Wat is eczeem en hoe kun je het behandelen?
Eczeem is een veelvoorkomende, chronische huidaandoening waarbij de huid rood, droog en jeukend is. Het komt voor bij zowel kinderen als volwassenen en varieert in ernst. Hoewel eczeem niet besmettelijk is, kan het wel veel invloed hebben op je dagelijks leven. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten eczeem, wat de oorzaak is en hoe je eczeem het beste kunt behandelen.
Wat is eczeem?
Eczeem is een verzamelnaam voor ontstekingsreacties van de huid. Bij eczeem raakt de huidbarrière verstoord, waardoor de huid sneller uitdroogt, gevoeliger wordt voor irriterende stoffen en sneller ontstoken raakt. Eczeem kan voorkomen over het hele lichaam. Door veel te krabben, kunnen wondjes ontstaan die de huid nog verder beschadigen. Typische eczeem symptomen zijn:
Roodheid
Schilfering
Zwelling
Kloofjes
Veel jeuk.
Naar schatting hebben zo’n 820.000 Nederlanders een vorm van eczeem. Daarmee behoort eczeem tot de vijf meest voorkomende chronische aandoeningen in ons land. Bij kinderen komt het zelfs het vaakst voor, direct na astma.
Verschillende soorten eczeem
Er zijn meerdere vormen van eczeem:
Constitutioneel eczeem: wordt ook wel atopisch eczeem genoemd en is de meest voorkomende vorm van eczeem. Deze vorm ontstaat meestal in de kindertijd en gaat vaak samen met astma of hooikoorts. Erfelijkheid speelt hier een grote rol.
Contacteczeem: wordt veroorzaakt door contact met een stof, zoals nikkel, parfum of schoonmaakmiddelen.
Seborroïsch eczeem: komt vooral voor op de hoofdhuid, het gezicht en achter de oren en is te herkennen aan gele, vettige schilfers.
Dyshidrotisch eczeem: geeft kleine, jeukende blaasjes aan handen en voeten. Wordt daarom ook wel blaasjes eczeem genoemd.
Hypostatisch eczeem: komt voor op de onderbenen en hangt samen met een slechte doorbloeding of spataderen.
Wat is de oorzaak van eczeem?
De oorzaak van eczeem verschilt per type. Meestal is er sprake van een combinatie van erfelijkheid, een verstoorde huidbarrière en externe prikkels. Ook komt eczeem vaak in golven en periodes van verbetering worden afgewisseld met opvlammingen. Mogelijke oorzaken of triggers zijn:
Droge lucht of kou
Stress
Zweten of warme kleding
Allergieën (bijv. huisstofmijt of pollen)
Geparfumeerde verzorgingsproducten
Bij constitutioneel eczeem speelt erfelijkheid de grootste rol. Bij contacteczeem is direct contact met een bepaalde stof de boosdoener. Seborroïsch eczeem wordt waarschijnlijk mede veroorzaakt door een gist op de huid.
Wat te doen tegen eczeem?
Deze huidaandoening is meestal goed onder controle te houden met de juiste behandeling en verzorging. Het beste middel tegen eczeem is een vette, parfumvrije zalf of crème. Door dagelijks te smeren versterk je de huidbarrière. Andere effectieve maatregelen zijn:
Vermijd triggers. Probeer bekende prikkels zoals parfum, wol of agressieve zeep te vermijden.
Douche kort en lauw. Heet water droogt de huid uit.
Draag luchtige, katoenen kleding. Dit voorkomt oververhitting en wrijving.
Niet krabben en nagels kort knippen. Krabben maakt eczeem en jeuk erger. .
Wanneer bovenstaande maatregelen niet genoeg helpen, zijn er verschillende behandelingen mogelijk.
Start met een indifferent middel
Dit is een zalf of crème zonder actieve medicinale stoffen en is bedoeld om de huid te hydrateren, de barrièrefunctie te herstellen en jeuk te verminderen.
Eczeem zalf met corticosteroïden
Als een indifferent middel niet voldoende helpt, kan de arts een ontstekingsremmende crème of zalf met corticosteroïden voorschrijven. Deze zogenaamde hormoonzalf vermindert de ontsteking, roodheid en jeuk van de huid. Corticosteroïden voor de huid worden ingedeeld in vier klassen, op basis van hun sterkte:
Klasse 1: bijvoorbeeld hydrocortison. Is geschikt voor gebruik op dunne, gevoelige huid zoals het gezicht, de hals en de huidplooien. Geschikt voor milde huidaandoeningen.
Klasse 2: bijvoorbeeld clobetason of triamcinolon. Wordt toegepast bij matig ernstige huidaandoeningen of wanneer klasse 1 onvoldoende effect heeft.
Klasse 3: bijvoorbeeld betamethason of mometason. Wordt voorgeschreven bij ernstige of hardnekkige huidaandoeningen op de romp of ledematen. Is niet geschikt voor langdurig gebruik op dunne huidgebieden.
