textintroductionright

Wat is malaria?

Symptomen van malaria zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, spierpijn, moeheid en koorts.

Symptomen

Symptomen van malaria zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, spierpijn, moeheid en koorts. Ook diarree, hoesten en braken kan voorkomen. Milde symptomen lijken op die van een griep, maar mochten er ergere symptomen ontstaan, kan dit zich uiten in onder andere:  

 • Extreme vermoeidheid 

 • Kortademigheid 

 • Verminderd bewustzijn 

 • Convulsies 

 • Donkere of bloederige urine 

 • Gele ogen en huid 

Maak het de malariamug zo moeilijk mogelijk om je te steken met de juiste anti-muggenmaatregelen en malariamedicatie.  

Ga jij op vakantie naar een tropisch gebied? Controleer dan altijd even of het een malariagebied is.

Ga veilig op reis

Ga jij op reis naar een tropisch gebied? Controleer dan altijd even of het een malariagebied is. Er zijn specifieke malariagebieden aan te wijzen op de wereldkaart. In de loop der tijd kunnen deze gebieden verschuiven. Over het algemeen komt malaria voor in werelddelen als Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië, maar dit verschilt per land en per deel. Bijvoorbeeld in het land Indonesië worden verschillende maatregelen aangeraden afhankelijk van het gebied waar je naartoe gaat.

Soms zijn anti-muggenmaatregelen zoals bedekkende kleding, een muskietennet en insectenwerende middelen (met minimaal 30% DEET) voldoende om je te beschermen tegen de malariamug. In sommige gebieden zijn deze anti-muggenmaatregelen niet voldoende en is het belangrijk om malariapillen of een noodbehandeling mee te nemen.  

textintroductionright

Malariapillen nemen of een noodbehandeling?

De noodbehandeling wordt meegenomen naar middelhoge risicogebieden waar malariapillen slikken niet nodig is.

Noodbehandeling voor malaria bij middelhoge risicogebieden

De noodbehandeling wordt meegenomen naar middelhoge risicogebieden waar malariapillen slikken niet nodig is. Mocht je toch malaria oplopen, dan gebruik je de noodbehandeling om malaria te behandelen. Een medicijn dat vaak gebruikt wordt als noodbehandeling voor malaria is atovaquon/proguanil. Dit is een behandeling van 3 dagen die je kunt nemen als je malaria-gerelateerde klachten krijgt en niet binnen 24 uur bij een arts terecht kunt. Ook wanneer een arts malaria heeft vastgesteld, kun je deze noodbehandeling nemen.

Malaria profylaxe is de verzamelnaam voor malariapillen die je inneemt om malaria te voorkomen in hoge risicogebieden.

Malariapillen om malaria te voorkomen in hoge risicogebieden 

Malaria profylaxe is de verzamelnaam voor malariapillen die je inneemt om malaria te voorkomen in hoge risicogebieden. Deze pillen in combinatie met anti-muggenmaatregelen beschermen erg goed tegen malaria. Het is wel belangrijk dat je de pillen voor, tijdens en na je reis op de juiste manier inneemt. Malariapillen worden ook aangeraden voor mensen met een verhoogd risico op een ernstige infectie als ze malaria oplopen. Bijvoorbeeld: 

 • Zwangere vrouwen 

 • Kinderen jonger dan 5 jaar 

 • Mensen met HIV 

 • Mensen zonder milt 

Je (huis)arts bepaalt welke malariapillen geschikt zijn voor jou. Dit is afhankelijk van het malariagebied dat je bezoekt, hoelang je daar blijft, je gezondheid en eventuele andere medicijnen die je gebruikt.

Tip: Voor persoonlijk advies over jouw benodigde reismedicatie en het bestellen van de juiste malariapillen kun je ook terecht bij Thuisvaccinatie.

Mogelijke malariapillen voor jou

Er zijn verschillende soorten medicatie die kunnen worden voorgeschreven om malaria te voorkomen en te behandelen als dit nodig is.

Malarone

Lariam

Doxycycline

Malarone helpt malaria te voorkomen en eventueel te behandelen.

Malarone

Malarone helpt malaria te voorkomen en eventueel te behandelen. De werkzame stoffen in Malarone zijn proguanil met atovaquon. Deze stoffen doden de malariaparasiet. Mogelijke bijwerkingen die kunnen ontstaan zijn hoofdpijn, maagdarmklachten, slapeloosheid, duizeligheid, depressiviteit of minder eetlust. Bijwerkingen als buikpijn, misselijkheid en diarree kun je proberen te voorkomen door de tabletten net na de maaltijd in te nemen. Ook wordt het middel dan beter opgenomen door je lichaam. Heb je veel last van bijwerkingen? Overleg dan met je (huis)arts.  

