• Voor 17.00 uur besteld, volgende werkdag verzonden
  • Gratis thuisbezorgd
  • Beoordeeld met een 8,1 op ZorgkaartNederland
  • Aanbevolen door VGZ en Zilveren Kruis
Voor 17.00 uur besteld, volgende werkdag verzonden

Medicijnvergiftiging: alles wat je moet weten

Rutger Broosus
Rutger Broosus| Beherend apothekerinfo@nationale-apotheek.nl

Medicijnvergiftiging kan iedereen overkomen. Op deze pagina lees je meer over medicijnvergiftiging.

Medicijnvergiftiging kan iedereen overkomen. Op deze pagina lees je meer over medicijnvergiftiging. Welke symptomen kun je herkennen? Waarom lopen ouderen meer risico? En wat moet je doen als het fout gaat? Belangrijke informatie om te weten, zodat je problemen voorkomt bij jezelf en anderen.

Acute- en chronische vergiftiging 

Er zijn twee soorten medicijnvergiftiging: acute en chronische. Bij acute vergiftiging krijg je teveel medicatie in één keer binnen of is er een wisselwerking met andere medicijnen. Bij chronische vergiftiging bouwt de vergiftiging langzaam op door langdurig gebruik van medicijnen.

Oorzaken van vergiftiging door medicijnen 

Hoe iemand reageert op medicijnen en of daardoor een vergiftiging ontstaat, is per persoon verschillend. Hieronder lees je enkele oorzaken van een mogelijke vergiftiging. Een medicijnvergiftiging kan ontstaan door:

  • Het per ongeluk nemen van verkeerde medicijnen.

  • Een vertraagde afbraak van medicijnen in het lichaam.

  • Allergieën voor bepaalde medicijnen.

  • Een wisselwerking tussen medicijnen.

  • Een opzettelijke vergiftiging, door de voorgeschreven dosis te overschrijden.

  • Het combineren van medicijnen met alcohol en andere drugs.

Welke symptomen ontstaan er bij medicijnvergiftiging?

Slik je medicijnen en ontstaan er klachten? Dan is er mogelijk kans op vergiftiging door geneesmiddelen. Welke symptomen optreden hangt af van het soort medicijn en de hoeveelheid. Vaak gaat het om verschijnselen als: misselijkheid, duizeligheid, braken, huiduitslag, benauwdheid, hartritmestoornissen, verwardheid en bewusteloosheid. Bij opzettelijke vergiftigingen is er vaak een hoge dosis ingenomen met verschillende soorten medicijnen. Dit kan dodelijk zijn.


Slik je medicijnen en ontstaan er klachten? Dan is er mogelijk kans op vergiftiging door geneesmiddelen.

Medicijnen over de datum? Gebruik ze niet 

Een eenvoudige maar belangrijke regel: vermijd het gebruik van medicijnen die over de datum zijn. Medicijnen verliezen na verloop van tijd hun werking en kunnen zelfs schadelijk zijn. Lees meer over medicijnen over de datum.

Medicijnvergiftiging bij ouderen

Voor ouderen geldt dat het belangrijk is extra voorzichtig te zijn met de medicijnen die ze gebruiken. Oudere personen hebben sneller last van bijwerkingen en slikken vaak verschillende medicijnen tegelijk. Het kan zijn dat het onthouden van de juiste dosering lastig is, dit maakt ze kwetsbaar als het gaat om medicijnvergiftiging.

Is een ouder persoon verward, duizelig of ineens erg moe? Dan zouden deze symptomen kunnen wijzen op een vergiftiging van medicijnen en is het verstandig om een (huis)arts of 112 te bellen voor hulp.

Medicijnvergiftiging bij ouderen voorkomen

Wat kun je verder doen om medicijnvergiftiging bij ouderen te voorkomen?

  • Laat de medicatielijst regelmatig controleren door een professional.

  • Bekijk samen met de (huis)arts welke medicijnen ze slikken.

  • Praat met ouderen over hoe het gaat met het medicijngebruik en het onthouden van de dosering.

  • Wees alert op mogelijke symptomen van medicijnvergiftiging.

Help mee om medicijnvergiftiging bij ouderen te voorkomen. Herken de signalen en kom snel in actie als dit nodig is.

Kom in actie!

Door de signalen te herkennen, kun je snel in actie komen. Ondanks de variatie in symptomen is het advies om het zekere voor het onzekere te nemen. Vermoed je vergiftiging door medicijnen? Neem contact op met de huisarts, huisartsenpost, spoedpost of bel 112. Belangrijk om te weten: symptomen treden niet altijd onmiddellijk op. Wees dus zelf alert, vooral na het innemen van nieuwe medicijnen.

Behandeling van medicijnvergiftiging

Wat moet je doen als je denkt dat er sprake is van medicijnvergiftiging? Dit hangt heel erg af van de ernst en het type medicijn dat is ingenomen. Hier volgen wat algemene richtlijnen:

  • Bel altijd direct de huisarts, huisartsenpost of 112. Zij bieden specifieke begeleiding en geven je aanwijzingen zodat je direct hulp kunt bieden.

  • Verzamel zoveel mogelijk informatie over het ingenomen medicijn: de naam van het medicijn, hoeveelheid en het tijdstip van inname.

  • Als het nodig is verleen eerste hulp en controleer de vitale functies.

  • Volg instructies van de hulpdienst op en laat iemand niet braken als dit niet geadviseerd wordt.

Tip: wanneer je medicijnen bestelt, bewaar altijd de originele verpakking van je medicijnen. Het bevat nuttige informatie voor medisch personeel.

Ervaar jij symptomen of klachten bij jouw medicijngebruik? Overleg met je huisarts of apotheker bij twijfels of zorgen.

Conclusie: luister naar je lichaam en wees alert

Wanneer je medicijnen bestelt en gebruikt is het belangrijk om op een paar dingen te letten. Zo kun je (ernstige) vergiftiging van medicijnen voorkomen:

  • Bewaar je medicatie op een veilige plek, zodat kinderen er niet bij kunnen.

  • Zorg ervoor dat je de voorgeschreven dosering opvolgt.

  • Wees alert als je verschillende medicijnen tegelijkertijd gebruikt. Dit geldt niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen en ouderen, die soms extra kwetsbaar zijn.


Als je lichaam vreemd reageert of je voelt je anders dan normaal, neem deze signalen dan serieus en aarzel niet om hulp te vragen. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en bewust te zijn van de risico's van medicijngebruik.

Persoonlijk advies nodig?

Wij hebben alle tijd en aandacht voor jou. Heb je vragen over je medicijnen of behoefte aan persoonlijk advies? Aarzel niet om met ons te bellen, mailen of chatten. Ons team staat voor je klaar. Neem contact op.