• voor 17.00 uur besteld, volgende werkdag verzonden
 • gratis thuisbezorgd
 • via app bestellen
 • erkende openbare apotheek
 • voorkeursapotheek van VGZ en Zilveren Kruis
01-01-2024

Vape-smaakjes verbod: vanaf 1 januari 2024 definitief

Vanaf 1 januari 2024 geldt een definitief verbod op smaakjes bij e-sigaretten of zogenoemde vapes. Het verbod was al sinds 1 januari 2023 actief, maar producenten kregen nog tot 1 januari 2024 de tijd om hun bestaande voorraad te verkopen. Met de komst van het nieuwe jaar is het verbod op vape-smaakjes definitief.    

Diensten |

Wat is een vape? 

E-sigaretten (of vapes) zijn elektronische sigaretten die gevuld worden met vloeistof. Deze vloeistof wordt verhit en er ontstaat damp die de roker vervolgens inademt. Tot 2023 waren vape-vloeistoffen in allerlei smaken te verkrijgen. Sinds 2024 zijn deze smaakjes als mojito, hazelnootpasta, mango of aardbeienijs definitief verboden. Alleen de smaak ‘tabak’ is nog toegestaan.   

Vapen is schadelijk voor je gezondheid 

Net als bij normale sigaretten, bevat de damp van een e-sigaret (of vape) schadelijke stoffen. Deze stoffen veroorzaken longklachten, ademhalingsproblemen en vergroten de kans op hart- en vaatziekten. Vapen is dus gevaarlijk voor jou en de mensen om je heen. De gevolgen van e-sigaretten op de lange termijn zijn nog vaak onduidelijk, maar het wordt steeds duidelijker dat vapen veel schadelijker is dan gedacht.   

Vapen onder jongeren

Het verbod op vape-smaakjes is vooral bedoeld om vapen minder aantrekkelijk te maken onder jongeren. Helaas kan vapen ervoor zorgen dat jongeren steeds eerder beginnen met roken. De overstap van een e-sigaret naar een normale sigaret blijkt steeds makkelijker te worden gemaakt.   

Een aantal gezondheidsrisico’s onder jongeren die vapen (en/of roken), zijn:  

 • De damp van een vape geeft een groter risico op ademhalingsproblemen  

 • Longen beschadigen en nemen minder zuurstof op   

 • Er kunnen ontstekingen in de luchtpijp ontstaan  

 • Mensen die vapen hoesten en piepen meer  

 • De ontwikkeling van jonge hersenen wordt verstoord  

 • Er ontstaan problemen met het geheugen, concentratie en stemming  

 • Jongeren worden verslavingsgevoeliger voor ook andere soorten verslavingen (zoals alcohol)  

Stoppen met roken én vapen

Soms worden e-sigaretten gebruikt om te stoppen met roken. Dit wordt sterk afgeraden. Op deze manier zet je met vapen je rookverslaving door. Daarnaast is de combinatie van sigaretten en e-sigaretten tegelijk zelfs schadelijker dan wanneer je alleen sigaretten rookt of alleen vapet.   

De beste manier om te stoppen met roken is onder begeleiding en met de juiste nicotinevervangers en/of stoppen met roken-medicatie. Deze hulpmiddelen worden via Nationale Apotheek volledig vergoed. Overleg met je begeleider wat de beste manier is voor jou om te stoppen met vapen en/of roken.  

De beste manier om te stoppen met roken is onder begeleiding en met de juiste nicotinevervangers en/of stoppen met roken-medicatie.

Ook interessant voor jou

Diensten
Avatar

Een rookvrije wereld met Nationale Apotheek

Over een kleine twee weken start Stoptober. Elk jaar doen tienduizenden mensen mee met als doel om blijvend te stoppen met roken. Nationale Apotheek steunt stoppers. Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen kan stoppen met roken en daar maken we ons graag hard voor. Nationale Apotheek biedt jouw patiënt alle stoppen met roken medicatie.

Diensten
Avatar

Dé apotheek die stoppers steunt

Nu de zomervakantie voorbij is, gaan we langzaamaan richting de herfst. En dus ook richting de maand oktober, in 2014 bestempeld als ‘Stoptober’. Hét Nationale Stopmoment voor rokers, met als doel om voor altijd te stoppen. Maar waarom wachten tot oktober? Als arts juigt je het vast toe als een patiënt vandaag al zijn laatste sigaret dooft. Hoe eerder hoe beter!