Heb je genoeg voorraad?
Check ruim voor vertrek welke medicijnen je mee gaat nemen op reis en hoeveel je ervan nodig zult hebben. Twijfel je of je genoeg voorraad hebt, neem dan contact met ons op. We kijken graag met je mee en helpen je met het bestellen van een eventuele nieuwe voorraad medicijnen. Bestel jouw medicijnen ruim voor vertrek, zodat ze zeker op tijd bezorgd zijn. Zorg er ook voor dat je een voorraad hebt tot minimaal een week na terugkomst. Dan heb je ook na je reis nog de tijd om nieuwe medicijnen te bestellen.
Tip: Voorkom onduidelijkheid bij de douane en neem jouw medicijnen mee in de originele verpakking. De originele verpakking heeft een sticker met jouw naam erop, waardoor de douane kan controleren dat het medicijnen zijn en geen drugs.
Extra medicijnen of vaccinaties nodig?
Voor sommige bestemmingen zijn vaccinaties verplicht en/of worden extra medicijnen voor op reis aangeraden om mee te nemen. Via Thuisvaccinatie ontvang je gratis advies en laat je je makkelijk vanuit huis vaccineren. Je bestelt benodigde malariapillen en medicijnen voor op reis via Thuisvaccinatie of direct bij Nationale Apotheek. In beide gevallen zal jouw medicatie makkelijk thuis worden bezorgd door Nationale Apotheek. Je betaalt hiervoor geen verzendkosten.
Medicijnpaspoort mee?
Een medicijnpaspoort wordt ook wel een geneesmiddelenpaspoort of Europees Medisch Paspoort genoemd. Het document bevat alle gegevens over jouw medicatie en andere zaken zoals allergieën. Als je op je reisbestemming een bezoek brengt aan de dokter of apotheek, is het een handig document om bij je te hebben. Vraag je medicijnpaspoort bij ons op via telefoon, e-mail of chat.
Zorg ervoor dat je alle medicijnen die je gebruikt doorgeeft aan je apotheker. Dat geldt ook voor medicijnen en supplementen die niet op recept verkregen zijn. Wijzigt je medicatie, vraag dan een nieuw medicatiepaspoort aan.
Let op: een medicijnpaspoort is geen geldig reisdocument voor de douane. Voor sommige middelen die onder de Opiumwet vallen heb je een medicijnverklaring nodig.
Medicijnverklaring nodig?
Ga je op reis met opiaten zoals slaappillen, sterke pijnstillers of ADHD- en kalmeringsmiddelen? Dan wil je niet dat de douane of politie jouw medicijnen als drugs aanziet. Voor het reizen met medicijnen die onder de Opiumwet vallen, heb je een medicijnverklaring nodig. Afhankelijk van jouw reisbestemming, heb je een Schengenverklaring of Engelstalige medicijnverklaring nodig. Kom je er niet uit? Neem contact met ons op en we kijken met je mee.
Opiumwet medicijnen lijst
Gebruik je medicijnen die op de Opiumlijst staan?
Er zijn twee lijsten met Opiumwet medicijnen. Deze lijsten bevatten de werkzame stoffen van medicijnen. Benieuwd of jouw medicatie onder de Opiumwet valt? Gebruik deze tool van het CAK voor advies.
- Lijst 1 bevat bijvoorbeeld zware pijnstillers en Ritalin
- Lijst 2 bevat bijvoorbeeld slaap- en kalmeringsmiddelen
De meest gebruikte middelen in Nederland waarvoor een medicijnverklaring vereist is, zijn methylfenidaat, oxycodon, lorazepam, temazepam, ozazepam, diazepam, zolpidem, fentanyl en codeïne met paracetamol.
Schengenverklaring
Reis je met medicijnen die op de Opiumlijst staan naar een Schengenland of een land dat de Schengenverklaring accepteert?
Dan vraag je een Schengenverklaring aan bij het CAK. Je kunt deze verklaring zelf invullen en laten ondertekenen door je huisarts. Je stuurt de Schengenverklaring digitaal of per post op naar het CAK. Eén verklaring is maximaal 30 dagen geldig en gebruik je per medicijn. Reis je langer? Dan heb je meer verklaringen nodig. Reis je door verschillende landen in het Schengengebied? Dan heb je maar 1 Schengenverklaring nodig per medicijn. Bekijk de medicijnen mee op reis-hulp van het CAK voor advies.
