Thuisvaccinatie & medicijnen voor op reis

Rutger Broosus
Rutger Broosus| Beherend apothekerInfo@nationale-apotheek.nl

Bij jouw verre reis is het niet alleen belangrijk om te kijken of je malariapillen nodig hebt, maar ook andere medicijnen voor op reis zijn handig om mee te nemen.

Ga je een verre reis maken? Dan is het belangrijk om te kijken welke medicijnen voor op reis handig zijn om mee te nemen. Afhankelijk van het gebied waar je naartoe gaat en jouw persoonlijke situatie, kun je medicatie tegen reizigersdiarree (Loperamide of Azitromycine), hoogteziekte (Diamox) en reisziekte (Mezocline of Cyclizine) meenemen. Sommige medicijnen zijn alleen op recept verkrijgbaar en andere middelen kun je zonder recept bestellen. Laat je adviseren door de huisarts, GGD of bestel jouw vaccinaties en medicijnen voor op reis via Thuisvaccinatie. Hieronder geven we je meer informatie.

Loperamide of Azitromycine tegen reizigersdiarree

Reizigersdiarree is een infectie van het maagdarmkanaal dat ontstaat tijdens of direct na een reis. Vaak wordt deze infectie veroorzaakt door een bacterie dat vanuit besmet voedsel of water je lichaam binnenkomt. De ontsteking leidt vaak tot diarree, misselijkheid, braken, buikpijn en soms koorts. Ben je in een subtropisch gebied? Probeer reizigersdiarree te voorkomen door altijd water uit flessen te drinken, vermijd rauwe groentes en salades, neem geen ijsblokjes en schil je fruit zelf. Zorg er ook voor dat je alleen gebakken vlees en vis eet en vermijd zoveel mogelijk rauw voedsel.

Reizigersdiarree ontstaat meestal acuut en kan vrij heftig zijn. Vooral als je weg bent van huis en misschien niet altijd even makkelijk toegang hebt tot sanitaire voorzieningen, is het een vervelend probleem. Medicijnen als Loperamide of Azitromycine helpen jouw reizigersdiarree te verhelpen. Wil je deze medicijnen gaan gebruiken? Overleg met je (huis)arts of apotheker en lees voor gebruik de bijsluiter.

Loperamide 

Loperamide is een diarreeremmer dat acute diarree binnen een paar uur helpt te stoppen. Het zelfzorgmiddel is zonder recept verkrijgbaar. Tot je de maximale dagelijkse hoeveelheid van dit medicijn bereikt, neem je een tablet in na iedere dunne ontlasting, met minimaal 2 uur tussentijd. Zodra je 12 uur geen diarree meer hebt of als de ontlasting vaster wordt, kun je stoppen met de behandeling. Gebruik dit middel nooit langer dan 2 dagen.  

Azitromycine 

Azitromycine is een antibioticum dat bacteriën bestrijdt die darminfecties veroorzaken. Het middel is op recept verkrijgbaar. Overleg met je huisarts of het verstandig is om antibiotica mee te nemen. Heb je last van diarree? Dan kun je Azitromycine 1 keer per dag innemen als je huisarts dit medicijn aan je heeft voorgeschreven. De behandeling duurt meestal 3 dagen, maar na 1 tot 2 dagen merk je al vermindering in klachten.  

Mogelijke bijwerkingen die kunnen ontstaan bij het gebruik van Loperamide of Azitromycine zijn hoofdpijn, duizeligheid en maagdarmklachten zoals buikpijn, misselijkheid en winderigheid. Loperamide kan een wisselwerking hebben met bijvoorbeeld medicijnen tegen hiv. Ook Azitromycine heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. Heb je erge last van bijwerkingen? Of vragen over de wisselwerking van jouw medicijnen? Je (huis)arts of apotheker helpt. 

Tip: Neem ook ORS mee om uitdroging door diarree of overgeven te voorkomen. Orale rehydratievloeistof (ORS) is een mengsel van zouten en druivensuiker. Los het zakje met poeder op in voldoende water en drink de oplossing om vocht en zouten in je lichaam aan te vullen. ORS is zelfzorgmiddel dat zonder recept verkrijgbaar is.

Diamox tegen hoogteziekte

Je kunt last krijgen van hoogteziekte als je tijdens een bergvakantie te snel omhooggaat bij hoogtes boven 2.500 meter. Vaak moet je lichaam wennen aan de hoogte en daarom wordt het altijd aangeraden om niet te snel te stijgen. Geef je lichaam de tijd om aan de hoogte te wennen en drink veel water. 
 
