• Op werkdagen vóór 17.00 uur recept ontvangen, dezelfde dag verzonden
  • Gratis thuisbezorgd
  • Beoordeeld met een 8,1 op ZorgkaartNederland
  • Aanbevolen door VGZ en Zilveren Kruis
Op werkdagen vóór 17.00 uur recept ontvangen, dezelfde dag verzonden

Wisselwerking tussen medicijnen

Rutger Broosus
Rutger Broosus| Beherend apothekerinfo@nationale-apotheek.nl

Bij een wisselwerking tussen medicijnen en andere voedingsstoffen kan de werking van je medicijn veranderen.

Gebruik je meerdere medicijnen tegelijk? Dan is het belangrijk om te weten of er een (negatieve) wisselwerking is tussen jouw medicijnen. Sommige medicijnen beïnvloeden namelijk elkaars werking. Niet handig en al helemaal niet fijn als er ook nog eens klachten bij komen kijken.

Wat betekent de wisselwerking van medicijnen? 

Met de wisselwerking van medicijnen wordt bedoeld dat bepaalde stoffen van medicijnen op elkaar reageren. Elk medicijn bevat namelijk andere werkzame stoffen. Als je meerdere medicijnen tegelijk gebruikt, kan het zijn dat deze werkzame stoffen elkaar beïnvloeden. Dat betekent dat er een wisselwerking tussen medicijnen ontstaat.

De gevolgen

Als je verschillende medicijnen gebruikt, is het belangrijk om te weten of er een wisselwerking is en welke bijwerkingen er eventueel kunnen optreden. Mogelijke gevolgen zijn:

Het medicijn is minder effectief

Een gevolg van interacties tussen medicijnen kan zijn dat ze elkaars effect verminderen. Stel je voor dat je een bepaald medicijn neemt tegen pijn, maar als je het samen met een ander medicijn inneemt, werkt het niet zo goed als het zou moeten. Kortom, de werking van een medicijn wordt verzwakt.

Er ontstaan meer bijwerkingen

Een wisselwerking van medicijnen kan leiden tot meer bijwerkingen. Bepaalde combinaties van medicijnen kunnen eventuele klachten verergeren.

Het medicijn werkt helemaal niet meer

In sommige gevallen stopt de werking van een medicijn als je ze tegelijk met een ander medicijn inneemt.

Onvoorspelbare effecten

Soms zijn effecten moeilijk te voorspellen. Zo kan er bij een bepaalde wisselwerking van medicijnen verandering in bijvoorbeeld bloeddruk optreden.

Welke wisselwerkingen bestaan er?

Neem je meerdere medicijnen tegelijk in? Dan is het belangrijk om te weten welke medicijnen en voedingsmiddelen op elkaar kunnen reageren. Gebruik je medicijnen op recept en wil je zelfzorgmiddelen gebruiken? Onder andere kruidensupplementen, pijnstillers of maagzuurremmers kunnen invloed hebben op de werking van je voorgeschreven medicijnen.

Bepaalde voeding, zoals zuivel, cafeïne, vruchtensap en alcohol kan de werking van je medicijn beïnvloeden.

Voeding en medicijnen

Grapefruitsap

Grapefruitsap staat erom bekend de opname van bepaalde medicijnen te verhogen, wat kan zorgen voor ongewenste bijwerkingen.

Melk en zuivelproducten

Melk en zuivelproducten kunnen ervoor zorgen dat bepaalde antibiotica (zoals tetracycline) niet goed worden opgenomen, wat de behandeling kan verzwakken. Neem deze medicijnen altijd in met water, tenzij dit anders wordt geadviseerd door je apotheker.

Cafeïne

Cafeïne kan de werking van bepaalde medicijnen beïnvloeden en de bijwerkingen van andere medicijnen juist weer sterker maken. Het minderen van cafeïne helpt om sommige medicijnen beter hun werk te laten doen.

Alcohol

Als je alcohol drinkt terwijl je verschillende geneesmiddelen gebruikt, kan het zijn dat de bijwerkingen van sommige medicijnen worden versterkt. Daarnaast zorgen medicijnen er op hun beurt weer voor dat de afbraak van alcohol wordt vertraagd.

De combinatie van tabak en drugs met medicijnen kan een onverwacht en potentieel gevaarlijk effect hebben.

Drugs en medicijnen

Tabak

Roken versnelt de werking van de lever, waardoor medicijnen sneller worden afgebroken. Dit vermindert dan weer de werking van sommige medicijnen, omdat ze minder tijd hebben om in het lichaam hun werk te doen.

Cannabis

Als je cannabis gebruikt met medicijnen die je zenuwstelsel beïnvloeden, zoals medicatie voor pijnbestrijding of slaapmiddelen, kunnen er onvoorspelbare effecten optreden. Hierbij moet je denken aan verhoogde slaperigheid of minder alert zijn. 

