Steeds meer jongeren en volwassenen grijpen naar een e-sigaret, oftewel een vape. Vapen lijkt onschuldig: geen tabak, geen teer en een lekker smaakje. Maar vergis je niet: vapen is allesbehalve risicoloos. Ook steeds meer jonge kinderen vapen regelmatig. Het ministerie van Volksgezondheid maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling. Om meer bewustzijn te creëren over de gevaren, is op 12 mei de overheidscampagne ‘Nee tegen vapen’ van start gegaan.
Wat is vapen?
Een vape (of e-sigaret) is een elektronisch apparaatje waarmee vloeistof wordt verdampt en geïnhaleerd. Deze vloeistof, ook wel e-liquid genoemd, bevat meestal nicotine, smaakstoffen en andere chemicaliën. Vapes zijn vaak klein, kleurrijk en lijken soms op een USB-stick. Daardoor zijn ze makkelijk te verstoppen én aantrekkelijk voor jongeren.
Ondanks dat de verkoop van vapes aan minderjarigen verboden is, zijn vapes makkelijk te verkrijgen. Dit gebeurt meestal via sociale media of onderlinge verkoop. De aantrekkelijke smaakjes en vrolijke verpakkingen geven een misleidend gevoel van veiligheid.
Kinderen en vapen
Uit onderzoek van Motivaction onder 1.064 ouders en kinderen van 12 tot 16 jaar is gebleken dat meer dan een kwart van de 12- tot en met 16-jarigen al eens heeft gevapet. Van de 12-jarigen is dit bijna één op de tien. En bijna één op de drie jongeren van 12 tot en met 16 jaar die vapen, doet dit zelfs dagelijks.
De gevaren van vapen
Vapen wordt vaak gezien als een minder schadelijk alternatief voor roken, maar dat klopt niet. Vapes bevatten weliswaar geen teer zoals gewone sigaretten, er zitten wél andere schadelijke stoffen in, zoals propyleenglycol en glycerol. Bij verhitting kunnen deze stoffen veranderen in kankerverwekkende of irriterende dampen. Ook veel smaakstoffen zijn niet bedoeld om ingeademd te worden en kunnen de longen beschadigen.
Daarnaast is nicotine, de verslavende stof in veel vapes, zeer krachtig. Volgens sommige onderzoeken is nicotine, na heroïne en crack, zelfs een van de meest verslavende middelen die er zijn. Hoeveel nicotine er in een vape zit, hangt af van het type vape. Een wegwerpvape bevat meestal 2 ml e-liquid met een hoog nicotinegehalte (vaak 20 mg/ml). Dat staat ongeveer gelijk aan de hoeveelheid nicotine in 40 tot 60 sigaretten. Bij herbruikbare vapes is de vergelijking moeilijker te maken, omdat het nicotinegehalte en gebruik sterk variëren per persoon. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat er in sommige vapes veel meer nicotine zit dan wettelijk is toegestaan: soms zelfs tot elf keer meer de maximale limiet van 20mg/ml. Dat staat gelijk aan tweehonderd tot vierhonderd sigaretten in één vape.
'Nee tegen vapen’: de landelijke campagne
De landelijke voorlichtingscampagne 'Nee tegen vapen’ is erop gericht om ouders te informeren over de schadelijkheid van vapen en om hen te stimuleren daarover te praten met hun kinderen, zodat ze samen ‘nee’ kunnen zeggen tegen vapen. Deze campagne is onderdeel van het Actieplan tegen vapen van staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd, Preventie en Sport) en richt zich op drie sporen:
Illegale handel tegengaan;
Het voorkomen dat jongeren beginnen met vapen;
Het stoppen met vapen stimuleren en hierbij hulp bieden.
Deze campagne is vanaf 12 mei te zien en te horen op de radio, online en op sociale media.
Wil je weten hoe je kunt voorkomen dat je kind gaat vapen? Lees meer over de ‘Nee tegen vapen'-campagne.