18-07-2024

PrEP via de GGD: veranderingen vanaf 1 augustus

Vanaf 1 augustus gaat er een nieuwe regeling van start voor het leveren van PrEP. Voorheen kon je terecht bij de GGD voor PrEP-zorg en de levering van PrEP. Helaas wordt dit belangrijke medicijn vanaf 1 augustus niet meer verstrekt door de GGD’en. Wat er precies verandert en wat er gebeurt met de prijs van PrEP? We leggen het je uit. 

Wat is PrEP?

PrEP is een medicijn dat beschermt tegen een hiv-infectie. PrEP staat voor pre-expositie profylaxe. Je neemt dit middel als je seks gaat hebben met iemand die hiv-positief is of wanneer je risico loopt om hiv te krijgen. Vooral mannen die seks hebben met mannen lopen een groter risico, maar ook vrouwen met een verhoogd risico op hiv kunnen PrEP gebruiken.   

 

PrEP via de GGD 

Voorheen werd PrEP direct vanuit GGD’en voorgeschreven en geleverd. De medicatie werd centraal ingekocht en verstrekt aan GGD’en. Bestelde je jouw PrEP bij de GGD, dan betaalde je een kleine bijdrage van €7,50 per 30 pillen.  

 

GGD'en leveren vanaf 1 augustus 2024 geen PrEP meer. Alleen voor testen, zorg en een recept kun je nog bij de GGD terecht.

Wat gaat er veranderen? 

Met de nieuwe regeling wordt PrEP niet meer centraal ingekocht en zal de GGD het medicijn niet meer leveren. De kleine bijdrage voor PrEP vervalt en je gaat vanaf 1 augustus alles zelf betalen. De GGD-arts schrijft een recept voor je uit. Met dit recept kun je PrEP laten leveren door een openbare apotheek naar keuze. Je kunt dus zelf kiezen bij welke apotheek je jouw PrEP afhaalt.  

 

Waar kun je PrEP bestellen?  

Je kunt jouw recept voor PrEP bij iedere openbare apotheek inleveren. Handig! Of juist niet? Een aantal nadelen van de nieuwe PrEP-regeling:  

  • Je moet de PrEP zelf gaan betalen. En dit kan aanzienlijk duurder zijn. Waar je eerst een kleine bijdrage betaalde van €7,50 ligt de gemiddelde prijs van PrEP nu veel hoger. Dit is exclusief de terhandstellingskosten van de apotheek. Deze verschillen per apotheek en de kosten kunnen dus per apotheek flink verschillen. Bekijk de PrEP prijslijst en vergelijk de prijzen van PrEP bij verschillende (online) apotheken in Nederland.

  • Wellicht niet iedere apotheek heeft genoeg voorraad om alle benodigde PrEP te leveren. Als er meerdere PrEP-gebruikers het recept komen inleveren bij dezelfde apotheek, dan is de voorraad snel op. Vervolgens moet je verder zoeken naar een apotheek die wel kan leveren. En tegen een scherpe prijs.  

  • Jij wilt je PrEP makkelijk en discreet regelen. Het kost tijd om vanuit de GGD naar een apotheek te gaan. Bij de apotheek om de hoek bestaat er een kans dat je bekenden tegenkomt en lang in de rij moet staan om jouw medicijn op te halen.


Je kunt snel PrEP bestellen bij Nationale Apotheek en extra zorg ontvangen via PrEP-poli.


PrEP via Nationale Apotheek

Laat jouw PrEP makkelijk thuisbezorgen door Nationale Apotheek. Met onze ruime voorraden zitten wij niet zomaar zonder medicijnen. We leveren PrEP tegen een scherpe prijs en je kunt geheel online jouw PrEP bestellen.

De voordelen van PrEP via Nationale Apotheek: 

  • Ruime voorraden van PrEP  

  • Gratis thuisbezorgd  

  • Medicijnen discreet verpakt 

  • Scherpe PrEP-prijzen en terhandstellingskosten 

  • Complete PrEP-zorg vanuit PrEP-poli

  • Indien gewenst geheel online vanuit huis jouw PrEP regelen 


Heb je een recept ontvangen van je huisarts of de GGD? Bestel jouw PrEP direct bij Nationale Apotheek. Download de Nationale Apotheek-app, log in met DigiD en maak een account aan. Stuur via onze app een foto van jouw recept om je medicijnen te bestellen. Of mail ons het recept. We gaan direct voor je aan de slag.

Regel jouw PrEP-zorg zelf  

PrEP zou voor iedereen toegankelijk en betaalbaar moeten zijn. Een compleet pakket aan PrEP-zorg is van belang om het medicijn veilig te leveren. Je moet voor gebruik een aantal testen doen en tijdens het gebruik van PrEP periodiek blijven testen op soa's


Voordat je start met PrEP laat je je testen op: 


Niet iedere zorgverlener biedt PrEP-zorg aan. Het goede nieuws is dat jij online al veel kunt regelen. Waar en wanneer het jou uitkomt. En indien gewenst geheel anoniem vanuit huis, zonder dat je bekenden tegenkomt bij de huisarts of de GGD.
  

De ruime voorraden van Nationale Apotheek zorgen ervoor dat jouw medicijnen snel thuisbezorgd worden.

Wie kan jou een recept voorschrijven?

Voor het juiste recept en goede zorg omtrent jouw PrEP-gebruik kun je terecht bij PrEP-poli, de GGD of je huisarts. Je begint met een (online) consult of intake waarin je persoonlijk advies ontvangt. Hierna volgen er een aantal (thuis)testen. Als de resultaten goed zijn, kun je starten met PrEP.

Bestel jij PrEP via PrEP-poli? Dan wordt dit medicijn makkelijk en discreet bij jou thuisbezorgd door Nationale Apotheek. Samen willen we PrEP toegankelijk, betaalbaar en beschikbaar houden voor iedereen die zich wil beschermen tegen hiv-infecties.