Champix (varenicline)
De werkzame stof varenicline in het stoppen met roken-medicijn Champix helpt ontwenningsverschijnselen te verminderen. Varenicline bootst de effecten van nicotine in het lichaam na, waardoor het verlangen naar nicotine afneemt. Je behoefte om te roken vermindert, waardoor jij de kans krijgt om af te rekenen met je rookverslaving.
Alternatieven voor Champix
Er zijn een aantal alternatieve opties aan stoppen met roken-medicatie verkrijgbaar, waaronder Decigatan, Zyban en Nortrilen. Ook kun je verschillende soorten nicotinevervangers gebruiken om te stoppen met roken. Overleg met jouw huisarts, praktijkondersteuner of stoppen met roken-coach welke opties aan stoppen met roken-medicatie of nicotinevervangers het beste zijn voor jou.
Decigatan
Een alternatief is het stoppen met roken-medicijn Decigatan. Deze medicatie is exclusief verkrijgbaar via Nationale Apotheek. Een behandeling met Decigatan duurt 25 dagen. Uiterlijk op de 5e behandeldag stop je met roken. Geleidelijk aan bouw je jouw nicotineverslaving af en stop je definitief met roken.
Zyban
Een ander medicijn dat kan helpen bij het stoppen met roken is Zyban. Champix en Zyban zijn vergelijkbaar in gebruik. Je begint met het nemen van 1 tablet per dag. Dit bouw je op tot 2 tabletten per dag. In de tweede week van de behandeling stop je met roken. Een behandeling met Zyban duurt in vergelijking met Champix minder lang. Een Zyban-behandeling duurt 7 tot 9 weken. Rook je nog na 7 weken? Dan heeft verdere behandeling met Zyban geen zin meer op dat moment.
Nortrilen
Nortrilen bevat de werkzame stof nortriptyline en wordt voor verschillende soorten behandelingen ingezet, waaronder stoppen met roken. Je slikt 1 tablet per dag en stopt met roken in de tweede week van de behandeling. Een Nortrilen-behandeling duurt 7 tot 12 weken. Ook bij Nortrilen kan na 7 weken worden bepaald of de behandeling heeft geholpen bij het stoppen.
Nicotinevervangers
Tenslotte kun je nicotinevervangers gebruiken bij het stoppen met roken. Er zijn verschillende varianten verkrijgbaar, waaronder pleisters, kauwgom en zuigtabletten. Hiermee bouw je langzaam de nicotine in je lichaam af en worden ontwenningsverschijnselen vermindert. Ook kun je tijdens moeilijke momenten gebruikmaken van nicotinevervangende middelen waarbij de behoefte om te roken meteen verdwijnt.
Laat je begeleiden
De ervaring leert dat stoppen met roken-middelen het beste werken als de stopper goed gemotiveerd is om daadwerkelijk te stoppen. Daarom moedigen we stoppers aan om zich altijd te laten begeleiden door een huisarts, praktijkondersteuner of stoppen met roken-coach. De combinatie van coaching en de juiste middelen, zoals stoppen met roken-medicatie, levert vaak het meeste succes op. Laat jij je begeleiden tijdens jouw stopproces? Dan worden alle stoppen met roken-middelen één keer per kalenderjaar volledig vergoed via Nationale Apotheek.
Veelgestelde vragen
Over Champix
Wat doet Champix? Waar gebruik ik het voor?
Champix is een stoppen met roken-medicijn dat ontwenningsverschijnselen helpt verminderen. Bij het gebruik van Champix wordt de werking van nicotine op de hersenen geblokkeerd. De behoefte om te roken vermindert, wat het stoppen met roken makkelijker kan maken. De werkzame stof in dit medicijn is varenicline.
Kan ik nu starten met Champix?
Champix is helaas uit de handel genomen. In heel Europa is er geen voorraad meer leverbaar. Bekijk de alternatieven aan stoppen met roken-medicatie.
Is mijn voorschrijver op de hoogte dat Champix niet leverbaar is?
De fabrikant van Champix heeft huisartsen en apotheken op 18 juni 2021 geïnformeerd.
Ik wil nu beginnen met stoppen. Zijn er alternatieven beschikbaar?
We raden je aan om met je huisarts, stoppen met roken-coach of apotheker te overleggen wat je het beste kunt doen. Er zijn alternatieven beschikbaar. Bijvoorbeeld andere stoppen met roken-medicatie als Decigatan, Zyban en Nortrilen. Ook zijn er verschillende nicotinevervangers als alternatief. Alle stoppen met roken-middelen worden één keer per kalenderjaar volledig vergoed via Nationale Apotheek als je wordt begeleid door je huisarts, praktijkondersteuner of een stoppen met roken-coach. Jouw huisarts of stoppen met roken-coach kan beoordelen welke alternatieve stoppen met roken-medicatie geschikt is voor jou en een recept uitschrijven.