Je begint de behandeling met Malarone een dag voor aankomst in het malariagebied tot 7 dagen nadat je het gebied hebt verlaten. Iedere dag slik je 1 dosis. Mocht je toch malaria oplopen, dan neem je gedurende 3 dagen een hoge dosis. Malarone heeft een wisselwerking met andere medicijnen zoals antibiotica of medicijnen tegen hiv of misselijkheid. Je (huis)arts of apotheker adviseert je welke medicijnen tegen malaria het meest geschikt zijn voor jou. Heb je vragen over jouw medicatie? Neem gerust contact met ons op. We zijn er voor jou.  

Lariam is een medicijn om malaria te voorkomen en behandelen, waarvan de werkzame stof mefloquine de malariaparasieten doodt

Lariam

Lariam is een medicijn om malaria te voorkomen en te behandelen, waarvan de werkzame stof mefloquine de malariaparasieten doodt. Mogelijke bijwerkingen van Lariam zijn maagdarmklachten, hoofdpijn, neerslachtigheid, nare dromen, angst, slapeloosheid, oogklachten en jeuk. Overleg met je (huis)arts als je veel last hebt van bijwerkingen.  
 
Lariam-tabletten smaken wat bitter, waardoor je ze het beste kunt innemen met een vol glas water of andere drank. Slik de tabletten net na de maaltijd, zodat het beter wordt opgenomen en je minder last hebt van bijwerkingen als misselijkheid, buikpijn en diarree. Je begint 3 weken voor aankomst in het malariagebied met de behandeling tot 4 weken na vertrek. Meestal neem je 1 dosis per week. Loop je toch malaria op, dan wordt de dosis verhoogd en neem je Lariam 2 tot 3 keer in, met pauzes van 6 tot 12 uur. Soms gebruik je het middel maar 1 keer. Bespreek het juiste gebruik van jouw medicijnen altijd met je (huis)arts of apotheker.  
 
Lariam heeft een wisselwerking met andere medicijnen, waaronder medicatie tegen tubercoluse, epilepsie en hiv. In sommige landen in Zuidoost-Azië is er resistentie voor Lariam en heeft het gebruik van dit medicijn geen effect. Ook wordt dit middel afgeraden als je van plan bent om te gaan duiken. Vraag jouw (huis)arts of apotheker om hulp als je hier vragen over hebt. Ons apothekersteam helpt je graag. Neem contact op. 

Doxycycline doodt bacteriën, waarbij malaria kan worden voorkomen en behandeld.

Doxycycline

Doxycycline doodt bacteriën, waarbij malaria kan worden voorkomen en behandeld. Ook andere aandoeningen als Q-koorts, de ziekte van Lyme en infecties aan luchtwegen, darmen, huid of geslachtsorganen kunnen met Doxycycline worden behandeld.  

Gebruik je Docycyline om malaria te voorkomen? Dan begint de behandeling op de dag van aankomst in het malariagebied. Je neemt het middel meestal 1 keer per dag tot 4 weken na vertrek uit het malariagebied. Er zijn verschillende varianten van Doxycycline verkrijgbaar, waaronder tabletten en capsules. Afhankelijk van welk type medicatie aan jou wordt voorgeschreven, zal de apotheker je de juiste uitleg geven over het gebruik van jouw medicijn. Bij vragen over het gebruik van Doxycycline, neem gerust contact op met ons team of raadpleeg je (huis)arts.  

Bij Doxycycline zijn veel wisselwerkingen met andere medicijnen mogelijk. Eventuele bijwerkingen zijn huidirritatie, misselijkheid, ontstoken slijmvliezen en bijholteontsteking. Ook maakt het middel je huid gevoeliger voor UV-licht, waardoor je sneller verbrand in de zon. Blijf dus uit de felle zon en ga niet onder de zonnebank. 

Bestel jouw malariapillen via Nationale Apotheek en ze worden makkelijk bij je thuisbezorgd.

Malariapillen kopen

Bestel jouw malariapillen via Nationale Apotheek en ze worden makkelijk bij je thuisbezorgd. Je betaalt geen verzendkosten. Er zijn twee manieren om malariapillen te kopen en laten leveren door Nationale Apotheek: 

 1. Ga naar www.thuisvaccinatie.nl. Zij helpen je met persoonlijk advies, vaccinaties aan huis en het bestellen van eventuele medicijnen die je nodig gaat hebben voor jouw reis. De medicijnen die je bestelt via Thuisvaccinatie worden geleverd door Nationale Apotheek.

 2. Wil je jouw malariapillen direct via Nationale Apotheek bestellen? Download de Nationale Apotheek-app en schrijf je in. Laat je (huis)arts het recept direct doorsturen naar onze apotheek. Heb je al een recept ontvangen? Deze upload je makkelijk via de app of mail ons het recept.