• Voor 17.00 uur besteld, volgende werkdag verzonden
  • Gratis thuisbezorgd
  • Beoordeeld met een 8,1 op ZorgkaartNederland
  • Aanbevolen door VGZ en Zilveren Kruis
Voor 17.00 uur besteld, volgende werkdag verzonden

Medicijnkosten en vergoeding: hoe zit dat?

Rutger Broosus
Rutger Broosus| Beherend apothekerinfo@nationale-apotheek.nl

Lees alles over medicijnkosten en vergoedingen, zoals het eigen risico, eigen bijdrage en de terugbetaalregeling.

De verschillende medicijnkosten die je moet betalen kunnen soms verwarrend zijn. Welke verschillende kosten zijn er? En wanneer worden je medicijnen nu wel vergoed en wanneer niet? We leggen het je hieronder uit.  

Medicijnkosten

De kosten voor je medicijn in Nederland hangt af van verschillende factoren. Voorgeschreven medicijnen worden in de meeste gevallen vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Dit gaat wel eerst ten koste van het verplichte eigen risico en soms komt daar nog een eigen bijdrage bij. Een zorgverzekeraar vergoedt vaak alleen de goedkoopste variant van een medicijn. Het is dus belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de voorwaarden van je zorgverzekering. Ook moet je terhandstellingskosten voor de service van de apotheek betalen.

Eigen risico

Ben je 18 jaar of ouder? Dan ben je in Nederland verplicht om eigen risico te betalen als je aanspraak maakt op zorg uit het basispakket. Dit betekent dat je de eerste €385 aan uitgaven voor medicijnen, medische zorg en hulpmiddelen zelf moet betalen. Zodra je dit bedrag hebt betaald, wordt de rest van de zorgkosten gedekt door de zorgverzekering.  

Eigen bijdrage

Jouw medicijnkosten worden meestal gedekt door de basisverzekering. Er zijn soms situaties waarin maar een deel van de kosten wordt vergoed. Dan kan het zijn dat je een eigen bijdrage betaalt voor jouw medicijnen.

Terugbetaalregeling

Soms kun je de betaalde eigen bijdrage terugkrijgen. Via de terugbetaalregeling betalen sommige fabrikanten jouw eigen bijdrage terug. TBR Nederland en HEVO Consult regelen de terugbetaling namens bepaalde fabrikanten.

Terhandstellingskosten

Naast de kosten voor de medicijnen betaal je ook voor de service van de apotheek. Dit noemen we terhandstellingskosten. Dit bedrag komt bovenop de kosten voor je medicijnen. 

Medicijnen die je (huis)arts of specialist voorschrijft, krijg je meestal vergoed vanuit je basisverzekering.

Kosten van geregistreerde medicijnen

Medicijnen kosten geld. Maar hoeveel? Dat vind je op medicijnkosten.nl. Op deze website vind je allerlei informatie over kosten en vergoedingen:

  • je ziet of jouw medicijnen in het basispakket zitten

  • wat je betaalt aan eigen risico

  • wat de kosten van de eigen bijdrage zijn 

  • en of er een goedkoper medicijn is, dat je wel volledig vergoed krijgt


Let op: terhandstellingskosten worden op medicijnkosten.nl niet meegerekend. 

Vergoeding niet-geregistreerde medicijnen

Medicijnen die niet in Nederland worden verkocht en dus niet geregistreerd zijn, worden over het algemeen niet vergoed. In sommige gevallen worden deze medicijnen wel vergoed: 

  • Het gebruik van niet-geregistreerde medicatie kan soms een laatste redmiddel zijn, omdat er in Nederland geen behandeling meer mogelijk is.

  • Er is geen geregistreerd medicijn met dezelfde werking.

  • Je hebt een zeldzame ziekte en komt maar bij 1 op de 150.000 mensen voor.

Welke medicijnen worden vergoed?

Welke medicijnen je precies vergoed krijgt, hangt af van het preferentiebeleid van jouw zorgverzekeraar. De meeste medicijnen die je op recept krijgt, worden vanuit het basispakket vergoed. De vergoeding is vaak beperkt tot de goedkoopste variant van een medicijn met dezelfde werkzame stof. Medicijnen worden onder verschillende merknamen uitgegeven tegen verschillende prijzen. De werkzame stof in het medicijn is hetzelfde, maar afhankelijk van het merk betaal je meer of minder. Dit hangt samen met het preferentiebeleid van jouw zorgverzekeraar.