Klasse 4: bijvoorbeeld clobetasol. Wordt alleen gebruikt bij ernstige huidklachten die niet goed reageren op andere behandelingen, zoals psoriasis. Je mag het alleen gebruiken als een arts dat adviseert, en meestal maar voor een korte tijd.
Lichttherapie
Wanneer zalven onvoldoende effect hebben, kan lichttherapie helpen. Hierbij wordt de huid twee tot drie keer per week blootgesteld aan UV-licht in een speciale lichtcabine in het ziekenhuis. Dit remt de ontstekingsreactie in de huid.
Behandeling met tabletten
Als ook lichttherapie geen verbetering geeft, kan eczeem tijdelijk worden behandeld met tabletten die het afweersysteem onderdrukken. Deze medicijnen werken krachtiger dan zalf, maar geven ook een grotere kans op bijwerkingen. Daarom wordt deze behandeling pas ingezet als andere behandelingen niet voldoende helpen.
Goed om te weten: deze behandelingen kunnen eczeem niet genezen. Bij kinderen wordt eczeem uitsluitend behandeld met zalf.
Eczeem bij baby's
Eczeem komt relatief vaak voor bij baby’s. Zo'n 5 tot 10% van de baby's heeft hier last van. Deze huidaandoening begint meestal op de wangen en hoofdhuid en kan zich later uitbreiden in de huidplooien. Symptomen bij baby’s zijn:
Rode, schilferige huid
Jeuk
Veel huilen of onrustig slapen.
Behandeling eczeem baby:
Om eczeem bij baby's te behandelen, kun je het volgende doen:
Smeer dagelijks in met een neutrale, vette crème (zonder parfum of kleurstoffen).
Vermijd prikkels zoals parfum in wasmiddel of verzorgingsproducten.
Bij opvlammingen kan de arts een milde eczeem zalf met corticosteroïden voorschrijven.
Let op: Denk je dat voeding een rol speelt bij het eczeem van je baby? Overleg dan altijd met de arts, pas nooit zelf het dieet aan.
Medicijnen tegen eczeem bij Nationale Apotheek
Wil jij je medicijnen tegen eczeem bestellen bij Nationale Apotheek? Schrijf je in bij Nationale Apotheek en laat je medicijnen makkelijk en snel thuisbezorgen. Vraag je (huis)arts om het recept naar ons te sturen. Heb je zelf een recept ontvangen? Mail dit dan naar ons of upload een foto via de Nationale Apotheek-app om je medicijnen te bestellen. Hulp nodig? Neem contact op. Ons team staat voor je klaar.
Veelgestelde vragen
Over eczeem

Wat is eczeem?
Eczeem is een chronische ontsteking van de huid waarbij de huidbarrière verstoord is. Hierdoor wordt de huid droog, rood en gevoelig voor irritatie. De aandoening kan op elke leeftijd voorkomen en varieert van mild tot ernstig. Eczeem is niet besmettelijk, maar kan wel veel invloed hebben op het dagelijks leven door jeuk en huidklachten.
Hoe ziet eczeem eruit?
Eczeem kenmerkt zich door roodheid, droogheid, schilfering en vaak veel jeuk. De huid kan er geïrriteerd of gezwollen uitzien en soms ontstaan er kloofjes of kleine blaasjes. Door krabben kunnen wondjes of korstjes ontstaan. De exacte uitstraling hangt af van het type eczeem en de ernst van de klachten.
Is eczeem besmettelijk?
Nee, eczeem is niet besmettelijk. Je kunt het niet overdragen via aanraking, kleding of beddengoed. De klachten ontstaan door een ontstekingsreactie van de huid, niet door een virus of bacterie. Let wel op: door krabben kunnen wondjes ontstaan die geïnfecteerd raken. Die infecties kunnen wél besmettelijk zijn, dus het is belangrijk om de huid goed te verzorgen en krabben te voorkomen.
Wat te doen tegen eczeem?
Een goede huidverzorging is essentieel. Smeer de huid dagelijks in met een vette, parfumvrije eczeem zalf of crème. Vermijd triggers zoals parfum, wol of agressieve zeep. Bij opvlammingen kan de arts ontstekingsremmende crèmes zoals corticosteroïden voorschrijven. Douche kort en lauw en draag ademende kleding. In ernstige gevallen kan aanvullende behandeling nodig zijn via de huisarts of dermatoloog.
Hoe ontstaat eczeem?
Eczeem ontstaat meestal door een combinatie van erfelijke aanleg en externe prikkels. Bij mensen met een verstoorde huidbarrière droogt de huid sneller uit en raakt deze sneller ontstoken. Triggers zoals stress, kou, allergieën, parfum of wrijving kunnen eczeem uitlokken of verergeren. Soms speelt ook een overgevoeligheid voor bepaalde stoffen of voeding een rol.