• Voor 17.00 uur besteld, volgende werkdag verzonden
  • Gratis thuisbezorgd
  • Beoordeeld met een 8,1 op ZorgkaartNederland
  • Aanbevolen door VGZ en Zilveren Kruis
Voor 17.00 uur besteld, volgende werkdag verzonden

Thuisvaccinatie & medicijnen voor op reis

Rutger Broosus
Rutger Broosus| Beherend apothekerinfo@nationale-apotheek.nl

Bestel jij medicijnen voor op reis via Thuisvaccinatie dan worden deze makkelijk bij je thuisbezorgd door Nationale Apotheek.

Ga je een verre reis maken? Dan is het belangrijk om te kijken welke medicijnen voor op reis handig zijn om mee te nemen. Afhankelijk van het gebied waar je naartoe gaat en jouw persoonlijke situatie, kun je medicatie tegen reizigersdiarree (Loperamide of Azitromycine), hoogteziekte (Diamox) en reisziekte (Mezocline of Cyclizine) meenemen. Sommige medicijnen zijn alleen op recept verkrijgbaar en andere middelen kun je zonder recept bestellen. Laat je adviseren door de huisarts, GGD of bestel jouw vaccinaties en medicijnen voor op reis via Thuisvaccinatie. Hieronder geven we je meer informatie.

Loperamide of Azitromycine tegen reizigersdiarree

Reizigersdiarree is een infectie van het maagdarmkanaal dat ontstaat tijdens of direct na een reis. Vaak wordt deze infectie veroorzaakt door een bacterie dat vanuit besmet voedsel of water je lichaam binnenkomt. De ontsteking leidt vaak tot diarree, misselijkheid, braken, buikpijn en soms koorts. Ben je in een subtropisch gebied? Probeer reizigersdiarree te voorkomen door altijd water uit flessen te drinken, vermijd rauwe groentes en salades, neem geen ijsblokjes en schil je fruit zelf. Zorg er ook voor dat je alleen gebakken vlees en vis eet en vermijd zoveel mogelijk rauw voedsel.

Reizigersdiarree ontstaat meestal acuut en kan vrij heftig zijn. Vooral als je weg bent van huis en misschien niet altijd even makkelijk toegang hebt tot sanitaire voorzieningen, is het een vervelend probleem. Medicijnen als Loperamide of Azitromycine helpen jouw reizigersdiarree te verhelpen. Wil je deze medicijnen gaan gebruiken? Overleg met je (huis)arts of apotheker en lees voor gebruik de bijsluiter.

Loperamide 

Loperamide is een diarreeremmer dat acute diarree binnen een paar uur helpt te stoppen. Het zelfzorgmiddel is zonder recept verkrijgbaar. Tot je de maximale dagelijkse hoeveelheid van dit medicijn bereikt, neem je een tablet in na iedere dunne ontlasting, met minimaal 2 uur tussentijd. Zodra je 12 uur geen diarree meer hebt of als de ontlasting vaster wordt, kun je stoppen met de behandeling. Gebruik dit middel nooit langer dan 2 dagen.  

Azitromycine 

Azitromycine is een antibioticum dat bacteriën bestrijdt die darminfecties veroorzaken. Het middel is op recept verkrijgbaar. Overleg met je huisarts of het verstandig is om antibiotica mee te nemen. Heb je last van diarree? Dan kun je Azitromycine 1 keer per dag innemen als je huisarts dit medicijn aan je heeft voorgeschreven. De behandeling duurt meestal 3 dagen, maar na 1 tot 2 dagen merk je al vermindering in klachten.  

Mogelijke bijwerkingen die kunnen ontstaan bij het gebruik van Loperamide of Azitromycine zijn hoofdpijn, duizeligheid en maagdarmklachten zoals buikpijn, misselijkheid en winderigheid. Loperamide kan een wisselwerking hebben met bijvoorbeeld medicijnen tegen hiv. Ook Azitromycine heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. Heb je erge last van bijwerkingen? Of vragen over de wisselwerking van jouw medicijnen? Je (huis)arts of apotheker helpt. 

