• Voor 17.00 uur besteld, volgende werkdag verzonden
  • Gratis thuisbezorgd
  • Beoordeeld met een 8,1 op ZorgkaartNederland
  • Aanbevolen door VGZ en Zilveren Kruis
Voor 17.00 uur besteld, volgende werkdag verzonden

Hepatitis A, B & C

Nathalie Maas
Nathalie Maas| Apothekerinfo@nationale-apotheek.nl

Het hepatitis-virus kent drie varianten: hepatitis A, B en C.

Het hepatitis-virus kent drie varianten: hepatitis A, B en C. De verschillende type virussen hebben allemaal impact op de werking van de lever en kunnen in sommige gevallen chronisch worden. Hieronder lees je meer over het ontstaan en de gevolgen van deze aandoeningen. Laat je vaccineren als je een verhoogd risico hebt om hepatitis A, B of C op te lopen.  

Wat is hepatitis? 

Hepatitis is een zeer besmettelijke infectie, waarvan het hepatitis A-, B- of C-virus zich nestelt in de levercellen. Via je bloed verspreid het hepatitis-virus zich naar je lever. De lever kan vervolgens ontstoken raken. In sommige delen van de wereld, zoals Afrika, Zuid-Amerika of Azië komen hepatitis A, B en C vaak voor. Daarom worden hepatitis A- en B-vaccinaties aanbevolen als je naar deze gebieden afreist. Voor hepatitis C kun je je helaas niet beschermen met een vaccinatie.  

Wat is hepatitis A?  

Je kunt besmet raken met hepatitis A via besmet voedsel of water. Het hepatitis A-virus zit in de urine en ontlasting van iemand die het virus heeft. Bijvoorbeeld in (sub)tropische landen, maar ook in Turkijke, Marokko en Egypte komt hepatitis A vaak voor. Om je te beschermen tegen het hepatitis A-virus, laat je je vaccineren. Let daarnaast extra goed op de hygiëne als je op reis bent: was je handen na ieder toiletbezoek en voor iedere maaltijd of wanneer je eten gaat bereiden. Er bestaan geen medicijnen tegen hepatitis A. De aandoening gaat vanzelf over, waarna je immuun bent. Je krijgt de ziekte dus niet nog een keer.  

Wat is hepatitis B? 

Hepatitis B is één van de bekendste vormen van het hepatitis-virus en een veelvoorkomende soa. Sommige mensen hebben vanaf de geboorte hepatitis B. Als de moeder het virus had, kan ze deze tijdens de geboorte hebben overgedragen naar het kind. Het hepatitis B-virus komt in je lichaam via bloed, sperma, voorvocht of vaginaal vocht. Je hebt een grotere kans op hepatitis B en C door onveilige seks (zonder condoom). Vooral mannen die seks hebben met mannen lopen meer risico. Ook via bloedcontact kan deze aandoening worden overgedragen. Bijvoorbeeld als je drugs gebruikt met een besmette spuit. Een vaccinatie tegen hepatitis B voorkomt dat je (chronische) leverschade oploopt. Als je bent genezen van hepatitis B, wordt je over het algemeen niet opnieuw ziek van het virus.  

Wat is hepatitis C?  

Bij hepatitis C vindt besmetting plaats via bloedcontact. Mannen die seks hebben met mannen lopen een grotere kans om hepatitis C te krijgen, bijvoorbeeld bij onveilig anaal seksueel contact. Het virus kan ook tijdens de geboorte worden overgedragen van moeder op kind. Er bestaat helaas geen hepatitis C-vaccinatie om je te beschermen. Als je eenmaal hepatitis C hebt gehad, wordt je niet immuun. Je kunt deze soa dus vaker oplopen.  

De meeste mensen merken geen symptomen van deze aandoening.

Wat zijn symptomen van hepatitis A, B en C? 

De meeste mensen merken niet dat ze hepatitis A, B of C hebben. Meestal heb je geen klachten en wordt je vanzelf beter. Ontstaan er wel klachten, dan kunnen deze per persoon verschillen. Symptomen die voorkomen bij zowel hepatitis A, B als C zijn:  

  • Moeheid 

  • Koorts  

  • Misselijkheid 

  • Minder eetlust 

  • Pijn in je buik (vooral rechtsboven, waar je lever zit) 

  • Bruine urine 

  • Lichtgrijze ontlasting 

  • Geelzucht: geel oogwit en een gele huid 

 

Laat je testen 

Door middel van bloedonderzoek kan worden aangetoond of je hepatitis A, B of C hebt. Soapoli-online biedt thuistesten aan voor hepatitis B en C, waarbij je bloed bij jezelf afneemt via een vingerprik. Je kunt je ook laten testen bij de huisarts of GGD.

