textintroductionright

Het verschil tussen een sigaret en een e-sigaret (vape)

Een normale sigaret of shag bevat tabak. Wanneer je tabak verbrand, komen er giftige stoffen vrij, zoals teer en koolmonoxide. Bij een e-sigaret of vape, wordt speciale vape-vloeistof verhit zodat er damp ontstaat die je kunt roken. Deze damp bevat veel schadelijke stoffen, waaronder kankerverwekkende stoffen. Vapes bestaan nog niet zo lang, waardoor de gevolgen van vapen nog niet altijd duidelijk zijn. Vaak bevat vape-vloeistof, net als sigaretten, de zeer verslavende stof nicotine. Hierdoor raken vapers makkelijk verslaafd aan een (e-)sigaret.

Je verruilt de ene verslaving (het roken van sigaretten) voor een andere rookverslaving: het vapen.

Stoppen met roken door vapen 

Soms gebruiken mensen een vape of e-sigaret om te stoppen met roken. Dit raden we sterk af. Er zijn twee belangrijke redenen te noemen:  

  1. Als je sigaretten of shag rookt en daarbij begint met vapen, brengt dit juist extra gezondheidsrisico's met zich mee. Je krijgt dan een combinatie van schadelijke stoffen binnen, vanuit de verbranding van tabak en de vape-vloeistof. Ook krijg je vaak meer nicotine in je lichaam. Roken en vapen tegelijk is dus nog slechter voor je gezondheid. 

  2. Door te blijven vapen, houd je je rookverslaving in stand. Je verruilt de ene verslaving (het roken van sigaretten) voor een andere rookverslaving (vapen). Vaak zien we dat dit het moeilijk maakt om echt te stoppen met vapen of roken. De gewoonte van het roken zet je namelijk gewoon door. Daarnaast is het lichaam van een roker verslaafd aan nicotine. Deze zeer verslavende stof is helaas in alle sigaretten en vaak ook in vape-vloeistof aanwezig.  Wanneer je lichaam verslaafd is aan nicotine, wordt het extra moeilijk om te stoppen met roken

Stoppen met vapen, omdat er steeds meer aanwijzingen zijn dat alle vape-vloeistoffen (met en zonder nicotine) schade zouden kunnen aanrichten aan de luchtwegen en het hart- en vaatstelsel.

E-sigaret zonder nicotine 

Hoe zit het dan bij een e-sigaret zonder nicotine? Deze soort vape (ook wel shisha-pen genoemd) bevat niet de verslavende stof nicotine, maar het werkt wel een eventuele verslaving in de hand. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat mensen makkelijker overstappen van een e-sigaret naar gewone sigaretten. Daarnaast zijn er steeds meer aanwijzingen dat alle vape-vloeistoffen (met en zonder nicotine) schade zouden kunnen aanrichten aan de luchtwegen en het hart- en vaatstelsel. Ook bevatten sommige vape-vloeistoffen kankerverwekkende stoffen. Om gezondheidsrisico's zoveel mogelijk te voorkomen, heeft de Rijksoverheid besloten om dezelfde wetgeving te hanteren voor e-sigaretten met én zonder nicotine. 

Vapen onder jongeren wordt een steeds groter probleem. Vanaf 1 januari 2024 is er een verbod op vape-smaakjes.

Vapen onder jongeren

Het wordt steeds duidelijker dat vapen ontzettend schadelijk is voor onze gezondheid. De populariteit van vapen is vooral onder jongeren hard gegroeid. Helaas zien we vaak dat vapen een rookverslaving als gevolg heeft. De overheid probeert met maatregelen de populariteit van vapen onder jongeren terug te dringen. Op 1 januari 2024 is het vape-smaakjesverbod definitief ingegaan, waardoor aantrekkelijke vape-smaakjes niet meer mogen worden verkocht. Alleen de smaak ‘tabak’ is nog toegestaan. 

Jouw huisarts of een erkende stoppen met roken-coach helpt jou stoppen met vapen.

Hoe jij kunt stoppen met vapen 

De beste aanpak om te stoppen met vapen is een combinatie van gedragsverandering en middelen als nicotinevervangers en stoppen met roken-medicatie. Dit is de meest succesvolle manier om te stoppen met iedere rookverslaving. Een stoppen met roken-coach ondersteunt je jouw rookgedrag te veranderen.  

Daarnaast kan het stopproces bij vapen erg verschillen per persoon. Gebaseerd op hoe vaak je vapet en hoeveel nicotine er in jouw vape-vloeistof zit, moet worden bepaald welke dosering nicotinevervangers of stoppen met roken-medicatie je het beste kunt gebruiken. Jouw huisarts of stoppen met roken-coach kan een persoonlijk stappenplan maken om jou succesvol te laten stoppen met vapen.  

Stoppen met vapen is net zo belangrijk voor je gezondheid als stoppen met het roken van traditionele sigaretten en shag: 

  • Zowel een normale sigaret als een elektronische sigaret bevat zeer giftige stoffen. 

  • De nicotineverslaving in je lichaam moet vaak bij roken én bij vapen worden afgebouwd.  

  • Het omzetten van iedere verslaving vraagt om een verandering van gedrag. 

De succesvolle combinatie van coaching en stoppen met roken-middelen zijn via Nationale Apotheek één keer per kalenderjaar helemaal gratis.

Gratis stoppoging voor een rookvrij leven

De succesvolle combinatie van coaching en stoppen met roken-middelen zijn via Nationale Apotheek één keer per kalenderjaar helemaal gratis. Neem dus voorgoed afscheid van jouw rookverslaving. Jij kiest de coach die bij je past en Nationale Apotheek bezorgt de benodigde nicotinevervangers of stoppen met roken-medicatie gratis bij jou thuis.

Stoppen met roken-vergoeding