• Voor 17.00 uur besteld, volgende werkdag verzonden
  • Gratis thuisbezorgd
  • Beoordeeld met een 8,1 op ZorgkaartNederland
  • Aanbevolen door VGZ en Zilveren Kruis
Voor 17.00 uur besteld, volgende werkdag verzonden

Malariapillen

Marwa Rasul
Marwa Rasul| Apothekerinfo@nationale-apotheek.nl

Ga je binnenkort een verre reis maken naar een tropisch gebied? Met de juiste maatregelen en malariapillen zoals doxycycline, lariam en malarone bescherm jij je tegen malaria. Hieronder leggen we uit wat malaria is en met welke medicijnen we ons kunnen beschermen.  

Medicijnen bestellen
Met de juiste maatregelen en malariapillen zoals doxycycline, lariam en malarone bescherm jij je tegen malaria.
textintroductionright

Wat is malaria?

Malaria is een ernstige ziekte waarbij de malariaparasiet wordt overgedragen door een muggensteek. Veel muggen in tropische gebieden zijn besmet met deze malariaparasiet. De steek van een malariamug kan zeer ernstige en soms zelfs dodelijke gevolgen hebben.

Symptomen van malaria zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, spierpijn, moeheid en koorts.

Symptomen

Symptomen van malaria zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, spierpijn, moeheid en koorts. Ook diarree, hoesten en braken kan voorkomen. Milde symptomen lijken op die van een griep, maar mochten er ergere symptomen ontstaan, kan dit zich uiten in onder andere:  

  • Extreme vermoeidheid 

  • Kortademigheid 

  • Verminderd bewustzijn 

  • Convulsies 

  • Donkere of bloederige urine 

  • Gele ogen en huid 

Maak het de malariamug zo moeilijk mogelijk om je te steken met de juiste anti-muggenmaatregelen en malariamedicatie.  

Ga jij op vakantie naar een tropisch gebied? Controleer dan altijd even of het een malariagebied is.

Ga veilig op reis

Ga jij op reis naar een tropisch gebied? Controleer dan altijd even of het een malariagebied is. Er zijn specifieke malariagebieden aan te wijzen op de wereldkaart. In de loop der tijd kunnen deze gebieden verschuiven. Over het algemeen komt malaria voor in werelddelen als Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië, maar dit verschilt per land en per deel. Bijvoorbeeld in het land Indonesië worden verschillende maatregelen aangeraden afhankelijk van het gebied waar je naartoe gaat.

Soms zijn anti-muggenmaatregelen zoals bedekkende kleding, een muskietennet en insectenwerende middelen (met minimaal 30% DEET) voldoende om je te beschermen tegen de malariamug. In sommige gebieden zijn deze anti-muggenmaatregelen niet voldoende en is het belangrijk om malariapillen of een noodbehandeling mee te nemen.  

textintroductionright

Malariapillen nemen of een noodbehandeling?

Zijn anti-muggenmaatregelen niet voldoende in het gebied waar je naartoe gaat? Dan kan het zijn dat je een noodbehandeling voor malaria mee moet nemen op reis. Er zijn ook gebieden met een hoog risico op malaria, waarbij je malariapillen moet slikken om malaria te voorkomen.

De noodbehandeling wordt meegenomen naar middelhoge risicogebieden waar malariapillen slikken niet nodig is.

Noodbehandeling voor malaria bij middelhoge risicogebieden

De noodbehandeling wordt meegenomen naar middelhoge risicogebieden waar malariapillen slikken niet nodig is. Mocht je toch malaria oplopen, dan gebruik je de noodbehandeling om malaria te behandelen. Een medicijn dat vaak gebruikt wordt als noodbehandeling voor malaria is atovaquon/proguanil. Dit is een behandeling van 3 dagen die je kunt nemen als je malaria-gerelateerde klachten krijgt en niet binnen 24 uur bij een arts terecht kunt. Ook wanneer een arts malaria heeft vastgesteld, kun je deze noodbehandeling nemen.

Malaria profylaxe is de verzamelnaam voor malariapillen die je inneemt om malaria te voorkomen in hoge risicogebieden.

Malariapillen om malaria te voorkomen in hoge risicogebieden 

Malaria profylaxe is de verzamelnaam voor malariapillen die je inneemt om malaria te voorkomen in hoge risicogebieden. Deze pillen in combinatie met anti-muggenmaatregelen beschermen erg goed tegen malaria. Het is wel belangrijk dat je de pillen voor, tijdens en na je reis op de juiste manier inneemt. Malariapillen worden ook aangeraden voor mensen met een verhoogd risico op een ernstige infectie als ze malaria oplopen. Bijvoorbeeld: 

  • Zwangere vrouwen 

  • Kinderen jonger dan 5 jaar 

  • Mensen met HIV 

  • Mensen zonder milt 

Je (huis)arts bepaalt welke malariapillen geschikt zijn voor jou. Dit is afhankelijk van het malariagebied dat je bezoekt, hoelang je daar blijft, je gezondheid en eventuele andere medicijnen die je gebruikt.