Tip: Neem ook ORS mee om uitdroging door diarree of overgeven te voorkomen. Orale rehydratievloeistof (ORS) is een mengsel van zouten en druivensuiker. Los het zakje met poeder op in voldoende water en drink de oplossing om vocht en zouten in je lichaam aan te vullen. ORS is zelfzorgmiddel dat zonder recept verkrijgbaar is.

Diamox tegen hoogteziekte

Je kunt last krijgen van hoogteziekte als je tijdens een bergvakantie te snel omhooggaat bij hoogtes boven 2.500 meter. Vaak moet je lichaam wennen aan de hoogte en daarom wordt het altijd aangeraden om niet te snel te stijgen. Geef je lichaam de tijd om aan de hoogte te wennen en drink veel water. 
 
Symptomen van hoogteziekte zijn hoofdpijn, kortademigheid, misselijkheid, slechte eetlust, duizeligheid, slapeloosheid, vermoeidheid, vochtophoping in je enkels en een verminderde aanmaak van urine. Heb je last van deze symptomen, dan wordt het aangeraden om een dag rust te nemen. Heb je ernstige klachten, dan is het belangrijk om af te dalen, het liefst zonder al te veel inspanning.  
 
Is het niet mogelijk om af te dalen en heb je erge last van hoogteziekte? Dan kan Diamox met als werkzame stof acetazolamide helpen om je klachten te verminderen. Bij de eerste symptomen van hoogteziekte gebruik je Diamox gedurende 3 dagen, of korter als je afdaalt. Diamox is op recept verkrijgbaar. Lees voor gebruik de bijsluiter.
 
Bijwerkingen die mogelijk voorkomen bij het gebruik van acetazolamide, zijn onder andere dorst, maagdarmklachten, vermoeidheid, slaperigheid, depressiviteit, bijziendheid en oorsuizingen. Overleg het gebruik van jouw medicatie altijd met je (huis)arts of apotheker. Zij kunnen je adviseren over hoe je Diamox het beste inneemt en wat je moet doen als je last krijgt van bijwerkingen.  

Reistabletten: Meclozine of Cinnarizine

Als je last van luchtziekte, zeeziekte of wagenziekte hebt, kan reizen erg moeilijk zijn. De beweging van het vliegen, varen of rijden zorgt ervoor dat ons evenwichtsorgaan van slag raakt en het braakcentrum in je hersenen wordt geprikkeld. Hierdoor kun je misselijk worden en gaan overgeven.  

Om reisziekte te voorkomen, kun je voor vertrek een lichte maaltijd nemen, regelmatig frisse lucht scheppen en voldoende naar buiten kijken tijdens de reis. Lees, puzzel of game niet tijdens de reis. Hier kun je misselijk van worden. Krijg je toch vaak klachten tijdens het reizen? Dan zijn er medicijnen verkrijgbaar tegen misselijkheid en overgeven, zoals Meclozine en Cinnarizine. Deze middelen zijn zonder recept verkrijgbaar.  
 
Als je Meclozine neemt, werkt het middel binnen 2 uur en vervolgens voor 8 uur lang door. Het is daarom vooral geschikt voor langere reizen. Je neemt 1 tot 2 uur voor vertrek het tablet in met wat voedsel.  
 
Cinnarizine helpt tegen misselijkheid en braken en is daarnaast ook een anti-allergiemedicijn. Het middel werkt binnen een half uur en vervolgens 4 tot 6 uur lang. Je neemt Cinnarizine een half uur tot 2 uur voor vertrek met wat voedsel in. 
 
Blijf je tijdens de reis klachten ervaren? Dan kun je na 6 tot 8 uur de reistabletten nogmaals innemen. Bijwerkingen van Cinnarizine en Meclozine zijn sufheid, slaperigheid, vermoeidheid, wazig zien, coördinatieproblemen en een verminderd reactievermogen. Na iedere inname mag je 24 uur niet autorijden. Ook is er een mogelijke wisselwerking met andere medicijnen die het reactievermogen verminderen. Vraag je (huis)arts of apotheker om advies bij vragen over jouw medicijnen en lees voor gebruik de bijsluiter. 

