• voor 17.00 uur besteld, volgende werkdag verzonden
 • gratis thuisbezorgd
 • via app bestellen
 • erkende openbare apotheek
 • voorkeursapotheek van VGZ en Zilveren Kruis

Veelgestelde vragen over Decigatan

Veelgestelde vragen

Over Decigatan en de toepassing

Wat doet Decigatan en waarvoor gebruik ik het?

Decigatan is een ontwenningsmiddel bij rookverslaving. Het vermindert de gevoeligheid voor nicotine in de hersenen, waardoor het verlangen naar nicotine afneemt. Ook zorgt het voor vermindering van de ontwenningsverschijnselen.

Artsen schrijven het voor bij rookverslaving.

Welke stoffen bevat Decigatan?

Elk tablet bevat 1,5 mg cytisine.

De hulpstoffen zijn:

Mannitol, Microkristallijne cellulose, Magnesiumstearaat, Glycerol dibehenate, Hypromellose

Wat zijn de bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. Hiervoor verwijzen we naar de bijsluiter op de website van het CBG. De meest gemelde bijwerkingen zijn; verandering in eetlust, duizeligheid, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, angstgevoelens, slaapstoornissen, hoofdpijn, concentratieproblemen, verhoogde hartslag, verhoogde bloeddruk, droge mond, diarree, misselijkheid, verandering in smaak, maagzuur, verstopping, braken, uitslag, spierpijn, vermoeidheid. De symptomen kunnen ook komen van het stoppen met roken op zichzelf en zijn niet noodzakelijk het gevolg van het gebruik van het geneesmiddel.

Neem contact op met Nationale Apotheek of arts als je te veel last hebt van deze of andere bijwerkingen waar jij je zich zorgen over maakt.

Krijgt je last van bijwerkingen, neem dan contact op met je arts of apotheker. Dit geldt ook voor mogelijke bijwerkingen die niet in deze bijsluiter staan. Je kunt bijwerkingen ook rechtstreeks melden via Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb. Door bijwerkingen te melden, kun je ons helpen meer informatie te verkrijgen over de veiligheid van dit geneesmiddel.

Veelgestelde vragen

Over Decigatan en de inname

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Gebruik dit geneesmiddel altijd precies zoals je arts of apotheker je dat heeft verteld. Twijfel je over het juiste gebruik? Neem dan contact op met je arts of apotheker.

Decigatan moet worden ingenomen volgens het onderstaande schema, Decigatan moet oraal (via de mond) worden ingenomen met voldoende water.

Uiterlijk op de 5e behandeldag moet volledig gestopt worden met roken. Het roken mag niet worden voortgezet gedurende behandeling, omdat het de bijwerkingen kan verergeren (zie bijsluiter) Als de behandeling mislukt, moet deze worden stopgezet en kan deze worden voortgezet na 2 á 3 maanden.

Op welk moment neem ik Decigatan?

Neem de tabletten volgens het schema afgesproken met je arts of zoals vermeld in de bijsluiter. Eventueel met behulp van  een medicijnwekker (app), via het doseerschema van Nationale Apotheek of stel een alarm in op je telefoon. Je vergeet zo minder snel een dosis. Hoe nauwkeuriger het schema gevolgd wordt des te groter de kans tot succesvol stoppen met roken.

Hoe lang gebruik ik Decigatan?

Eén verpakking van Decigatan (100 tabletten) is voldoende voor een volledige behandeling. De duur van de behandeling is 25 dagen.

Wat moet ik doen als ik teveel Decigatan heb ingenomen?

Bij een overdosis van dit middel zijn verschijnselen van nicotinevergiftiging waargenomen. Verschijnselen van een overdosis zijn: algemeen onwel, ziek voelen (malaise), misselijkheid, braken, verhoogde hartslag, bloeddrukschommelingen, ademhalingsproblemen, wazig zicht, stuiptrekkingen. Stop het gebruik van dit middel en neem contact op met je arts of Nationale Apotheek als je een van de beschreven verschijnselen of een verschijnsel dat niet in deze bijsluiter is beschreven ervaart.

