infectie.
Heb je na 48 uur na de eerste pillen opnieuw seks met iemand die (mogelijk) hiv heeft? Dan moet je vanaf dat moment elke 24 uur een PrEP pil slikken zolang je seks hebt. Na de laatste keer seks slik je nog 2 dagen door.
Meer informatie over het gebruik van PrEP vind je in de bijsluiter.
Hoe lang moet ik PrEP slikken?
Hoe lang je PrEP moet slikken, ligt aan het soort seks dat je gaat hebben. Om tijdens de seks met de penis in de vagina (vaginale seks) beschermd te zijn, kun je PrEP maar op één manier slikken: iedere dag één pil. Heb je anale seks (seks waarbij de penis in de anus gaat)? Dan kun je PrEP op twee manieren gebruiken:
1. Dagelijks 1 pil innemen. Je bent dan vanaf dag 8 continu beschermd. Belangrijk is wel dat je de PrEP medicatie iedere dag op hetzelfde tijdstip inneemt.
2. Rondom seksueel contact. Hierbij slik je 2 pillen 24 tot 2 uur vóór de seks, 1 pil 24 uur na de eerste twee pillen en 1 pil 48 uur na de eerste twee pillen. Heb je hierna nog een keer seks met iemand die (misschien) hiv heeft? Blijf dan iedere 24 uur een PrEP pil slikken. Na de laatste keer seks, slik je nog twee dagen door. Dit is alleen veilig bij anale seks. Bij vaginale seks is dit niet veilig genoeg.
Heeft PrEP bijwerkingen?
Als je PrEP slikt, kun je last krijgen van een aantal milde bijwerkingen. Het kan zijn dat je last krijgt van één of meer van de volgende klachten. Een op de tien gebruikers heeft in het begin last van duizeligheid, misselijkheid, braken, diarree, vermoeidheid, winderigheid, buikpijn, huiduitslag en slapeloosheid. Deze bijwerkingen zijn vervelend, maar verdwijnen meestal vanzelf. Door PrEP na een maaltijd in te nemen, kun je de kans op bijwerkingen verkleinen.
Heb jij last van andere bijwerkingen of ben je ongerust? Vraag dan advies aan je apotheker of (huis)arts.
Wat kost PrEP?
Het gebruik van PrEP wordt helaas niet vergoed door je zorgverzekering. Ook niet als je aanvullend verzekerd bent. Wat de kosten precies zijn, is afhankelijk van waar je de medicatie bestelt. PrEP-poli geeft meer informatie over de kosten van PrEP. Kijk ook bij ZIZ. Hier is een duidelijk kostenoverzicht te vinden. Of bekijk de prijslijst van PrEPnu. Voor exacte prijzen van medicatie neem contact op met onze apotheek.
Hoe kan ik PrEP kopen?
PrEP is alleen op recept verkrijgbaar. Hiervoor kun je terecht bij PrEP-poli, ZIZ, de GGD of de huisarts. Vaak zien we helaas dat huisartsen deze zorg niet aanbieden en bij de GGD'en zijn er lange wachtrijen ontstaan.
Door goede samenwerkingen tussen Nationale Apotheek, PrEP-poli, ZIZ, (huis)artsen en GGD'en, kan er snel effectieve zorg worden geleverd. Hierbij wordt het proces rondom het verkrijgen van PrEP-zorg eenvoudiger en kunnen kosten worden verlaagd. Er zijn geen wachtlijsten bij PrEP-poli of ZIZ, dus je kunt er meteen terecht. Jouw medicijnen worden via Nationale Apotheek anoniem thuisbezorgd. Je betaalt hier geen verzendkosten over.
Wil je jouw PrEP medicatie direct via Nationale Apotheek bestellen? Dat kan. Download de Nationale Apotheek-app en schrijf je in. Vraag je voorschrijver om het recept direct naar onze apotheek te sturen. Heb je al een recept ontvangen? Deze upload je makkelijk via de app of mail ons.
Is PrEP vrij verkrijgbaar?
In Nederland kun je PrEP niet zonder recept krijgen. Je hebt altijd een recept van een arts nodig. PrEP is een krachtig medicijn dat, om veilig en effectief te zijn, onder medische begeleiding moet worden gebruikt. Voor een recept van PrEP kun je terecht bij de PrEP-poli, ZIZ, de GGD of de huisarts.