Merkwissel

Nathalie Maas
Nathalie Maas| ApothekerInfo@nationale-apotheek.nl

Soms krijg je een ander merk medicijn dan je gewend bent. Bijvoorbeeld omdat het merk dat je gewend bent niet (meer) leverbaar is. Of omdat het merk niet wordt vergoed volgens het voorkeursbeleid van jouw zorgverzekeraar. Wij leveren je dan hetzelfde medicijn, maar van een ander merk. Dit noemen we een merkwissel.

Waarom een merkwissel?

Als apotheek leveren we altijd het recept dat aan jou is voorgeschreven door je (huis)arts. Bepaalde merken medicijnen kunnen dezelfde werkzame stof hebben. Deze stof helpt om jouw klachten te verminderen. Als er door medicijntekorten of andere afspraken jouw merk medicijn niet meer geleverd kan worden, zijn er alternatieve merken met dezelfde werkzame stof beschikbaar. Er kan dan een merkwissel plaatsvinden door een ander merk medicijn aan jou te bezorgen.

Het preferentiebeleid van jouw zorgverzekeraar

Om de kosten van medicijnen laag te houden, hanteren zorgverzekeraars een preferentiebeleid (of voorkeursbeleid). Jouw zorgverzekeraar heeft een merk van een bepaald medicijn gekozen als voorkeursmedicijn. Dit voorkeursmedicijn heeft dezelfde werking als de andere merken. Wij leveren jou dit medicijn omdat jouw zorgverzekeraar alleen dit medicijn vergoedt. Heb je hier vragen over? Neem gerust contact op met ons team.

Dezelfde werking en kwaliteit

Het medicijn en/of de verpakking ziet er anders uit, maar het voldoet aan het recept van jouw arts. Het medicijn heeft dezelfde werkzame stoffen en kwaliteit. Wij controleren altijd of je het voorgeschreven medicijn veilig kunt gebruiken. Dat noemen we medicatiebewaking.

Op de verpakking van jouw medicijn zit een etiket. Je kunt zelf controleren of dit medicijn voor jou is voorgeschreven. Jouw naam en geboortedatum moeten erop staan, net als de werkzame stof en het voorgeschreven gebruik. Heb je toch nog twijfels? Neem gerust contact met ons op. We zijn er voor je.

Leveringsproblemen medicijnen

Steeds vaker ondervinden apotheken leveringsproblemen van medicijnen. Medicijntekorten nemen helaas steeds meer toe. Is jouw medicijn niet leverbaar? Dan gaan we op zoek naar een passend alternatief. We kiezen vaak voor een ander merk met dezelfde werkzame stof en sterkte. Of we leveren tijdelijk een andere sterkte van dezelfde werkzame stof. Bijvoorbeeld 2x 50 mg in plaats van 1x 100 mg van een medicijn. We zoeken uit welke mogelijkheden er zijn en bespreken dit met jou en jouw (huis)arts.

Leidraad Verantwoord Wisselen

We zullen nooit zomaar een merk wisselen en gaan altijd na of dit veilig is voor jou. Bij sommige medicijnen is een merkwissel helemaal niet toegestaan. In de Leidraad Verantwoord Wisselen zijn afspraken vastgelegd over het wisselen van medicijnen. De lijst bestaat uit 3 categorieën:

  • Rood: niet wisselen, tenzij dit medicijn niet beschikbaar is.

  • Oranje: wisselen kan, mits aan een aantal voorwaarden voldaan is.

  • Groen: wisselen kan, tenzij dit om specifieke patiëntgebonden redenen niet mogelijk is.

Nationale Apotheek zal altijd controleren of een merkwissel medisch verantwoord en veilig is voor jou. Als een medicijn niet gewisseld mag worden, zullen we dit niet doen.

Zo wissel je van merk

Gebruik nooit twee merken door elkaar. Daarom raden wij je aan eerst je oude voorraad op te maken. Start daarna pas met het nieuwe merk. Je lichaam heeft soms tijd nodig om te wennen aan het nieuwe merk. Lukt het wennen niet of merk je grote verschillen? Neem dan contact op met ons.

Wil je niet van merk wisselen en per se het merk dat je gewend bent blijven gebruiken? Dan krijg je het niet vergoed door je zorgverzekeraar en moet je zelf voor het merkmedicijn betalen. Deze kosten tellen niet mee voor het eigen risico. Als jouw (huis)arts en apotheker vaststellen dat er een medische noodzaak is, kunnen wij soms wel het merkmedicijn vergoed leveren. Neem hiervoor contact op met je (huis)arts en je zorgverzekeraar.

Persoonlijk advies nodig?

Wij hebben alle tijd en aandacht voor jou. Heb je vragen over je medicijnen of behoefte aan persoonlijk advies? Aarzel niet om met ons te bellen, mailen of chatten. Ons team staat voor je klaar.