Kan ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Als je in één keer stopt met dit medicijn, kun je korte tijd meer zin in roken krijgen. Na het stoppen, heb je daardoor meer kans weer te gaan roken. Twijfel je over wat je moet doen? Kijk voor het doseringsschema in de bijsluiter of neem dan contact op met je arts of apotheker.

Kan ik Decigatan op een lege maag innemen?

Het is niet bekend of voeding invloed heeft op Decigatan, bij inname wordt Decigatan snel opgenomen vanuit het maag- darmkanaal.

Veelgestelde vragen

Over Decigatan in combinatie met andere medicijnen

Mag ik Decigatan met andere medicijnen gebruiken?

Gebruik je naast Decigatan nog andere geneesmiddelen? Heb je dat kort geleden gedaan of bestaat de mogelijkheid dat je in de nabije toekomst andere geneesmiddelen gaat gebruiken? Vertel dat dan je arts of apotheker.

Gebruik dit middel niet in combinatie met tuberculostatica (middelen gebruikt in de behandeling van tuberculosis). Het is momenteel niet duidelijk of dit middel de werkzaamheid van systemische anticonceptie (pil, een vaginale ring, een pleister, een 'prikpil' en een implantatiestaafje) vermindert. Als je gebruikmaakt van systemische anticonceptie, moet je tevens een barrièrevoorbehoedmiddel gebruiken (bijv. condooms).

Heeft stoppen met roken zelf nog invloed op mijn medicijngebruik?

Als je stopt met roken, met of zonder gebruik van Decigatan, is in bepaalde gevallen een doseringsaanpassing van andere geneesmiddelen nodig. Dit is met name belangrijk als je geneesmiddelen gebruikt die een van de volgende stoffen bevat: theofylline (voor behandeling van astma), tacrine (voor behandeling van de ziekte van Alzheimer), clozapine (voor behandeling van schizofrenie) en ropinirol (voor behandeling van de ziekte van Parkinson).

Voor meer informatie raadpleeg de bijsluiter en/of de samenvatting van de productkenmerken elders op deze pagina. Neem bij twijfel contact op met je arts of apotheker.

Kan ik Decigatan combineren met andere behandelingen om te stoppen met roken (bijv. nicotine vervangers als pleisters, kauwgom, zuigtabletten)

Gebruik Decigatan als enige behandeling bij het stoppen met roken. Het is aangetoond dat de 25-daagse therapie (1 pakket, dat is de complete behandeling) met Decigatan effectief is in het stoppen met roken.

Het combineren van Decigatan met andere behandelingen om te stoppen met roken wordt niet aanbevolen. Als het geneesmiddel wordt gecombineerd met nicotinevervangende middelen kan dit leiden tot verergerde bijwerkingen van nicotine zelf.

Neem bij twijfel contact op met je arts of Nationale Apotheek.

Veelgestelde vragen

Over Decigatan en de contra-indicaties

Kan ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Ben je zwanger of wil je binnenkort zwanger worden?

Als je een rookverslaving hebt, dan is het ‘t beste dat je stopt met roken voordat je zwanger wordt.

Ben je zwanger, denk je zwanger te zijn, wil je zwanger worden? Neem dan contact op met je arts of apotheker voordat je dit geneesmiddel gebruikt. Je mag Decigatan niet gebruiken als je zwanger bent.

Borstvoeding
Geef je borstvoeding? Neem dan contact op met je arts of apotheker voordat je dit geneesmiddel gebruikt. Je mag Decigatan niet gebruiken als je borstvoeding geeft.

Mag ik dit medicijn gebruiken als de werking van mijn nieren of lever minder goed is?

Er is geen ervaring met gebruik van dit middel bij patiënten met een verminderde werking van de lever of nieren, het gebruik van het geneesmiddel wordt daarom niet aanbevolen voor deze patiënten.