Als jouw (huis)arts de medische noodzaak van een bepaald medicijn op het recept vermeldt, kan de zorgverzekeraar ervoor kiezen om je medicijn wel te vergoeden. Een recept met medische noodzaak geeft helaas geen garantie voor vergoeding. De keuze voor vergoeding van jouw medicijn ligt altijd bij de zorgverzekeraar.

Veelgestelde vragen

Over medicijnkosten en vergoedingen

We hebben alle veelgestelde vragen en antwoorden over medicijnkosten en vergoeding voor je verzameld.

Waarom moet ik medicijnen zelf betalen?

Soms moet je medicatie zelf betalen, ondanks dat het wel vergoed wordt uit het basispakket. Het kan zijn dat je eigen risico nog niet is opgebruikt. Het verplichte eigen risico moet je altijd eerst zelf betalen. Pas als het volledige eigen risico op is, vergoedt je zorgverzekeraar de medicijnen.

Het kan zijn dat de kosten voor vergelijkbare medicijnen verschillen. Hierdoor kan het zijn dat je bij sommige medicatie, ook als het eigen risico al op is, een deel zelf moet betalen. Dit noemen we eigen bijdrage. Veel zorgverzekeraars vergoeden alleen de goedkoopste variant van een medicijn met dezelfde werkzame stof.  

Wat betaal ik voor medicijnen op recept?

Het bedrag dat je bij je apotheek betaalt voor medicijnen op recept bestaat uit twee onderdelen. Je betaalt voor de medicijnen en voor de service van de apotheek. Kosten voor medicijnen kunnen per zorgverzekeraar en apotheek anders zijn. De apotheek mag een vergoeding vragen voor de volgende diensten: 

  • Het klaarmaken van de medicijnen.

  • Controle of de (huis)arts het juiste medicijn voorschrijft.

  • Controle of de voorgeschreven sterkte klopt.

  • Controle of je geen verkeerde combinatie van medicijnen gebruikt.

  • De uitleg over hoe je het medicijn gebruikt.

Dit worden ook wel de terhandstellingskosten genoemd.

Kun je een vergoeding krijgen voor medicijnen?

Voor iedereen die medicijnen nodig heeft, geldt hetzelfde: medicijnen die worden voorgeschreven door je (huis)arts worden meestal vergoed. Dit valt binnen je basisverzekering. Wel gaat dit eerst van je eigen risico af en soms betaal je een eigen bijdrage voor je medicijnen.  

In sommige gevallen kun je de eigen bijdrage terugvragen via terugbetaalregeling.nl. Lees meer over de terugbetaalregeling.

Welke medicijnen worden vergoed?

Welke medicijnen en zorg je vergoed krijgt, is per zorgverzekering anders. Controleer dus heel goed wat de voorwaarden van je verzekering zijn. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar staat precies welke zorg en medicatie er wordt vergoed. Het kan namelijk zijn dat je zorgverzekeraar en je apotheek geen afspraken hebben gemaakt en dat kan ervoor zorgen dat je soms moet betalen.

Kijk op www.medicijnkosten.nl voor meer informatie over de vergoeding van geneesmiddelen.

Hoe zit het met de vergoeding voor chronisch zieken?

Als je chronisch ziek bent, lopen je zorgkosten vaak hoog op. Voorheen was er een compensatieregeling op het eigen risico voor chronisch zieken, maar deze is helaas afgeschaft. Gelukkig worden veel kosten gedekt vanuit je basisverzekering. Maar voordat deze kosten worden vergoed, betaal je eerst het verplichte eigen risico. Vergelijk daarom altijd verschillende zorgverzekeraars met elkaar, zodat je weet of jouw medicijnen volledig worden vergoed. Daarnaast kan een aanvullende zorgverzekering hoge zorgkosten tegengaan.     

Worden homeopathische middelen vergoed?

Homeopathische medicijnen worden niet vergoed vanuit het basispakket. Ze worden soms vanuit je aanvullende verzekering vergoed. Bekijk goed de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar bepaalt wat wel en wat niet wordt vergoed.