PrEP bestellen
Met PrEP kan een hiv infectie voorkomen worden. Het middel is alleen op recept verkrijgbaar. Bij Nationale Apotheek kun je eenvoudig en snel PrEP bestellen en gratis en discreet laten thuisbezorgen. We hebben ruime voorraden tegen een scherpe prijs. Wil je weten wat PrEP bij Nationale Apotheek kost? Bekijk hieronder de prijslijst.
PrEP prijslijstDownload de app
Zo kun je snel PrEP kopen
Hulp nodig bij PrEP bestellen? Ons team staat voor je klaar. Neem contact op en we helpen je graag verder.

Ik heb wel een recept
Zo kun je PrEP bestellen bij Nationale Apotheek als je al een recept hebt ontvangen.
Schrijf je in via de Nationale Apotheek-app of het online inschrijfformulier.
Upload het recept in de app of stuur het naar medicatie@nationale-apotheek.nl.
Het originele recept hebben wij ook nodig. Stuur dit via de post naar:
Nationale Apotheek
Antwoordnummer 14049
5126 ZS Gilze
(je hoeft geen postzegel te gebruiken)

Ik heb nog geen recept
Voor betrouwbare PrEP-zorg kun je meteen terecht bij:
De medicijnen die je via PrEP-poli bestelt, wordt gratis en discreet thuisbezorgd door Nationale Apotheek.

Meer weten over PrEP?
PrEP is een pil waarmee je voorkomt dat je hiv krijgt. Dit medicijn is een effectief en veilig middel om de kans op infectie te stoppen. Lees meer over de werking van PrEP en hoe het medicijn helpt om hiv te voorkomen.
Let op: dit medicijn kan een wisselwerking hebben met andere medicijnen. Gebruik je meerdere medicijnen? Overleg dan altijd met je (huis)arts of apotheker om samen te controleren of je deze veilig kunt gebruiken.

PrEP via de GGD
Vanaf 1 augustus 2024 is er een nieuwe regeling voor het leveren van PrEP via de GGD. Door deze wijziging wordt dit belangrijke medicijn niet meer geleverd door de GGD, waardoor mensen zelf op zoek moeten gaan naar een apotheek die dit medicijn levert. Bij Nationale Apotheek kun je online je PrEP bestellen. Schrijf je in en laat jouw PrEP medicatie discreet thuisbezorgen.
Veelgestelde vragen
Over PrEP

Wat is PrEP?
PrEP staat voor pre-expositie profylaxe. PrEP is een medicijn dat je beschermt tegen een hiv-infectie, maar alleen als je het op de juiste manier inneemt. PrEP biedt alleen bescherming als je zelf niet geïnfecteerd bent met hiv.
Let op: PrEP medicatie is iets anders dan PEP. PEP is namelijk een (spoed)behandeling met medicijnen na een mogelijke hiv-infectie.
Voor wie is PrEP bedoeld?
PrEP beschermt je tegen een hiv-infectie en is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben, maar een verhoogde kans hebben om het te krijgen. In Nederland geldt dit vooral voor mannen die seks zonder condoom met andere mannen hebben. PrEP medicatie kan ook worden gebruikt door vrouwen met een verhoogd risico op hiv.
Hoe moet ik PrEP gebruiken?
Hoe je PrEP gebruikt, mag je zelf kiezen. Er zijn 2 manieren:
Elke dag 1 pil slikken
Heb je regelmatig (onveilige) seks met iemand waarvan je weet dat deze hiv heeft of misschien geïnfecteerd is? Dan is elke dag PrEP slikken het meest veilig. Om de pil niet te vergeten is het verstandig om deze op een vast tijdstip te slikken.
Alleen PrEP gebruiken voor én na de seks (alleen voor mannen)
Wil je liever niet elke dag PrEP slikken om wat voor reden dan ook? Je kunt ervoor kiezen om PrEP alleen te gebruiken voor én na de seks. Let erop dat je wel 4 pillen slikt:
Neem 2 pillen tegelijk vóór de seks. Doe dit 24 tot 2 uur van tevoren. Doe je dit korter van tevoren? Dan ben je niet beschermd.
24 uur na inname van de eerste 2 pillen neem je nog 1 pil.
48 uur na inname van de eerste 2 pillen neem je de laatste pil.
Meer informatie over het gebruik van PrEP vind je in de bijsluiter.
Heeft PrEP bijwerkingen?
Als je PrEP slikt, kun je last krijgen van een aantal milde bijwerkingen. Het kan zijn dat je last krijgt van één of meer van de volgende klachten. Een op de tien gebruikers heeft in het begin last van duizeligheid, misselijkheid, braken, diarree, vermoeidheid, winderigheid, buikpijn, huiduitslag en slapeloosheid. Deze bijwerkingen zijn vervelend, maar verdwijnen meestal vanzelf. Door PrEP na een maaltijd in te nemen, kun je de kans op bijwerkingen verkleinen.
Heb jij last van andere bijwerkingen of ben je ongerust? Vraag dan advies aan je apotheker of (huis)arts.
Wat kost PrEP?
Het gebruik van PrEP wordt helaas niet vergoed door je zorgverzekering. Ook niet als je aanvullend verzekerd bent. Wat de kosten precies zijn, is afhankelijk van waar je de medicatie bestelt. PrEP-poli geeft meer informatie over de kosten van PrEP. Kijk ook bij ZIZ. Hier is een duidelijk kostenoverzicht te vinden. Of bekijk de prijslijst van PrEPnu. Voor exacte prijzen van medicatie neem contact op met onze apotheek.
Hoe kan ik PrEP kopen?
PrEP is alleen op recept verkrijgbaar. Hiervoor kun je terecht bij PrEP-poli, ZIZ, de GGD of de huisarts. Vaak zien we helaas dat huisartsen deze zorg niet aanbieden en bij de GGD'en zijn er lange wachtrijen ontstaan.
Door goede samenwerkingen tussen Nationale Apotheek, PrEP-poli, ZIZ, (huis)artsen en GGD'en, kan er snel effectieve zorg worden geleverd. Hierbij wordt het proces rondom het verkrijgen van PrEP-zorg eenvoudiger en kunnen kosten worden verlaagd. Er zijn geen wachtlijsten bij PrEP-poli of ZIZ dus je kunt er meteen terecht. Jouw medicijnen worden via Nationale Apotheek anoniem thuisbezorgd. Je betaalt hier geen verzendkosten over.
Wil je jouw PrEP medicatie direct via Nationale Apotheek bestellen? Dat kan. Download de Nationale Apotheek-app en schrijf je in. Vraag je voorschrijver om het recept direct naar onze apotheek te sturen. Heb je al een recept ontvangen? Deze upload je makkelijk via de app of mail ons.