Wanneer mag ik Decigatan niet gebruiken?

Decigatan mag je niet gebruiken bij:

 • Overgevoeligheid voor de werkzame stof cytisine of voor een van de hulpstoffen

 • Onstabiele angina pectoris

 • Een recent hartinfarct

 • Klinisch significante hartritmestoornissen

 • Een recente beroerte

 • Zwangerschap en borstvoedingsperiode

In sommige gevallen moet je extra voorzichtig zijn met het gebruik van Decigatan, lees voor meer informatie de bijsluiter.

Overleg altijd met jouw arts.

Veelgestelde vragen

Decigatan en praktische vragen

Mag ik alcohol drinken tijdens de behandeling met Decigatan?

Er is geen informatie bekend of alcohol invloed heeft op de werking van Decigatan.

Kan ik met Decigaten autorijden?

Decigatan heeft geen invloed op de rijvaardigheid en op het vermogen om machines te bedienen.

Als je echter last krijgt van bepaalde bijwerkingen, dan kan het in sommige gevallen wel beter zijn om niet te gaan rijden. Als je bijvoorbeeld merkt dat je slaperig of duizelig bent, dan is het verstandiger om niet te rijden. Ook bijwerkingen als verminderde coördinatie of paniekaanvallen kunnen invloed hebben op jouw rijgedrag.

Heb ik een recept nodig?

Ja, Decigatan is uitsluitend verkrijgbaar op recept. Decigatan is geregistreerd onder RVG 118544.

Wordt dit middel vergoed?

Als Decigatan gecombineerd wordt met gedragsbegeleiding dan wordt de stoppoging 1 keer per kalenderjaar volledig vergoed en gaat het niet van je eigen risico af.

Hoe weet ik dat Decigatan veilig en van goede kwaliteit is?

Decigatan is beoordeeld en geregistreerd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen onder RVG 118544. Dit betekent dat de werkzaamheid en veiligheid voldoende is bewezen en de kwaliteit (samenstelling) van elke batch gecontroleerd wordt voordat het op de markt komt.

Is Nationale Apotheek de enige apotheek in Nederland die Decigatan bij mij thuis kan leveren?

Ja, vraag jouw arts het recept Decigatan naar Nationale Apotheek te sturen. De gegevens die jouw arts hiervoor nodig heeft, vind je hier. Heb je het recept meegekregen? Ga dan in de app naar ‘’Aanvragen’’ en gebruik een foto van het recept om jouw medicijnen aan te vragen.

Binnen 1 werkdag word je gebeld door Nationale Apotheek om de medicijnen door te spreken. Je ontvangt daarna nog een samenvatting met de belangrijkste informatie per e-mail.

Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, betekent de volgende dag verzonden. Je geeft in de app aan waar en wanneer er bezorgd moet worden. Als het mag en kan, leveren we via de brievenbus, zodat je er niet eens voor thuis te blijven. Kijk in de PostNL-app wanneer je jouw  bezorger kunt verwachten.

Waarom heb ik begeleiding nodig als ik wil stoppen met roken?

Met begeleiding vergroot je jouw kansen én wordt de poging één keer per jaar volledig vergoed door jouw zorgverzekeraar als je de middelen via Nationale Apotheek bestelt.

Je hebt tot 4 x meer kans om te stoppen met roken met behulp van jouw huisarts of een professionele hulpverlener dan met wilskracht alleen. Klik op deze link voor een overzicht van enkele goede coaches.

Kan ik zelf bepalen hoe ik mijn begeleiding wil?

Ja, het is mogelijk om je eigen begeleiding te kiezen. Nationale Apotheek werkt o.a. samen met de volgende coachingsbureaus:

 • Medipro

 • WeQuit

 • Rookvrij en fitter

 • Psymind

 • Jouw huisarts of praktijkondersteuner