Symptomen van hoogteziekte zijn hoofdpijn, kortademigheid, misselijkheid, slechte eetlust, duizeligheid, slapeloosheid, vermoeidheid, vochtophoping in je enkels en een verminderde aanmaak van urine. Heb je last van deze symptomen, dan wordt het aangeraden om een dag rust te nemen. Heb je ernstige klachten, dan is het belangrijk om af te dalen, het liefst zonder al te veel inspanning.  
 
Is het niet mogelijk om af te dalen en heb je erge last van hoogteziekte? Dan kan Diamox met als werkzame stof acetazolamide helpen om je klachten te verminderen. Bij de eerste symptomen van hoogteziekte gebruik je Diamox gedurende 3 dagen, of korter als je afdaalt. Diamox is op recept verkrijgbaar. Lees voor gebruik de bijsluiter.
 
Bijwerkingen die mogelijk voorkomen bij het gebruik van acetazolamide, zijn onder andere dorst, maagdarmklachten, vermoeidheid, slaperigheid, depressiviteit, bijziendheid en oorsuizingen. Overleg het gebruik van jouw medicatie altijd met je (huis)arts of apotheker. Zij kunnen je adviseren over hoe je Diamox het beste inneemt en wat je moet doen als je last krijgt van bijwerkingen.  

Reistabletten: Meclozine of Cinnarizine

Als je last van luchtziekte, zeeziekte of wagenziekte hebt, kan reizen erg moeilijk zijn. De beweging van het vliegen, varen of rijden zorgt ervoor dat ons evenwichtsorgaan van slag raakt en het braakcentrum in je hersenen wordt geprikkeld. Hierdoor kun je misselijk worden en gaan overgeven.  

Om reisziekte te voorkomen, kun je voor vertrek een lichte maaltijd nemen, regelmatig frisse lucht scheppen en voldoende naar buiten kijken tijdens de reis. Lees, puzzel of game niet tijdens de reis. Hier kun je misselijk van worden. Krijg je toch vaak klachten tijdens het reizen? Dan zijn er medicijnen verkrijgbaar tegen misselijkheid en overgeven, zoals Meclozine en Cinnarizine. Deze middelen zijn zonder recept verkrijgbaar.  
 
Als je Meclozine neemt, werkt het middel binnen 2 uur en vervolgens voor 8 uur lang door. Het is daarom vooral geschikt voor langere reizen. Je neemt 1 tot 2 uur voor vertrek het tablet in met wat voedsel.  
 
Cinnarizine helpt tegen misselijkheid en braken en is daarnaast ook een anti-allergiemedicijn. Het middel werkt binnen een half uur en vervolgens 4 tot 6 uur lang. Je neemt Cinnarizine een half uur tot 2 uur voor vertrek met wat voedsel in. 
 
Blijf je tijdens de reis klachten ervaren? Dan kun je na 6 tot 8 uur de reistabletten nogmaals innemen. Bijwerkingen van Cinnarizine en Meclozine zijn sufheid, slaperigheid, vermoeidheid, wazig zien, coördinatieproblemen en een verminderd reactievermogen. Na iedere inname mag je 24 uur niet autorijden. Ook is er een mogelijke wisselwerking met andere medicijnen die het reactievermogen verminderen. Vraag je (huis)arts of apotheker om advies bij vragen over jouw medicijnen en lees voor gebruik de bijsluiter. 

Thuisvaccinatie

Ten slotte is het altijd belangrijk om na te gaan of je voor een bepaald gebied vaccinaties nodig hebt. Er zijn gebieden waarbij vaccinaties vereist zijn voor ziektes zoals gele koorts, DTP (difterie, tetanus en polio), buiktyfus of hepatitis A en/of B. Via Thuisvaccinatie bekijk je het vaccinatieadvies per land. Het advies bevat de verplichte, aanbevolen en optionele vaccinaties per land. Optionele vaccinaties verschillen, net als de benodigde medicatie voor jouw reis, per persoon en per reisgebied. De artsen van Thuisvaccinatie geven persoonlijk advies en komen jouw benodigde vaccinaties bij je thuis of op locatie zetten. Bij Thuisvaccinatie krijg je ook te horen welke medicijnen worden aanbevolen om mee te nemen op reis. Ze kunnen bijvoorbeeld ook meteen malariapillen aan je voorschrijven. Bestel jij medicijnen via Thuisvaccinatie dan worden deze makkelijk bij je thuisbezorgd door Nationale Apotheek

Tip: Ga goed voorbereid op reis met onze medicijnen mee op reis-checklist.