Schurft

Rutger Broosus
Rutger Broosus| Beherend apothekerinfo@nationale-apotheek.nl

Vooral plekken waar mensen dicht op elkaar leven lopen een groter risico op een schurftuitbraak.

Schurft komt vooral voor op plekken waar mensen dicht op elkaar leven. Ook het delen van bedden, banken, lakens en kleding kan zorgen voor de verspreiding van de schurftmijt. Studentenhuizen lopen bijvoorbeeld een groter risico op een schurftuitbraak. Deze vervelende aandoening gaat niet vanzelf weg. Gelukkig zijn er behandelingen met zalf of tabletten. 

Wat is schurft? 

Schurft, ook wel scabiës genoemd, is een besmettelijke huidziekte die wordt veroorzaakt door schurftmijten. Dit zijn kleine beestjes die gangetjes in je huid graven en daar eitjes leggen. Als na 3 dagen deze eitjes uitkomen, kruipen de nieuwe mijten verder en leggen na 2 weken weer nieuwe eitjes ergens anders in je huid. Schurft is niet gevaarlijk, maar is wel heel besmettelijk en ontzettend vervelend. 

 

Hoe wordt deze aandoening overgedragen? 

De schurftmijt kruipt via de huid van de ene persoon over naar een ander persoon. Zodra je langer dan 15 minuten in aanraking komt met iemand die schurft heeft, kun je besmet raken. Iedereen kan schurft krijgen. Schurftmijten kunnen buiten het menselijk lichaam nog 3 dagen blijven leven, bijvoorbeeld in kleding, bedden, banken, lakens en kussens. Vooral op plaatsen waar mensen dicht op elkaar leven, kan schurft makkelijk worden overgedragen. In studentenhuizen komt schurft bijvoorbeeld vaak voor.  

 

Symptomen

De meest voorkomende symptomen van schurft zijn veel jeuk en een rode huid. Je kunt overal jeuk krijgen en je huid kan gaan schilferen door de gangetjes die de schurftmijt graaft. Vaak zie je rode streepjes bij de huid van warme, vochtige plekken op je lichaam zoals vingers, tenen, liezen en oksels. Klachten ontstaan 2-6 weken na besmetting. Beginnende schurft kun je bijna niet zien. Je moet er dus op tijd bij zijn als iemand in je omgeving schurftsymptomen heeft.  

 

Hoe voorkom je schurft?  

Niet alleen via seksueel contact is deze aandoening overdraagbaar, maar ook als je op dezelfde bank zit of in hetzelfde bed slaapt als iemand die schurft heeft. Ook via dekens, kussens of kleding kan de parasiet worden overgedragen aan anderen. Schurft is sommige situaties dus erg lastig te voorkomen. Is iemand waarmee je langer dan 15 minuten in contact bent geweest besmet? Behandel jezelf, ook al heb je geen klachten. Houd afstand van anderen en deel geen bedden, banken, handdoeken of kleding.

 

Wat te doen bij schurft?  

Was al je beddengoed, handdoeken en gedragen kleding op minstens 60 ºC. De kleding die je niet zo heet kunt wassen, stop je in een plastic zak die je goed dichtknoopt. Na 3 dagen kun je deze volgens het juiste wasprogramma wassen. Verschoon je kleding en beddengoed iedere dag en was het gedragen goed op 60 ºC. Stofzuig alles grote meubels, zoals de bank, stoelen of tapijt. 

Waarschuw huisgenoten, familieleden en alle andere mensen waarmee je nauw in contact bent geweest of waarmee je kleding, een bed of een bank hebt gedeeld. Het is belangrijk dat iedereen zich laat behandelen voor schurft, ook al hebben mensen nog geen klachten. 

 

Hoe behandel je schurft?  

Schurft gaat helaas niet vanzelf weg. Je moet je daarom behandelen met een middel tegen schurft. Een behandeling is mogelijk met tabletten of zalf.  

Schurft behandelen met zalf  

Om schurft te behandelen, smeer je je in met crème of gel, zoals Loxazol en Permetrine. Deze middelen zijn zonder recept te verkrijgen. Je hoeft hiervoor dus niet langs de huisarts. Je hebt vaak twee tubes nodig voor een schurftbehandeling. Voor een preventieve behandeling is 1 tube voldoende.  

Tips bij het smeren van Loxazol of Permetrine bij schurft:  

  • Smeer in de avond de Loxazol of Permetrine op een droge, schone en koele huid.  

  • Je mag eerst douchen, maar wacht minstens 1 uur met insmeren om de huid eerst goed te laten afkoelen. Anders heb je kans dat het middel teveel wordt opgenomen door je lichaam. 

  • Knip je nagels kort. 

  • Breng de crème of gel aan op je hele lichaam: vanaf de kaakrand tot onder de voetzolen, inclusief handpalmen. Besteed speciale aandacht aan het insmeren van plaatsen als vingers, tenen, onder je nagels, polsen, oksels, liezen, billen en uitwendige mannelijke genitaliën. Je hoeft je gezicht niet in te smeren, tenzij daar schurftplekken zichtbaar zijn. 

  • Laat de crème of gel 8-12 uur inwerken.  

  • Was je grondig, droog af met een schone handdoek en trek schone kleren aan.  

  • Herhaal de behandeling na 1 week.  

  • Vanaf 12 uur na een effectieve behandeling is schurft niet meer besmettelijk.  

  • Tussen de 2-6 weken verdwijnen de huidklachten en zullen er geen nieuwe jeukende plekjes meer ontstaan. 

Heb je huisgenoten? Zorg dat zij zich ook volledig behandelen, ook al hebben zij geen last van schurftplekken. 

Schurft behandelen met tabletten 

Crèmes en gels geven soms de snelste verlichting tegen schurft. Wil je niet smeren? Dan zijn er ook tabletten ter behandeling van schurft. Dit is een eenmalige dosis, die in enkele gevallen wordt herhaald als de infectie zeer ernstig is. De volgende medicijnen zijn op recept verkrijgbaar: 

  • Stromectol  

  • Ivermectine  

Schurft behandeling bestellen

Wil jij jezelf met tabletten behandelen voor schurft? Schrijf je in bij Nationale Apotheek. Ga dan langs de huisarts en vraag je huisarts om het recept door te sturen naar onze apotheek. Zo krijg jij je schurftbehandeling makkelijk en discreet thuisbezorgd. Als je zelf een recept hebt ontvangen, mail deze dan naar ons of upload een foto via de Nationale Apotheek-app om jouw medicijnen te bestellen. Hulp nodig? Neem contact op. Ons team staat voor je klaar.