Thuisvaccinatie

Ten slotte is het altijd belangrijk om na te gaan of je voor een bepaald gebied vaccinaties nodig hebt. Er zijn gebieden waarbij vaccinaties vereist zijn voor ziektes zoals gele koorts, DTP (difterie, tetanus en polio), buiktyfus of hepatitis A en/of B. Via Thuisvaccinatie bekijk je het vaccinatieadvies per land. Het advies bevat de verplichte, aanbevolen en optionele vaccinaties per land. Optionele vaccinaties verschillen, net als de benodigde medicatie voor jouw reis, per persoon en per reisgebied. De artsen van Thuisvaccinatie geven persoonlijk advies en komen jouw benodigde vaccinaties bij je thuis of op locatie zetten. Bij Thuisvaccinatie krijg je ook te horen welke medicijnen worden aanbevolen om mee te nemen op reis. Ze kunnen bijvoorbeeld ook meteen malariapillen aan je voorschrijven. Bestel jij medicijnen via Thuisvaccinatie dan worden deze makkelijk bij je thuisbezorgd door Nationale Apotheek

Tip: Ga goed voorbereid op reis met onze medicijnen mee op reis-checklist.

Veelgestelde vragen

Over medicijnen voor op reis

Wij helpen je met het beantwoorden van veelgestelde vragen over medicijnen voor op reis.

Wat is Loperamide?

Loperamide is een diarreeremmer dat reizigersdiarree verhelpt. Het middel is zonder recept verkrijgbaar en helpt acute diarree binnen een paar uur te stoppen. Je kunt een tablet na iedere dunne ontlasting innemen, met minimaal 2 uur tussentijd. Let op de maximale dagelijkse hoeveelheid van dit medicijn. Heb je 12 uur geen diarree meer of wordt je ontlasting vaster? Dan kun je stoppen met de behandeling. Gebruik Loperamide nooit langer dan 2 dagen.  
 
Mogelijke bijwerkingen die kunnen ontstaan bij het gebruik van Loperamide zijn hoofdpijn, duizeligheid, rusteloosheid, een droge mond, keel of neus en maagdarmklachten zoals buikpijn, misselijkheid en winderigheid. Een wisselwerking kan ontstaan tussen Loperamide en bijvoorbeeld medicijnen tegen hiv. Voor vragen over jouw medicijnen kun je altijd terecht bij je (huis)arts of apotheker.

Wat is Azitromycine?

Azitromycine is een antibioticum dat wordt voorgeschreven als je last hebt van ernstige reizigersdiarree. Dit medicijn is alleen op recept verkrijgbaar. Het middel bestrijdt de bacteriën die darminfecties veroorzaken.
 
Heb je last van diarree? Dan neem je Azitromycine 1 keer per dag in. De behandeling bestaat uit 3 dagen die volledig afgemaakt moet worden. Meestal merk je al na 1 tot 2 dagen een vermindering in klachten. 
 
Mogelijke bijwerkingen die kunnen ontstaan bij het gebruik van Azitromycine zijn maagdarmklachten, hoofdpijn, duizeligheid, verstopping. Azitromycine heeft een wisselwerking met verschillende andere medicijnen. Heb je vragen over deze wisselwerking van medicijnen? Je (huis)arts of apotheker helpt.

Wat is Diamox?

Diamox heeft als werkzame stof acetazolamide en wordt gebruikt ter bestrijding van hoogteziekte en soms ook om hoogteziekte te voorkomen. 
 
Acetazolamide heeft effect op de hoeveelheid water en zouten in het lichaam. Door dit effect kan acetazolamide helpen de verschijnselen van hoogteziekte, als hoofdpijn, slechte eetlust, misselijkheid, slapeloosheid, duizeligheid, vermoeidheid, vochtophopingen rond de enkels en verminderde aanmaak van urine te verminderen.  
 
