• Voor 17.00 uur besteld, volgende werkdag verzonden
  • Gratis thuisbezorgd
  • Beoordeeld met een 8,1 op ZorgkaartNederland
  • Aanbevolen door VGZ en Zilveren Kruis
Voor 17.00 uur besteld, volgende werkdag verzonden

Terugbetaalregeling medicijnen

Rutger Broosus
Rutger Broosus| Beherend apothekerinfo@nationale-apotheek.nl

Met de terugbetaalregeling voor medicijnen vraag jij jouw eigen bijdrage terug.

Hoe het precies zit met de vergoeding van medicijnen kan soms ingewikkeld zijn. Zo bestaat er een terugbetaalregeling voor medicijnen en is er sprake van een preferentiebeleid. Benieuwd hoe de terugbetaalregeling medicijnen werkt en wat het preferentiebeleid nu precies inhoudt? We leggen het hieronder uit.  

Wat is het preferentiebeleid?

Zorgverzekeraars wijzen vaak één specifiek merk aan als voorkeursmedicijn die ze vergoeden. Meestal is dit het goedkoopste merk. Dit noem je het preferentiebeleid. Bestel je medicijnen die niet onder dit preferentiebeleid vallen? Dan betaal je in de meeste gevallen een eigen bijdrage voor je medicijnen. Er is geen enkele zorgverzekering die alle medicijnen volledig vergoedt. Hoeveel vergoeding je krijgt, hangt af van de voorwaarden van jouw zorgverzekering en de specifieke medicijnen die je gebruikt. Het goede nieuws is dat je jouw eigen bijdrage in sommige gevallen kunt terugvragen via een terugbetaalregeling medicijnen.

Eigen bijdrage

De eigen bijdrage is maximaal €250 per persoon per jaar. Dit bedrag en de mogelijkheid tot terugvragen kan variëren. Dit is afhankelijk van je zorgverzekeraar en de specifieke medicijnen die je gebruikt. Onthoud dat de eigen bijdrage los staat van het eigen risico.

Tip: op medicijnkosten.nl vind je de eigen bijdrage van je medicijn. Ook zie je of er een goedkoper alternatief is, dat je wel volledig vergoed krijgt.

Terugbetaalregeling: hoe werkt het?

Via de terugbetaalregeling betalen sommige fabrikanten jouw eigen bijdrage terug. Er zijn in Nederland twee grote externe partijen die dit regelen: TBR Nederland (Terugbetaalregeling Nederland) en HEVO Consult.

Wil je weten of jouw medicijn onder de terugbetalingsregeling valt? En wil je jouw eigen bijdrage voor medicijnen terugvragen? Bekijk dan het overzicht op de website van TBR Nederland en HEVO Consult.

Bij TBR Nederland en HEVO Consult maak je makkelijk een account aan. Vervolgens doorloop je de stappen voor de terugbetaalregeling.

TBR Nederland en Hevo Consult kun je zien of jouw medicijn onder de terugbetaalregeling valt en meteen een aanvraag doen.

Welke medicijnen worden vergoed?

Als je medicijnen via de huisarts voorgeschreven krijgt, worden ze meestal vergoed door je zorgverzekering. Je betaalt eerst het verplichte eigen risico. Door het preferentiebeleid van je zorgverzekeraar kan het zijn dat je een eigen bijdrage betaalt.

Op medicijnkosten.nl vind je alle informatie over vergoedingen, medicijnkosten, vergoedingen, het eigen risico en de eigen bijdrage. Ook zie je direct of er een goedkopere variant met dezelfde werkzame stof verkrijgbaar is.

Wat als ik mijn medicijnen niet kan betalen?

Als je je medicijnkosten niet kunt betalen, zijn er verschillende opties beschikbaar. Een aantal mogelijkheden zijn:

  • Informeer bij jouw zorgverzekeraar naar de mogelijkheden om een betalingsregeling af te spreken of het verplicht eigen risico gespreid te betalen.

  • Kijk of je recht hebt op zorgtoeslag, waarmee je jouw zorgpremie en het verplicht eigen risico kunt betalen.

  • Soms is het mogelijk om bepaalde ziektekosten af te trekken van je inkomstenbelasting. Bekijk de voorwaarden.


Heb je vragen over jouw medicijnen, kosten of vergoedingen? Neem contact op met Nationale Apotheek. Wij zijn er voor je.


Veelgestelde vragen

Over de terugbetaalregeling medicijnen

Via de terugbetaalregeling medicijnen vraag je jouw eigen bijdrage terug. Nationale Apotheek helpt met al je vragen.

Waarom moet ik bijbetalen voor mijn medicijnen?

Veel zorgverzekeraars vergoeden alleen de goedkoopste variant van een medicijn. De overheid bepaalt de maximale vergoeding. Als je medicijnmerken bestelt die duurder zijn dan de vergoeding vanuit je zorgverzekering, betaal je het verschil zelf. Dit is de eigen bijdrage voor medicijnen. Jouw eigen bijdrage kun je in sommige gevallen terugvragen via een terugbetaalregeling medicijnen.

Wat als ik mijn medicijnen niet kan betalen?

Als je je medicijnen niet kunt betalen, zijn er verschillende opties beschikbaar. Kijk of je recht hebt op zorgtoeslag en of je bepaalde ziektekosten kunt aftrekken van de inkomstenbelasting. Neem contact op met je zorgverzekeraar om een betalingsregeling af te spreken of het verplicht eigen risico gespreid te betalen. Controleer ook of je mee kunt doen aan de terugbetaalregeling om (een deel van) je eigen bijdrage terug te krijgen.

Wat is de terugbetaalregeling voor medicijnen?

Als je een eigen bijdrage voor medicijnen moet betalen, zijn er bepaalde fabrikanten die dit bedrag aan je terugbetalen. De mogelijkheid tot terugvragen van je eigen bijdrage kan per persoon verschillen. Dit is afhankelijk van jouw zorgverzekering en de specifieke medicijnen waarvoor je een terugbetaling wilt aanvragen.

Hoe vraag ik mijn eigen bijdrage van medicijnen terug?

De terugbetaalregeling wordt door twee bedrijven geregeld in Nederland:

Bekijk het overzicht op de website van TBR Nederland en HEVO consult om te zien of jouw medicijn onder de terugbetaalregeling valt. Is dit het geval? Maak direct een account aan en doorloop de stappen om de terugbetaalregeling aan te vragen.

Valt jouw medicijn niet onder de terugbetaalregeling? Dan kun je jouw eigen bijdrage helaas niet terugvragen.