Tip: Voor persoonlijk advies over jouw benodigde reismedicatie en het bestellen van de juiste malariapillen kun je ook terecht bij Thuisvaccinatie.

Mogelijke malariapillen voor jou

Er zijn verschillende soorten medicatie die kunnen worden voorgeschreven om malaria te voorkomen en te behandelen als dit nodig is.

Malarone

  • Dagelijks innemen.

  • Werkzame stof: proguanil met atovaquon.

  • Meest voorgeschreven malariamedicijn.

Lariam

  • Wekelijks innemen.

  • Werkzame stof: mefloquine.

  • Lariam wordt afgeraden als je van plan bent om te gaan duiken.

  • In sommige landen in Zuidoost-Azië is er resistentie voor Lariam.

  • Geschikt als Malarone niet voorgeschreven kan worden of wanneer iemand heel lang malariamedicijnen moet nemen.

Doxycycline

  • Dagelijks innemen.

  • Werkzame stof: doxycycline.

  • Ga niet in de felle zon of onder de zonnebank tijdens de behandeling.

  • Geschikt als Malarone of Lariam niet voorgeschreven kunnen worden.

Malarone helpt malaria te voorkomen en eventueel te behandelen.

Malarone

Malarone helpt malaria te voorkomen en eventueel te behandelen. De werkzame stoffen in Malarone zijn proguanil met atovaquon. Deze stoffen doden de malariaparasiet. Mogelijke bijwerkingen die kunnen ontstaan zijn hoofdpijn, maagdarmklachten, slapeloosheid, duizeligheid, depressiviteit of minder eetlust. Bijwerkingen als buikpijn, misselijkheid en diarree kun je proberen te voorkomen door de tabletten net na de maaltijd in te nemen. Ook wordt het middel dan beter opgenomen door je lichaam. Heb je veel last van bijwerkingen? Overleg dan met je (huis)arts.  

Je begint de behandeling met Malarone een dag voor aankomst in het malariagebied tot 7 dagen nadat je het gebied hebt verlaten. Iedere dag slik je 1 dosis. Mocht je toch malaria oplopen, dan neem je gedurende 3 dagen een hoge dosis. Malarone heeft een wisselwerking met andere medicijnen zoals antibiotica of medicijnen tegen hiv of misselijkheid. Je (huis)arts of apotheker adviseert je welke medicijnen tegen malaria het meest geschikt zijn voor jou. Heb je vragen over jouw medicatie? Neem gerust contact met ons op. We zijn er voor jou.  

Lariam is een medicijn om malaria te voorkomen en behandelen, waarvan de werkzame stof mefloquine de malariaparasieten doodt

Lariam

Lariam is een medicijn om malaria te voorkomen en te behandelen, waarvan de werkzame stof mefloquine de malariaparasieten doodt. Mogelijke bijwerkingen van Lariam zijn maagdarmklachten, hoofdpijn, neerslachtigheid, nare dromen, angst, slapeloosheid, oogklachten en jeuk. Overleg met je (huis)arts als je veel last hebt van bijwerkingen.  
 
Lariam-tabletten smaken wat bitter, waardoor je ze het beste kunt innemen met een vol glas water of andere drank. Slik de tabletten net na de maaltijd, zodat het beter wordt opgenomen en je minder last hebt van bijwerkingen als misselijkheid, buikpijn en diarree. Je begint 3 weken voor aankomst in het malariagebied met de behandeling tot 4 weken na vertrek. Meestal neem je 1 dosis per week. Loop je toch malaria op, dan wordt de dosis verhoogd en neem je Lariam 2 tot 3 keer in, met pauzes van 6 tot 12 uur. Soms gebruik je het middel maar 1 keer. Bespreek het juiste gebruik van jouw medicijnen altijd met je (huis)arts of apotheker.  
 
Lariam heeft een wisselwerking met andere medicijnen, waaronder medicatie tegen tubercoluse, epilepsie en hiv. In sommige landen in Zuidoost-Azië is er resistentie voor Lariam en heeft het gebruik van dit medicijn geen effect. Ook wordt dit middel afgeraden als je van plan bent om te gaan duiken. Vraag jouw (huis)arts of apotheker om hulp als je hier vragen over hebt. Ons apothekersteam helpt je graag. Neem contact op. 

