21-05-2024

De week van de schildklier is begonnen

Tijdens de Week van de schildklier van 21 t/m 25 mei vraagt Schildklier Organisatie Nederland (SON) meer aandacht voor de schildklier. In Nederland hebben ruim 700.000 mensen te maken met schildklierproblemen. Veel schildklieraandoeningen zijn erg zeldzaam. De verwachting is dat er nog ruim 200.000 mensen meer zijn, die (nog) geen juiste diagnose hebben gekregen.  

Het zal je schildklier maar zijn!

In onze schildklier kunnen allerlei verschillende problemen ontstaan. Deze problemen kunnen ook nog eens in verschillende gradaties voorkomen. Met relatief aspecifieke symptomen is het niet altijd meteen duidelijk dat bepaalde klachten te maken hebben met de schildklier. Heb je een schildklieraandoening? Dan kan dit een grote impact hebben op je gezondheid en mentale welzijn. 

Kennis en inzicht in ons lichaam, in de (mogelijke) aandoening en een juiste behandeling zijn belangrijk voor een prettiger leven. Het delen van goede informatie over aandoeningen en behandelingen helpt veel patiënten en zorgprofessionals. Schildklier Organisatie Nederland werkt het hele jaar door aan een betere informatievoorziening voor schildklierpatiënten.

Schildklier Organisatie Nederland

Schildklier Organisatie Nederland maakt zich sterk voor alle schildklier- en bijschildklierpatiënten in Nederland. Je kunt er terecht voor informatie en advies. De ervaringsdeskundige vrijwilligers staan klaar om anderen te helpen met het beantwoorden van vragen en het delen van hun verhaal. SON organiseert van 21 t/m 25 mei diverse activiteiten voor de Week van de schildklier.

Wat is er te doen tijdens de week van de schildklier?

  • Maak kennis met ervaringsdeskundige vrijwilligers bij de informatiestands in 20 ziekenhuizen door het hele land: van Tilburg tot Rotterdam en van Terneuzen tot Leeuwarden. 

  • De Schildkliertelefoon is tijdens extra openingsuren te bereiken. Via de Schildkliertelefoon biedt een ervaringsdeskundige vrijwilliger een luisterend oor. De vrijwilliger heeft speciale trainingen gevolgd en weet dus veel over de schildklier. Je kunt er met een gerust hart terecht met al je vragen.  

  • Lees en bekijk ervaringsverhalen van schildklierpatiënten via de website van SON. 

Meer weten over de schildklier?

Wist je dat onze collega Esther Hartsink vrijwilliger is bij SON? Ze heeft zelf een (bij)schildklieraandoening en weet veel over de schildklier en bijschildklieren. In haar werk hoopt ze anderen te helpen door het delen van haar ervaring en het geven van advies. Meer weten over de schildklier? Lees dan verder op onze kennisbank. Wil je meer weten over (bij)schildklieraandoeningen en ervaringen van anderen lezen? Ga naar de website van SON voor meer informatie, advies en steun.