24-06-2022

Medicijnen meenemen op reis

De vakantieperiode staat voor de deur. Wat moet je aan denken als je je medicijnen meeneemt op reis? Wat mag wel en niet? Je leest het in dit blog.

Medicijnen | Op reis

De meeste medicijnen kun je gewoon meenemen op reis. Medicijnen die onder de Opiumwet (zogenoemde opiaten) vormen een uitzondering. Opiaten zijn bijvoorbeeld slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis. Voor deze medicijnen heb je een Schengenverklaring of een medische verklaring nodig. Welke verklaring voor jou geldt, hangt af van je bestemming. Het medicijnpaspoort is geen geldig reisdocument. Maar wel handig om mee te nemen als je zorg nodig hebt in het buitenland.

Medicijnen Opiumwet

Wij kunnen je precies vertellen welke van jouw medicijnen onder de Opiumwet vallen. Of kijk in de twee lijsten met opiaten:

  • Lijst 1: bijvoorbeeld zware pijnstillers en Ritalin

  • Lijst 2: bijvoorbeeld slaap- en kalmeringsmiddelen

Lees meer over

Schengenverklaring of medische verklaring voor medicijnen

Neem je je opiaten mee op reis naar een Schengenland of een land dat de Schengenverklaring accepteert? Dan vraag je een Schengenverklaring aan bij het CAK. De verklaring is maximaal 30 dagen geldig en gebruik je per medicijn. Reis je langer, dan heb je meer verklaringen nodig. Reis je door verschillende landen in het Schengengebied? Dan heb je maar 1 Schengenverklaring nodig per medicijn. Voor meer informatie over reizen met opiaten, kun je terecht bij het CAK.


Voor landen buiten het Schengengebied heb je mogelijk een medische verklaring nodig. De medische verklaring is ook geldig in Schengenlanden waar je doorheen reist om bij je eindbestemming te komen. Een voorbeeld van een medische verklaring vind je op CAK.nl. Op Nederlandwereldwijd.nl lees je meer over medische verklaringen in het buitenland.

"In de Nationale-Apotheek-app vind je altijd je actuele medicatieoverzicht. Handig voor op reis"

Medicijnpaspoort geen officieel reisdocument

Het medicijnenpaspoort wordt ook wel geneesmiddelenpaspoort of Europees Medisch Paspoort genoemd. Dit paspoort is geen officieel reisdocument. Het is wel handig op reis, want je hebt overzicht welke medicijnen je gebruikt en waarvoor je overgevoelig bent. Dat is handig als je in het buitenland een apotheek of arts bezoekt. In de Nationale-Apotheek-app vind je altijd je actuele medicatieoverzicht. Je kunt ook je medicijnpaspoort bij ons opvragen. Gewoon per chat of mail.

Medicijnen in originele verpakking

Neem medicijnen mee in de originele verpakking met etiket. Dan is duidelijk dat het om een geneesmiddel gaat en niet om drugs. Dus bewaar altijd het originele doosje.