Het medicijn Doxycycline doodt bacteriën, waarbij malaria kan worden voorkomen en behandeld.

Doxycycline

Doxycycline doodt bacteriën, waarbij malaria kan worden voorkomen en behandeld. Ook andere aandoeningen als Q-koorts, de ziekte van Lyme en infecties aan luchtwegen, darmen, huid of geslachtsorganen kunnen met Doxycycline worden behandeld.  

Gebruik je Docycyline om malaria te voorkomen? Dan begint de behandeling op de dag van aankomst in het malariagebied. Je neemt het middel meestal 1 keer per dag tot 4 weken na vertrek uit het malariagebied. Er zijn verschillende varianten van Doxycycline verkrijgbaar, waaronder tabletten en capsules. Afhankelijk van welk type medicatie aan jou wordt voorgeschreven, zal de apotheker je de juiste uitleg geven over het gebruik van jouw medicijn. Bij vragen over het gebruik van Doxycycline, neem gerust contact op met ons team of raadpleeg je (huis)arts.  

Bij Doxycycline zijn veel wisselwerkingen met andere medicijnen mogelijk. Eventuele bijwerkingen zijn huidirritatie, misselijkheid, ontstoken slijmvliezen en bijholteontsteking. Ook maakt het middel je huid gevoeliger voor UV-licht, waardoor je sneller verbrand in de zon. Blijf dus uit de felle zon en ga niet onder de zonnebank. 

Bestel jouw malariapillen via Nationale Apotheek en ze worden makkelijk bij je thuisbezorgd.

Malariapillen kopen

Bestel jouw malariapillen via Nationale Apotheek en ze worden makkelijk bij je thuisbezorgd. Je betaalt geen verzendkosten. Er zijn twee manieren om malariapillen te kopen en laten leveren door Nationale Apotheek: 

  1. Ga naar www.thuisvaccinatie.nl. Zij helpen je met persoonlijk advies, vaccinaties aan huis en het bestellen van eventuele medicijnen die je nodig gaat hebben voor jouw reis. De medicijnen die je bestelt via Thuisvaccinatie worden geleverd door Nationale Apotheek.

  2. Wil je jouw malariapillen direct via Nationale Apotheek bestellen? Download de Nationale Apotheek-app en schrijf je in. Laat je (huis)arts het recept direct doorsturen naar onze apotheek. Heb je al een recept ontvangen? Deze upload je makkelijk via de app of mail ons het recept. 

Veelgestelde vragen

Over malariapillen

Ontdek de veelgestelde vragen over malariapillen en bescherm jezelf met deze medicijnen tegen malaria.

Wat is Malarone?

Als je naar een malariagebied reist, is het belangrijk om jezelf te beschermen tegen malaria. Dit kan met Malarone. De werkzame stoffen in dit medicijn zijn proguanil met atovaquon. Deze stoffen helpen bij het doden van de malariaparasiet. Vergeet niet om altijd muggenbeten te voorkomen door bedekkende kleding te dragen, DEET op te doen en een klamboe te gebruiken. 
 
Neem het middel in tijdens een warme maaltijd of met een zuiveldrankje voor een betere opname. Begin de behandeling een dag voordat je in het malariagebied aankomt en neem elke dag 1 dosis. Blijf dit doen tot 7 dagen nadat je het gebied hebt verlaten. Als je een aanval van malaria hebt, moet je de behandeling volgen met een hoge dosis gedurende 3 dagen. 
 
Mogelijke bijwerkingen bij het gebruik van Malarone zijn maagdarmklachten, hoofdpijn, minder eetlust, duizeligheid, depressiviteit of slapeloosheid. Overleg met je (huis)arts als je veel last hebt van bijwerkingen.  
 
Malarone kan een wisselwerking hebben met andere medicijnen zoals antibiotica of medicijnen tegen misselijkheid of hiv. Jouw (huis)arts en apotheker zullen zorgvuldig jouw medicatiegebruik bewaken. Heb je nog vragen? Neem gerust contact op.

Wat is Lariam?

Reis je naar een malariagebied? Bescherm jezelf dan tegen malaria. Voorkom muggenbeten door een klamboe te gebruiken, bedekkende kleding te dragen en DEET op te doen. Ook zijn er malariapillen waarmee je jezelf beschermt, waaronder het medicijn Lariam. De werkzame stof in Lariam heet mefloquine en deze stof doodt malariaparasieten.  
 
