Bijschildklierproblemen
Onze collega Esther Hartsink is schild- en bijschildklierpatiënt en vrijwilliger bij Schildklier Organisatie Nederland (SON). Hieronder geeft Esther een uitgebreide uitleg over de bijschildklieren en het effect van bijschildklierproblemen op haar leven. Ook vertelt ze wat ze vanuit haar unieke positie als patiënt, vrijwilliger én farmaceutisch procesmanager bij Nationale Apotheek voor anderen kan betekenen.
Wat is de bijschildklier?
In de hals bij de schildklier liggen ook de bijschildklieren. Je schildklier kun je zien als een vlindervormig orgaan met een soort vleugels. Op elke vleugel aan de achterkant zit een heel klein rijstkorreltje geplakt en dat zijn je bijschildklieren. Meestal zijn dit 4 kleine kliertjes, maar het aantal kan per persoon verschillen. Ook de ligging van de bijschildklieren variëren per persoon. Vaak bevinden ze zich vlak naast of achter de schildklier.
Hoe werken de bijschildklieren?
De bijschildklieren maken het bijschildklierhormoon PTH, dat het gehalte aan calcium (kalk) en fosfaat in het bloed regelt. Calcium en fosfaat zijn belangrijk voor sterke botten en tanden. Ook zorgen deze stoffen voor de overdracht van prikkels tussen zenuwen en van zenuwen naar spieren. Er zijn verschillende bijschildklieraandoeningen, waarbij er te veel, te weinig of geen bijschildklierhormoon wordt aangemaakt vanuit de bijschildklieren. Dit heeft als gevolg dat er te veel of te weinig calcium in het bloed zit.
De goede balans vinden voor jouw calcium
De calciumhuishouding in het bloed wordt automatisch door het lichaam geregeld. Als de bijschildklieren niet meer goed werken, gaat dit niet meer automatisch en moet de hoeveelheid calcium met de juiste medicijnen worden gereguleerd. In het geval van Esther is het erg lastig om met medicijnen de juiste balans te vinden voor de hoeveelheid calcium in haar bloed. Ze is zelfs twee keer op de spoedeisende hulp terechtgekomen, waar ze aan de hartbewaking moest door een te veel aan calcium in haar bloed. Calcium heeft bijvoorbeeld invloed op de spieren en bij een teveel aan calcium, kunnen spieren gaan verkrampen. Als de hartspier verkrampt, kan dit levensbedreigend zijn.
Hoe herken je bijschildklierproblemen?
Mensen met bijschildklierproblemen hebben last van uiteenlopende symptomen die niet altijd meteen herleiden naar problemen met de bijschildklieren. Hieronder lees je een aantal klachten die kunnen worden ervaren als bijschildklieren niet goed werken.
Klachten van te veel bijschildklierhormoon (hyperparathyreoïdie)
Moe zijn
Misselijkheid, braken
Buikklachten
Verstopping
Extra plassen
Veel dorst/uitdroging
Nierstenen/niersteenaanvallen
Spierzwakte/spierpijn
Botontkalking
Hoge bloeddruk
Verwardheid
Somberheid
Concentratie- of geheugenproblemen
Klachten van te weinig of geen bijschildklierhormoon (hypoparathyreoïdie)
Moe zijn
Tintelingen en/of krampen in handen, voeten, mond en keel
Staar
Wegrakingen
Stuiptrekkingen
Hartklachten
Benauwdheid door kramp in luchtwegspieren
Prikkelbaarheid
Verwardheid
Somberheid
Verminderd geheugen
Esther heeft bijvoorbeeld heel veel last van vermoeidheid, krampen, spasmes, droge ogen, vergeetachtigheid en ze wordt misselijk als haar calciumwaarde te hoog is. Het vervelende vindt ze vooral dat anderen niet begrijpen hoe je je dan kunt voelen. Daarbij kan ook haar schildklieraandoening nog extra belastend zijn waardoor ze altijd bezig is met haar aandoeningen. En dat is ook vermoeiend.
Bijschildklierproblemen behandelen
De juiste behandeling en medicatie voor bijschildklierpatiënten verschilt per persoon en per situatie. Iedere behandeling is maatwerk en wat voor de ene persoon succesvol werkt, is niet altijd de juiste aanpak voor een ander. Er zijn verschillende soorten medicijnen beschikbaar voor de behandeling van bijschildklierproblemen, waaronder:
Calcium
(Actief) vitamine-D
Andere calciumregulerende middelen
Ook een operatie aan de bijschildklieren is een behandeloptie bij bijschildklierproblemen.
Als farmaceutisch procesmanager bij Nationale Apotheek is Esther extra alert op klanten die calcium/vitamine D slikken. Ze heeft zelf ervaren dat hier zoveel achter kan zitten en dat deze medicijnen ontzettend belangrijk zijn voor bepaalde patiëntgroepen. Ze probeert ook alle andere collega's hier alert op te maken en wil in de toekomst graag extra trainingen hierover geven aan het team.
Schildklierorganisatie Nederland
Schildklier Organisatie Nederland (SON) staat klaar voor alle (bij)schildklierpatiënten in Nederland. Ze delen ervaringen, kennis en contactmogelijkheden. Ook komen ze op voor de belangen van patiënten.
Als vrijwilliger bij SON kan Esther als ervaringsdeskundige haar verhaal kwijt en helpt ze anderen. Esther zit bij SON in de werkgroep Bijschildklieren en daarbuiten houdt ze zich met het lotgenotencontact bezig met vragen, adviezen en ervaringen van anderen.
Esther: “Ik vind het heel leuk om te doen en het geeft me nog steeds ook weer positieve energie. Je voelt dat je niet de enige bent en je ziet bij anderen dat zij ook dagelijks moeite hebben met hun aandoening. Ik mag van geluk spreken dat ik fulltime werk en anderen kan ondersteunen.”
Je staat er niet alleen voor
Via haar vrijwilligerswerk bij SON en haar baan als farmaceutisch procesmanager bij Nationale Apotheek, hoopt Esther zoveel mogelijk patiënten en zorgprofessionals te informeren en ondersteunen in het bieden van de juiste zorg. Alleen door een goede samenwerking tussen patiënt en zorgverlener kan de situatie van de patiënt worden verbeterd. Hier zet Esther zich graag voor in. Heb je vragen over jouw medicatie of wil je graag persoonlijk advies ontvangen? Neem contact op met ons team. Wij zijn er voor je.