 

Moeten hepatitis B en C behandeld worden? 

Hepatitis A gaat vanzelf over. Er bestaan geen medicijnen om dit virus te bestrijden. Heb je veel last van klachten? Bespreek dit dan met je huisarts of apotheker. Er kunnen medicijnen worden voorgeschreven om je klachten te verminderen.  

Hepatitis B en C kunnen het eerste halfjaar vanzelf uit je lichaam verdwijnen. Pas na een halfjaar wordt er gekeken of een behandeling nodig is. Met een bloedtest wordt gecontroleerd of het virus nog in je bloed zit. Wordt er geen virus meer gevonden in je bloed? Dan ben je genezen. Vinden ze wel viruscellen in je bloed, dan zal je worden doorgestuurd naar het ziekenhuis. Een behandeling met medicijnen kan worden gestart.  

Bij een klein deel van de volwassenen wordt hepatitis B of C chronisch. De gevolgen die het hepatitis-virus aanricht in ons lichaam verschilt van persoon tot persoon. Er zijn mensen die chronisch ziek zijn en bijna geen gevolgen hiervan ondervinden, maar er zijn ook mensen waarbij zich allerlei problemen voordoen in de lever, met leverschade en soms leverkanker tot gevolg. Een goede behandeling is daarom erg belangrijk bij chronische hepatitis B of C.    

Om je te beschermen tegen het hepatitis A- of B-virus, kun je je laten vaccineren.

Laat je vaccineren 

Om je te beschermen tegen het hepatitis-virus, kun je je laten vaccineren. Helaas is er geen vaccinatie voor hepatitis C. Gelukkig kun je wel kiezen om een hepatitis A- of B-vaccinatie te nemen. Hiermee ben je voor lange tijd beschermd tegen het virus. Wil je je voor allebei de virussen beschermen? Met het vaccin Twinrix kun je je tegelijk beschermen tegen hepatitis A en B.  

Hepatitis A-vaccinatie 

Heb je risico om hepatitis A op te lopen? Bijvoorbeeld als je een verre reis maakt naar een land waar dit virus veel voorkomt? Dan kun je kiezen om een hepatitis A-vaccinatie te nemen. Meestal wordt er gekozen voor 2 vaccinaties, waarmee je voor 30 jaar lang beschermd bent: 

  • 1 vaccinatie geeft bescherming voor één jaar.  

  • 2 vaccinaties geven bescherming voor minstens 30 jaar.  

Je neemt de tweede hepatitis A-vaccinatie minimaal 6 maanden nadat je je voor het eerst hebt laten vaccineren.  

Gratis hepatitis B-vaccinatie 

Een hepatitis B-vaccinatie beschermt je tegen het hepatitis B-virus. De vaccinatie bestaat uit 3 prikken, waarna je levenslang beschermd bent. Je kunt gratis een hepatitis B-vaccinatie halen als je man bent en seks hebt met mannen. Ook mensen die in de seksindustrie werken, kunnen zich gratis laten vaccineren. Maak meteen een afspraak. Als je in de zorg werkt en meer risico loopt om het hepatitis virus te krijgen, kun je je ook laten vaccineren. Meestal wordt dit door je werkgever betaald. Ga je op reis naar een gebied waar hepatitis vaak voorkomt? Regel dan voor vertrek jouw vaccinaties. Thuisvaccinatie geeft advies en vaccineert bij jou thuis of op locatie. 

De hepatitis B-vaccinatie bestaat uit 3 prikken: 

  • Tussen de 1e en de 2e vaccinatie zit een maand. Regel je vaccinaties dus ruim voor vertrek. 

  • De 2e vaccinatie laat je voor vertrek prikken, een maand later dan de 1e vaccinatie. 

  • De 3e vaccinatie ontvang je 6 maanden nadat je de eerste keer bent gevaccineerd.  

  • Hierna ben je levenslang beschermd. 

Vaccinaties combineren met Twinrix 

Twinrix is een combinatievaccin waarmee jij je in één keer kunt beschermen tegen hepatitis A en B. Laat jij je vaccineren omdat je op reis gaat? Begin ruim op tijd met het regelen van je vaccinaties. Twee van de drie prikken neem je voor vertrek, waarbij er een maand tussen de twee vaccinaties zit.  

Hulp nodig? 

Raadpleeg Soapoli-online, je huisarts of de GGD voor persoonlijk advies over hepatitis A, B of C of andere soa's. Voor meer informatie over reisvaccinaties en medicijnen voor op reis, kun je ook contact opnemen met Thuisvaccinatie. Vragen over jouw medicijnen? Het team van Nationale Apotheek staat voor je klaar. Neem contact op.