Recreatieve drugs

Als je medicatie gebruikt die zijn voorgeschreven door een (huis)arts, is het belangrijk om te weten dat het gebruik van recreatieve drugs risico's met zich meebrengt. Deze combinatie kan een onverwacht en potentieel gevaarlijk effect hebben.

Er zijn kruiden en supplementen die ervoor zorgen dat bepaalde medicijnen niet meer werken zoals ze zouden moeten.

Kruidenmiddelen en medicijnen

Sint-Janskruid

Sint-Janskruid staat erom bekend dat het invloed kan hebben op medicatie, zoals antidepressiva, de anticonceptiepil en sommige medicijnen voor het hart. Als je dit kruidenmiddel samen met deze medicijnen gebruikt, werken de medicijnen door de wisselwerking misschien niet meer zoals ze zouden moeten.

Magnesium- en calcium supplementen 

Magnesium heeft een wisselwerking met medicijnen, zoals bepaalde antibiotica. Slik je magnesium of calcium en moet je een antibioticakuur starten? Wees je dan bewust van de wisselwerking van magnesium met medicijnen als antibiotica.

Omega-3 supplementen

Omega 3-supplementen kunnen de bloedstolling beïnvloeden, wat betekent dat de manier waarop je bloed stolt, kan veranderen. Er treedt dan een wisselwerking op met medicijnen die het bloed minder snel laten stollen, zoals bloedverdunners.

Overige wisselwerkingen

In de bijsluiter vind je alle wisselwerkingen die voeding op je medicijnen kan hebben. Er staat altijd duidelijk beschreven welk voedsel van invloed is op je geneesmiddel en hoeveel tijd er tussen een maaltijd, bepaald voedingsmiddel en je medicijnen moet zitten.  

Twijfel je over welke geneesmiddelen je gelijktijdig mag gebruiken? Of heb je vragen over welke medicijnen elkaars werking versterken? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag.

Het lichaam van ouderen is gevoeliger voor geneesmiddelen, waardoor een medicijnvergiftiging vaker voorkomt.

Wisselwerking medicijnen bij ouderen

Wist je dat ouderen meer kans hebben op medicijnvergiftiging door de wisselwerking van medicijnen? Met de jaren wordt ons lichaam namelijk gevoeliger voor geneesmiddelen. De nieren werken soms minder goed en er worden vaak verschillende medicijnen tegelijkertijd gebruikt. Daarom is er extra aandacht voor de wisselwerking van medicijnen bij ouderen.

Het is erg belangrijk om bepaalde vragen, problemen of wensen met de apotheker te bespreken, zodat de apotheker jouw veiligheid kan bewaken en eventueel naar een oplossing kan zoeken.

Negatieve wisselwerkingen voorkomen 

Gebruik je meerdere medicijnen tegelijkertijd? Je bespreekt altijd vooraf met je apotheker of (huis)arts hoe je jouw medicijnen het beste kunt innemen. Ze kunnen ook een merk medicatie zoeken dat geen wisselwerkingen veroorzaakt. Blijf altijd in gesprek met je (huis)arts of apotheker, zodat je precies weet welke medicijnen je wel en niet mag combineren. Dit geldt ook voor zelfzorgmiddelen. Om je te helpen, zijn hier enkele tips:

  • Neem de tijd om de bijsluiter van je medicijnen zorgvuldig door te lezen. Hierin vind je belangrijke informatie over mogelijke wisselwerkingen en instructies over het juiste gebruik.

  • Bespreek al je medicijnen met je arts of apotheker. Zowel voorgeschreven medicijnen als vrij verkrijgbare medicijnen en vitamines en kruidensupplementen. Zorg ervoor dat ze op de hoogte zijn van alles wat je gebruikt.

  • Sommige medicijnen reageren op voedsel, zoals grapefruitsap of bepaalde zuivelproducten. Let hierop. 

  • Maak een overzicht van al je medicijnen, inclusief de dosering en het tijdstip van inname. Dit overzicht kan handig zijn voor noodgevallen of bij bezoeken aan verschillende zorgverleners. Via de Nationale Apotheek-app heb jij jouw medicatieoverzicht altijd bij de hand.

  • Als je meerdere medicijnen gebruikt, vraag dan aan je (huis)arts of apotheker of het mogelijk is om bepaalde geneesmiddelen op verschillende tijdstippen in te nemen om zo eventuele interacties te verkleinen.

  • Let op veranderingen in je gezondheid en (ernstige) bijwerkingen die kunnen optreden na het starten van een nieuw medicijn. Meld deze direct aan je (huis)arts of apotheker.

Persoonlijk advies nodig?

Wij hebben alle tijd en aandacht voor jou. Heb je vragen over je medicijnen of behoefte aan persoonlijk advies? Aarzel niet om met ons te bellen, mailen of chatten. Ons team staat voor je klaar. Neem contact op.