Medicijnen over datum
Een houdbaarheidsdatum op een doosje medicijnen. Het klinkt misschien gek, maar het staat er niet voor niets. Medicijnen moeten namelijk voldoen aan eisen van kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid. Is je medicijn over datum? Dan kan het zijn dat ze niet meer aan die eisen voldoen. Is het erg als medicijnen over de datum zijn? Kan het kwaad? En hoe voorkom je dat je deze toch per ongeluk inneemt? Dit en meer lees je hieronder.
Waarom hebben medicijnen een houdbaarheidsdatum?
Nadat medicijnen gemaakt zijn in de fabriek en de tijd verstrijkt, verandert langzaam de samenstelling. Bij het ene medicijn wat sneller dan bij het andere. Licht is bijvoorbeeld een belangrijke factor die de samenstelling van medicijnen aantast. Maar daar hebben fabrikanten wat op bedacht. Door de juiste verpakking te gebruiken, komt er geen licht bij de medicijnen en zijn deze dus langer houdbaar. Vandaar dat jouw medicijnen vaak verpakt zitten in karton, aluminium of bruin glas.
Kun je medicijnen over de datum innemen?
Nee, het is gevaarlijk om medicijnen over de datum in te nemen. Na verloop van tijd kan er een ontledingsreactie ontstaan. Dit is een reactie waarbij de chemische verbinding van een medicijn afbreekt. Pillen en tabletten kunnen hierdoor gaan brokkelen of verkleuren. Vloeibare medicijnen worden troebel of gaan vlokken.
In het gunstigste geval verliezen medicijnen na de houdbaarheidsdatum hun werking, maar de risico’s kunnen ook groter zijn. Door de chemische reactie, kunnen de medicijnen giftig worden en daardoor schade aan bepaalde organen aanbrengen. Gebruik een medicijn dus niet meer na de uiterste gebruiksdatum of bewaartermijn zoals op de verpakking vermeld staat. Dit geldt ook voor zelfzorgmiddelen zoals paracetamol.
Tip: lees voor gebruik altijd de bijsluiter, daarin staat nog eens duidelijk aangegeven tot wanneer je het medicijn mag gebruiken.
Het verschil tussen houdbaarheidsdatum en bewaartermijn
Hoelang blijven medicijnen goed? De bewaardatum is sterk afhankelijk van het soort medicijn. Op de verpakking van medicijnen staan vaak twee data: de uiterste houdbaarheidsdatum en de uiterste bewaartermijn.
Na de uiterste houdbaarheidsdatum mag je het medicijn niet meer gebruiken. De uiterste houdbaarheidsdatum wordt vermeld als: ‘houdbaar tot’, ‘exp. dat.’ en ‘niet te gebruiken na’.
De bewaartermijn die op de verpakking staat, geeft aan hoelang de medicijnen na opening gebruikt mogen worden. De bewaartermijn geldt alleen als je het medicijn bewaart volgens de bijsluiter.
Bij twijfel over inname neem altijd contact op met je (huis)arts of apotheek.
Medicijnen over datum ingenomen?
Heb je toch medicijnen ingenomen die over de datum zijn? Neem dan altijd contact op met je (huis)arts of apotheker. Vertel wat je hebt ingenomen en beschrijf eventuele klachten die je hebt. Wordt er door de specialist gevraagd om langs te komen? Neem dan je medicijnen mee.
3 tips voor het bewaren van je medicijnen
Het is belangrijk om je medicijnen op de juiste manier te bewaren. Hiermee voorkom je de inname van medicijnen die over de datum zijn.
Bewaar bij kamertemperatuur
Bewaar je medicijnen altijd bij kamertemperatuur, tenzij anders wordt geadviseerd. Medicijnen in een vochtige omgeving bewaren, zoals je badkamer, is dus geen goed idee. Ook extreem warme omstandigheden, zoals hitte, hebben invloed op de werking van je medicijnen. Houd hier ook rekening mee als je jouw medicijnen mee op reis neemt.
Schrijf de datum op
Open je voor het eerst de verpakking van je medicijnen? Schrijf de datum van opening op de verpakking. Zo kun je altijd de bewaartermijn van je medicijn in de gaten houden.
Medicijnen die je niet structureel gebruikt, zoals hooikoortstabletten worden nog wel eens vergeten, waardoor niet altijd duidelijk is hoe oud ze nu echt zijn.
Bewaar in originele verpakking
Bewaar elk medicijn in de originele verpakking. Voeg dus geen medicijnen samen. Ook niet als het om dezelfde medicijnen gaat. De houdbaarheidsdatum kan namelijk per doosje anders zijn. Controleer bij twijfel de bijsluiter.
Wat te doen met medicijnen die over de datum zijn?
Heb je tabletten of capsules over of medicatie die niet meer goed is? Gooi je medicijnen nooit zomaar in de vuilnisbak. Ook door de gootsteen of het toilet spoelen mag niet. Medicijnen zijn namelijk chemisch en daardoor slecht voor het milieu.
Breng daarom een verpakking die je niet meer gebruikt of medicijnen die over de datum zijn terug naar je apotheek. De apotheker zorgt ervoor dat deze op een veilige manier worden vernietigd. Je kunt lege flesjes en ongebruikte pillen of capsules ook naar de milieustraat brengen. Kartonnenverpakkingen mogen bij het oud papier.
Belangrijk: lever je oude medicijnen in? Verwijder dan het etiket met je persoonlijke gegevens vanwege je privacy.
Persoonlijk advies nodig?
Wij hebben alle tijd en aandacht voor jou. Heb je vragen over je medicijnen of behoefte aan persoonlijk advies? Aarzel niet om met ons te bellen, mailen of chatten. Ons team staat voor je klaar. Neem contact op.