• Op werkdagen vóór 17.00 uur recept ontvangen, dezelfde dag verzonden
  • Gratis thuisbezorgd
  • Beoordeeld met een 8,1 op ZorgkaartNederland
  • Aanbevolen door VGZ en Zilveren Kruis
Op werkdagen vóór 17.00 uur recept ontvangen, dezelfde dag verzonden

Gonorroe

Nathalie Maas
Nathalie Maas| Apothekerinfo@nationale-apotheek.nl

Gonorroe, ook wel druiper genoemd, is een zeer besmettelijke soa die na chlamydia het vaakst voorkomt in Nederland.

Gonorroe, ook wel druiper genoemd, is een zeer besmettelijke soa die na chlamydia het vaakst voorkomt in Nederland. De aandoening wordt veroorzaakt door een bacterie die zich nestelt in de slijmvliezen. Niet iedereen met gonorroe ervaart klachten, waardoor de seksueel overdraagbare aandoening ongemerkt kan worden doorgegeven aan anderen. Lees verder om meer te weten te komen over gonorroe, symptomen, soa-testen en de behandeling voor deze vervelende aandoening. 

 

Wat is gonorroe?  

Gonorroe wordt door de neisseria gonorrhoeae-bacterie veroorzaakt. Deze bacterie nestelt zich in de slijmvliezen van de penis, vagina, baarmoederhals, anus, keel of ogen. Via de slijmvliezen kan deze soa vervolgens worden overgedragen. Vooral besmette mensen met een penis ervaren vervelende klachten. Plassen doet pijn en er kan slijm of pus uit de penis of vagina komen.  

  

Symptomen  

Niet iedereen met gonorroe heeft klachten. Vooral mensen met een vagina merken vaak niet dat ze deze soa hebben opgelopen. Pijn bij het plassen is een veelvoorkomend symptoom bij gonorroe. Er kan slijm of pus uit de penis komen of groengele vocht uit de vagina. De prostaat of balzak kan pijn doen en in sommige gevallen heb je last van keelpijn of pijn aan de anus.  

Gonorroe kan meestal geen kwaad als je het goed laat behandelen. Laat je deze soa niet behandelen, dan kunnen er ontstekingen ontstaan in:  

  • De plasbuis 

  • De vagina en baarmoedermond 

  • De anus 

  • De keel 

 

Laat je testen 

Heb je gonorroe-gerelateerde klachten? Dan kun je je meteen laten testen op deze soa. Als je geen klachten ervaart, maar wel risico hebt gelopen om besmet te raken, doe dan 2 weken na de laatste keer seks zonder condoom een soa-test. Testen op gonorroe is gelijk aan het testen op chlamydia en gaat als volgt:  

  • Als je een penis hebt, dan wordt je urine onderzocht. Je levert een potje met urine in om deze te laten testen op gonorroe.  

  • Heb je een vagina? Dan wordt er met een wattenstokje wat vocht uit je vagina gehaald.  

  • Heb je risico gelopen op gonorroe in je anus? Er wordt met een wattenstokje wat vocht uit de anus gehaald voor onderzoek.  

  • Bij een risico op een soa in je keel, kan er ook wat vocht uit je keel worden getest. Dit wordt met een wattenstokje uit je keel gehaald.  

Gonorroe kan op meerdere plekken van het lichaam terugkomen. Doe een soa-test op alle plekken waar je risico hebt gelopen.  

Tip: bij Soapoli-online kun je een combinatietest bestellen voor chlamydia en gonorroe.  

 Pijn bij het plassen is een veelvoorkomend gonorroe-symptoom, maar niet iedereen met deze soa heeft klachten.

Waarschuw anderen 

Is jouw soa-test positief? Waarschuw dan jouw sekspartners zo snel mogelijk over de soa die je hebt opgelopen. Zij kunnen ook besmet zijn en de seksueel overdraagbare aandoening onopgemerkt doorgeven aan anderen. Wellicht hebben ze zelf ook een behandeling nodig. Vertel daarom jouw sekspartners van de afgelopen 6 maanden dat je gonorroe hebt.  

Wil je jouw sekspartners liever anoniem waarschuwen over jouw soa-testuitslag? Bij partnerwaarschuwing.nl waarschuw je jouw sekspartners geheel anoniem via sms of e-mail. Bij een positieve soa-test, ontvang je van jouw (huis)arts of verpleegkundige een code waarmee je anderen een bericht kunt sturen via partnerwaarschuwing.nl.

 

Hoe behandel je gonorroe? 

Gonorroe wordt behandeld met antibiotica. Dit kan in de vorm van tabletten of een injectie zijn. Meestal wordt er 1 prik gegeven van het medicijn Ceftriaxon. Deze prik wordt in je bil gezet. Is dit medicijn niet geschikt voor jou, dan kunnen er ook tabletten worden voorgeschreven. Gonorroe gaat meestal niet vanzelf over. Daarom is een goede behandeling van deze soa belangrijk. 

 

Hulp nodig? 

Wil jij snel een (thuis)test doen en indien nodig laten behandelen voor jouw soa? Ga naar Soapoli-online voor een totaalpakket aan soa-zorg. Geheel vanuit huis, waarbij jouw testen en medicijnen discreet worden thuisbezorgd. Je kunt ook altijd terecht bij je huisarts of de GGD voor soa-testen en behandelingen. Hulp nodig bij jouw medicijnen? Nationale Apotheek staat voor je klaar. Neem contact op.