21-11-2023
Rookt u?
Deze belangrijke vraag wordt door slechts 1 op de 5 huisartsen gesteld aan iedere patiënt die binnenkomt in de spreekkamer. Dit blijkt uit een verkenning naar de stoppen met roken-zorg in de huisartsenpraktijk. Is stoppen met roken bij jou in de spreekkamer ook een onderbelicht thema, of stel jij deze vraag regelmatig aan jouw patiënten? 70% van de Nederlanders bezoekt jaarlijks de huisarts, dus de huisartsenpraktijk is daarmee een geschikte én laagdrempelige plek om begeleiding te bieden bij het stoppen met roken.

Sleutelrol van de huisarts
Heb je het idee dat jouw rokende patiënt niet gemotiveerd is om over stoppen met roken te praten? Of zie je geen rol voor jezelf weggelegd in het stopproces van jouw patiënt? Dat is erg jammer, want uit onderzoek is gebleken dat rokende patiënten overwegend positief tegenover een gesprek met een zorgverlener over stoppen met roken staan. De meeste rokers willen namelijk dolgraag stoppen, maar kunnen dit niet alleen. Ze hebben behoefte aan jouw ondersteuning. Vind je het niet passend om deze begeleiding zelf te geven? Dan kun je jouw rokende patiënt natuurlijk ook doorverwijzen naar een professionele begeleidingscoach en alleen medicatie voorschrijven.
Very Brief Advice methode
Een gesprek over stoppen met roken hoeft niet tijdrovend te zijn. Met de Very Brief Advice (VBA) methode kan een stoppen met roken-advies al in 30 seconden gegeven worden. Deze methode zorgt ervoor dat rokers vaker terecht komen bij bewezen effectieve hulp. Zo’n VBA-gesprek bestaat uit drie delen. Je begint met de vraag: “Rookt u?”. Vervolgens vertel je de patiënt: “Als u wilt stoppen met roken, is de kans van slagen het grootst bij professionele begeleiding”. Je sluit af met: “Ik verwijs u daarom graag naar een goede stoppen met roken-coach”.
Stoptober
Vind je het prettig om een haakje te hebben, waaraan je het gesprek kunt ophangen? Een publieke campagne als Stoptober vormt een perfecte aanleiding om met je rokende patiënt over stoppen met roken te praten. Realiseer je dat een rookstopadvies van jou als zorgverlener echt goud waard is. Dit geeft namelijk bijna een verdubbeling van de kans dat een roker definitief stopt. De kracht zit ‘m ook in de herhaling. Daarom zou het mooi zijn als iedere zorgverlener de gelegenheid aangrijpt om een rookstopadvies te geven.
Wil jij jouw patiënt stoppen met roken-medicatie voorschrijven en heb je hulp nodig bij het voorschrijven van de juiste kuur? Download hier onze SMR keuzehulp. Nationale Apotheek levert alle stoppen met roken-medicatie en is exclusief leverancier van Decigatan (cytisine).