Je begint de behandeling 3 weken voor aankomst in het malariagebied. Je gaat hiermee door tot 4 weken na vertrek uit het malariagebied. Elke week slik je 1 dosis. Heb je toch malaria opgelopen, dan neem je het medicijn meestal 2 tot 3 keer in, met pauzes van 6 tot 12 uur. Het kan ook zijn dat je Lariam maar 1 keer moet gebruiken. Raadpleeg jouw (huis)arts of apotheker voor persoonlijk advies.  
 
Neem het middel net na de maaltijd in, zodat het beter wordt opgenomen in je lichaam. Ook heb je dan minder kans op buikpijn, misselijkheid en diarree. Andere bijwerkingen van Lariam die kunnen voorkomen zijn hoofdpijn, slapeloosheid, nare dromen, angst, neerslachtigheid, jeuk en oogklachten. Lariam-tabletten smaken wat bitter. Het kan helpen om de tabletten met een vol glas water of andere drank in te nemen.  
 
Lariam heeft wisselwerkingen met andere medicijnen, wat het effect van de werkzame stof mefloquine kan beïnvloeden. Voorbeelden van wisselwerkingen met mefloquine zijn medicijnen tegen epilepsie, tuberculose, prostaatkanker, hiv en de ziekte van Cushing en bijnierschorskanker. Neem bij vragen over jouw medicijnen contact op met je apotheker of (huis)arts.

Wat is Doxycycline?

Doxycycline, met als werkzame stof doxycyline, doodt bacteriën en helpt tegen malaria. Ook de ziekte van Lyme, Q-koorts en infecties van luchtwegen, darmen, huid of geslachtsorganen kunnen worden behandeld met Doxycycline. 
 
Je begint de behandeling op de dag van aankomst in het malariagebied en blijft het middel nemen tot 4 weken na vertrek uit het malariagebied. Meestal neem je 1 keer per dag een tablet of capsule. Afhankelijk van welke variant van dit medicijn er wordt voorgeschreven (een tablet of capsule), geeft jouw apotheker je de juiste uitleg over het gebruik van Doxycycline. 
 
Mogelijke bijwerkingen van Doxycycline zijn misselijkheid, huidirritatie, bijholteontsteking en ontstoken slijmvliezen. Zorg ervoor dat je uit de felle zon blijft en ga niet onder de zonnebank. Het middel maakt je huid gevoeliger voor UV-licht, waardoor je sneller kunt verbranden door de zon. Vergeet niet om altijd muggenbeten te voorkomen door DEET op te doen, beschermende kleding te dragen en een klamboe te gebruiken. 
 
Doxycycline heeft veel wisselwerkingen met andere medicijnen. Overleg of je dit medicijn veilig kunt gebruiken met eventuele andere medicatie die je neemt. Je kunt hiervoor terecht bij je (huis)arts of apotheker. Neem gerust contact op met ons team.

Moet ik malariapillen slikken of een noodbehandeling meenemen?

Of je tijdens en na je reis malariapillen moet slikken of een noodbehandeling moet meenemen, hangt af van jouw persoonlijke situatie, zoals je gezondheid en eventuele andere medicatie die je gebruikt. Ook hangt de manier van malaria voorkomen af van het gebied waar je naartoe gaat en voor hoelang. Over het algemeen gebruik je malariapillen als je: 

  • naar een gebied reist met een hoog risico op malaria 

  • HIV hebt 

  • zwanger bent 

  • geen milt hebt  

  • jonger bent dan 5 jaar 


Meestal neem je de noodbehandeling voor malaria mee op reis als je naar een middelhoog risicogebied afreist waar malaria voorkomt. In overige gebieden zijn anti-muggenmaatregelen wellicht voldoende of niet eens nodig. Vraag altijd een (huis)arts om advies bij het bestellen van jouw benodigde reismedicatie.

Hoe kan ik malariapillen kopen?

Er zijn twee manieren waarop je malariapillen kunt laten leveren door Nationale Apotheek: 

  1. Ga naar www.thuisvaccinatie.nl. Via Thuisvaccinatie kun je de arts bij je thuis laten komen om jouw vaccinatie(s) te laten zetten. Ook ontvang je meteen persoonlijk advies en bestel je samen met de arts eventuele medicijnen die je nodig kunt hebben tijdens jouw reis. Deze medicatie wordt door Nationale Apotheek bij je thuisbezorgd.  

  2. Zelf je malariapillen bestellen bij Nationale Apotheek. Download de Nationale Apotheek-app en schrijf je in. Jouw (huis)arts stuurt het recept direct naar ons door en wij bezorgen jouw medicijnen makkelijk bij je thuis. Heb je zelf het recept ontvangen? Dan bestel je jouw medicijnen via e-mail of de Nationale Apotheek-app.