Engelstalige medicijnverklaring
Reis je met medicijnen die op de Opiumlijst staan buiten het Schengengebied (vaak buiten Europa)?
Vraag dan een Engelstalige medicijnverklaring aan. Deze verklaring is ook geldig in Schengenlanden waar je doorheen reist om bij je reisbestemming te komen. Je laat de Engelstalige medicijnverklaring invullen en ondertekenen door je huisarts en stuurt deze per post op naar het CAK. Zorg ervoor dat je de verklaring vroeg voor vertrek aanvraagt. Een paar dagen voor de vertrekdatum, ontvang je een goedgekeurde medicijnverklaring van het CAK. Afhankelijk van jouw reisbestemming moet je nog een stempel halen (Apostille) bij de rechtbank, ambassade, het consulaat of het ministerie van Buitenlandse zaken.
Welke zelfzorgmiddelen neem je mee?
Behalve diverse soorten medicijnen zijn er allerlei zelfzorgmiddelen verkrijgbaar waarmee je jouw reisapotheek aanvult. Denk hierbij aan:
Hooikoortsmedicijnen
Reistabletten als Meclozine of Cinnarizine om reisziekte te voorkomen.
Zonnebrand en aftersun om je huid te beschermen tegen de felle zon.
Insectenwerende spray of crème (met DEET) om je te beschermen tegen muggen. Anti-jeuk middel bij insectenbeten.
Loperamide om diarree te verhelpen.
ORS (orale rehydratie zouten) vult het zout- en vochtgehalte in je lichaam aan bij uitdroging door overmatig zweten of diarree.
EHBO-set voor op reis, inclusief desinfectiemiddel, (blaren)pleisters, een tekentang en paracetamol.
Anticonceptiepil en/of condooms om je te beschermen tegen ongewenste zwangerschap en soa's.
Overleg met jouw apotheker
Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en de medicijnen die je gebruikt, zijn er nog een aantal vragen die je voor vertrek kunt bespreken met jouw apotheker of de assistente.
Mag ik in de zon met mijn medicijnen?
Sommige medicijnen maken je overgevoelig voor zonlicht. Hierdoor kun je jeuk of uitslag krijgen op je huid en sneller verbranden in de zon. Vraag vooral na bij jouw apotheek of je met jouw medicijnen de zon in mag. Gebruik je insectenwerende middelen met DEET? DEET zorgt ervoor dat je zonnebrandmiddel minder goed werkt. Breng eerst het zonnebrandmiddel aan en minimaal 2 uur later kun je DEET gebruiken.
Hoe neem ik mijn medicijnen in als ik reis met tijdsverschil?
Neem je jouw medicijnen altijd op een vast moment in? Dan kan het verwarrend worden als je reist naar een ander land waar een tijdsverschil is met Nederland. Overleg bij jouw apotheek hoe je het beste je medicijnen inneemt op reis. Neem contact op met ons team. Wij kijken graag met je mee.
Hoe kan ik mijn medicijnen het beste bewaren?
Hitte of kou kunnen de werking van medicijnen beïnvloeden. Het is mogelijk dat door het klimaat van je reisbestemming jouw medicijnen minder goed werken. Bespreek hoe jij jouw medicijnen het beste kunt bewaren tijdens de reis en op de reisbestemming. Neem vooral contact op met je apotheker als je medicatie gebruikt dat in de koelkast wordt bewaard. Zorg ervoor dat jouw medicijnen altijd meegaan in je handbagage. In het ruim van het vliegtuig kan het vriezen, wat de werking van je medicatie kan beïnvloeden.
Alle aandacht en tijd voor jou
Heb jij vragen over het gebruik van jouw medicatie op reis? Wil je een nieuwe voorraad bestellen voor vertrek? Of wil je jouw medicijnpaspoort opvragen? Ons apothekersteam staat voor je klaar via telefoon, e-mail en chat. Bereik ons makkelijk op de manier die jij fijn vindt. Ook in de avond en op zaterdag zijn we bereikbaar om al jouw vragen te beantwoorden en je goed voorbereid op reis te laten gaan.