Zyban (bupropion)

Nationale Apotheek helpt jou stoppen met roken. Eén keer per kalenderjaar gratis nicotinevervangers en stoppen met roken-medicatie volledig vergoed. Je betaalt geen eigen risico.
textintroductionright

Zyban-ervaringen

De ervaring leert dat alle stoppen met roken-middelen het meest effectief zijn als je zelf ook echt wilt stoppen met roken. De werkzame stof in Zyban is bupropion. Deze stof vermindert de behoefte om te roken, verbetert je stemming en maakt je rustig. Een bijwerking van stoppen met roken in het algemeen is dat je snel prikkelbaar bent. Ook is je lichaam vaak nog verslaafd aan nicotine, waardoor je lastig kunt wennen aan de gewoonte van het niet-roken. Het gebruik van Zyban maakt het stopproces makkelijker.

Jouw huisarts of stoppen met roken-coach helpt je met het bepalen van de juiste nicotinevervangers en stoppen met roken-medicatie zoals Zyban.

Hoe moet je Zyban gebruiken?

Wanneer je Zyban gaat gebruiken, zal dit stoppen met roken-medicijn binnen een week beginnen te werken. Slik het Zyban-tablet heel door met een half glas water: 

  • Dag 1-6: je slikt Zyban 1 keer per dag. Neem 1 tablet in de ochtend in. 

  • Vanaf dag 7: je slikt Zyban 2 keer per dag. Je neemt 1 tablet in de ochtend en 1 tablet op het einde van de middag. Er moet minimaal 8 uur zitten tussen het innemen van het eerste en het tweede tablet. Neem Zyban bij voorkeur niet voor het slapengaan in. In de tweede week stop je met roken.  

  • In specifieke gevallen wordt ervoor gekozen om de dosering niet te verhogen na 6 dagen, maar 1 keer per dag 1 tablet aan te houden.

Een behandeling met Zyban duurt meestal maximaal 9 weken. Het stopmoment bepaal je eventueel samen met je begeleider. Ga je stoppen met het gebruik van Zyban? Dan is het belangrijk om deze medicatie langzaam af te bouwen. Je huisarts of stoppen met roken-coach kan je hierbij helpen.

Rook je na 7 weken nog? Dan heeft Zyban dit keer helaas niet geholpen bij het stoppen met roken. Verdere behandeling met Zyban heeft dan geen zin meer. Raadpleeg in dat geval je huisarts of stoppen met roken-coach. Samen kunnen jullie kijken naar eventuele andere mogelijkheden om je succesvol te laten stoppen met roken. Geef vooral de moed niet op! Vaak zijn er meerdere serieuze stoppogingen nodig om definitief te stoppen.

Zyban is een stoppen met roken-medicijn in de vorm van tabletten. Zoals iedere medicatie, kunnen deze tabletten bijwerkingen geven.

Zyban-bijwerkingen

Bij ieder medicijn is er een kans op bijwerkingen. De bijwerkingen van Zyban zijn vooral te merken in de eerste week. Daarna verminderen ze en wanneer je stopt met de medicatie verdwijnen ze meestal weer. Mogelijke bijwerkingen van Zyban zijn een droge mond, slapeloosheid en hoofdpijn. Krijg je last van je darmen of maag? Probeer de medicatie dan met wat eten in te nemen. Maak je je zorgen over de bijwerkingen die je ervaart? Neem dan contact met ons op of overleg met je huisarts of stoppen met roken-coach.  

Bij Bijwerkingencentrum Lareb kun je bijwerkingen van medicatie inzien en melden. Bekijk de bijwerkingen van bupropion en maak melding van eventuele nieuwe bijwerkingen die je ervaart.  

Bestel jouw Zyban bij Nationale Apotheek en krijg je medicatie eens per kalenderjaar volledig vergoed.

Zyban bestellen

Wil jij stoppen met roken? Zyban kan een goede optie zijn om het stoppen met roken makkelijker vol te houden. In combinatie met begeleiding via je huisarts of een stoppen met roken-coach vergroot je jouw kans om succesvol te stoppen met roken. Via Nationale Apotheek wordt één gratis stoppoging per kalenderjaar volledig vergoed als je onder begeleiding stopt. Jij kiest jouw begeleiding en wij leveren middelen zoals Zyban gratis bij je thuis.  

Stoppen met roken-vergoeding

Meer weten over Zyban?

Alle informatie op een rijtje.

Patiëntenbijsluiter

Patiëntenbijsluiter

Lees hier de bijsluiter voor de gebruiker.

Productkenmerken

Productkenmerken

Lees hier de samenvatting van de productkenmerken.