Hooikoorts medicijnen: effectieve oplossingen voor allergische klachten
Hooikoorts heeft vaak impact op je dagelijks leven, vooral als je last hebt van verschillende klachten. Gelukkig zijn er oplossingen. Naast vrij verkrijgbare medicijnen zijn er ook krachtigere hooikoorts medicijnen op recept beschikbaar. Deze middelen helpen bij hardnekkige klachten zoals een verstopte neus, benauwdheid, jeukende ogen en allergisch astma.
Wat is hooikoorts en hoe herken je het?
Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel (pollen) van bepaalde grassen en bomen. Je lichaam reageert door allergische klachten te ontwikkelen wanneer stuifmeel in je ogen, neus, mond, keel of luchtwegen komt. Dit zorgt ervoor dat je slijmvliezen opzwellen en meer slijm aanmaken. Zodra het stuifmeel uit de lucht verdwenen is, verdwijnen de klachten vanzelf weer. Deze pollenallergie is vervelend, maar niet gevaarlijk.
Je kunt allergisch zijn voor stuifmeel van zowel bomen als gras:
Hooikoorts door bomen start in februari of maart, waarbij je tussen maart en eind mei vaak het meeste last hebt van klachten.
Hooikoorts door gras start in april of mei, waarbij je tussen mei en augustus vaak de meeste klachten ervaart.
Hooikoorts symptomen: wat zijn de meest voorkomende klachten?
Een pollenallergie veroorzaakt verschillende klachten. Enkele symptomen van hooikoorts zijn:
Een jeukende en/of verstopte neus
Een snot- of loopneus
Niezen
Jeukende en/of tranende ogen
Een droge keel, soms met kriebelhoest
Moe zijn
Last hebben van een vol gevoel in je hoofd
Extreme hooikoorts symptomen zijn benauwdheid en kortademigheid, een piepend geluid bij het ademen of het gevoel koorts te hebben. Vooral op zonnige, winderige dagen hebben veel mensen last van hooikoorts, en de klachten kunnen dan erger worden. Hooikoortsradar geeft de actuele pollenverwachting weer.
Hooikoorts medicatie
Als je veel last hebt van hooikoorts en zelfzorgmiddelen niet voldoende werken, schrijft je huisarts vaak sterkere medicijnen voor, zoals neussprays, pillen of drankjes. Dit zijn receptplichtige medicijnen tegen hooikoorts.
Hooikoorts neusspray op recept
Heb je vaak last van je neus? Een neusspray met een ontstekingsremmer helpt dan vaak. Deze spray vermindert de gevoeligheid van het neusslijmvlies en werkt goed tegen een verstopte neus. Het duurt enkele dagen voordat je verbetering merkt. Gebruik deze spray minimaal vier weken dagelijks. Indien nodig, kun je de spray langer gebruiken, dit is niet schadelijk, maar stop zodra het hooikoortsseizoen voorbij is.
Voorbeelden van neussprays op recept:
Fluticason
Mometason
Budesonide
Beclometason
Tip: Snuit je neus goed voordat je de neusspray gebruikt.
Hooikoorts pillen en drankjes
Naast neussprays kun je ook pillen en drankjes op recept krijgen, zoals:
Desloratadine
Levocetirizine
Fexofenadine
Rupatadine
Deze medicijnen behoren tot de antihistaminica en blokkeren histamine, de stof die allergische reacties veroorzaakt. Hooikoortssymptomen, zoals niezen, een loopneus, jeukende ogen en een verstopte neus, worden verminderd en deze middelen hebben een sterkere en langere werking dan vrij verkrijgbare middelen.
Oogdruppels voor hooikoorts
Bij ernstige hooikoortsklachten aan de ogen, zoals jeuk, roodheid, tranen en zwelling, kunnen oogdruppels op recept verlichting bieden. Deze bevatten sterkere werkzame stoffen dan vrij verkrijgbare middelen en werken vaak langer.
Soorten oogdruppels op recept:
Antihistaminica: blokkeren histamine en verminderen klachten (Olopatadine, Ketotifen, Levocabastine).
Mastcelstabilisatoren: voorkomen de afgifte van histamine en werken preventief (Nedocromil, Lodoxamide).
Combinatiedruppels: Werken direct én preventief (Azelastine).
Corticosteroïde oogdruppels: alleen bij zeer ernstige klachten, onder doktersbegeleiding (Dexamethason, Fluorometholon).
Allergeenextractenzoals Itulazax of Grazax: deze
Behandeling met allergeenextracten
Wanneer je niet goed reageert op antihistaminica of neussprays, kan een behandeling met allergeenextracten, zoals Itulazax of Grazax, uitkomst bieden. Met deze hooikoorts behandeling train je het immuunsysteem om minder heftig te reageren op pollen en onderdruk je een mogelijke allergische reactie. Dit gebeurt door herhaalde blootstelling aan een kleine hoeveelheid van het allergeen, in de vorm van tabletten. In overleg met je (huis)arts kan deze behandeling gestart worden in een periode vóór of net na het hooikoortsseizoen.
Bijwerkingen hooikoorts medicijnen
Bij het gebruik van hooikoorts medicijnen is het mogelijk dat je last krijgt van milde bijwerkingen.
Neussprays: bij het gebruik van neussprays wordt je slijmvlies kwetsbaarder. Hierdoor kun je sneller een bloedneus krijgen. Als dit gebeurt, gebeurt dit meestal in de eerste dagen van gebruik. Stop een paar dagen zodat je slijmvlies goed kan herstellen. Wat als de klachten aanhouden?
Pillen en drankjes: bij het gebruik van pillen of drankjes kun je een droge mond krijgen, hoofdpijn of lichte vermoeidheid ervaren. Zelden krijg je last van duizeligheid, maagklachten of hartkloppingen. Aangezien de tabletten 24 uur werken, is het ook mogelijk om deze voor het slapen in te nemen. Dan helpt de vermoeidheid bij het in slaap vallen. Houd bij flinke vermoeidheid rekening met deelname aan het verkeer.
Maak je je zorgen over bijwerkingen die je ervaart tijdens het gebruik van hooikoorts medicijnen? Neem contact op met je huisarts of apotheker.
Hooikoorts medicijnen bestellen: snel en eenvoudig
Heb je zoveel last van hooikoorts dat zelfzorgmiddelen niet helpen? Bespreek dit dan met de huisarts. Je huisarts kan je medicijnen op recept voorschrijven.
Schrijf je in bij Nationale Apotheek en krijg je hooikoorts behandeling makkelijk en snel thuisbezorgd. Heb je al een recept? Mail het naar ons of upload een foto via de Nationale Apotheek-app om je medicijnen te bestellen.
Hulp nodig? Neem contact op met ons team en geniet snel weer van het buitenleven.