Gebruik Diamox bij de eerste symptomen van hoogteziekte gedurende 3 dagen, of korter als je afdaalt. Neem 2 keer per dag 1 tablet in de ochtend en namiddag. Stijg niet verder bij het opkomen van de eerste symptomen en daal af als de symptomen (ondanks de medicatie) niet afnemen. 
 
Diamox is op recept verkrijgbaar. Mogelijke bijwerkingen bij het gebruik van acetazolamide zijn onder andere dorst, vermoeidheid, slaperigheid, maagdarmklachten, bijziendheid, depressiviteit en oorsuizingen. Maak jij je zorgen of heb je veel last van bijwerkingen? Overleg vooral met jouw (huis)arts of apotheker.

Welke medicijnen kan ik gebruiken tegen reisziekte?

Reizen kan erg lastig zijn als je last hebt van zeeziekte, luchtziekte of wagenziekte. Tijdens het varen, vliegen of rijden kan jouw evenwichtsorgaan van slag raken door de bewegingen. Het braakcentrum in je hersenen wordt geprikkeld, waardoor je misselijk kunt worden en kan gaan overgeven.
 
Probeer reisziekte te voorkomen door voor vertrek een lichte maaltijd te nemen. Schep regelmatig frisse lucht (indien mogelijk) en kijk voldoende naar buiten tijdens de reis. Krijg je toch vaak klachten tijdens het reizen? Er zijn reistabletten verkrijgbaar tegen misselijkheid en overgeven, waaronder Meclozine en Cinnarizine. Deze pillen zijn zonder recept te verkrijgen:  

  • Meclozine is vooral geschikt voor langere reizen. Het middel werkt binnen 2 uur en vervolgens voor 8 uur lang. Je neemt 1 tot 2 uur voor vertrek de pil tegen reisziekte met wat voedsel in. 

  • Cinnarizine neem je tegen de misselijkheid en braken. Ook is het een anti-allergiemedicijn. Je neemt het middel een half uur tot 2 uur voor vertrek met wat voedsel in. Deze reisziekte pillen werken binnen een half uur en vervolgens 4 tot 6 uur lang door.  

Het is mogelijk om na 6-8 uur nog eens een tablet Meclozine of Cinnarizine in te nemen als je tijdens de reis klachten blijft ervaren. Bijwerkingen die kunnen ontstaan bij het gebruik van Cinnarizine en Meclozine zijn slaperigheid, vermoeidheid, sufheid, wazig zien, een verminderd reactievermogen en coördinatieproblemen. Na inname van deze medicatie mag je voor 24 uur niet autorijden. Er is een mogelijke wisselwerking met andere medicijnen die het reactievermogen verminderen. Heb je vragen over jouw medicijnen? Vraag vooral je (huis)arts of apotheker om advies.

Hoe weet ik welke medicijnen en/of vaccinaties ik nodig heb voor mijn reis?

Via Thuisvaccinatie ontvang je persoonlijk advies over benodigde vaccinaties en medicijnen. Je bekijkt het vaccinatieadvies per land en ontvangt advies over benodigde medicijnen voor jouw reis. De artsen van Thuisvaccinatie komen bij jou thuis of op locatie vaccineren en kunnen meteen jouw medicijnen voor je bestellen. Thuisvaccinatie werkt samen met Nationale Apotheek voor de bezorging van benodigde medicijnen voor op reis, zoals malariapillen. Je bestelt dus al je benodigde vaccinaties en medicijnen makkelijk via één adres. 
 
Je kunt ook terecht bij GGD Reisvaccinaties of vraag je huisarts om meer informatie over vaccinaties en medicijnen voor jouw reis. Laat jouw (huis)arts het recept doorsturen naar Nationale Apotheek om jouw medicijnen te laten thuisbezorgen. Heb je zelf het recept ontvangen? Upload deze in de Nationale Apotheek-app of mail ons.

Lees verder en bekijk onze medicijnen mee op reis-checklist.