01-07-2024

Geen sigaretten meer te koop in supermarkten

De verkoop van sigaretten en vapes in supermarkten is vanaf 1 juli 2024 verboden. Al sinds 2023 was het verboden om online tabak en vapes te kopen. Nu kun je ook geen rookwaren meer kopen bij de supermarkt, snackbar of avondwinkel. De overheid hoopt hiermee stappen te maken naar een rookvrije generatie.

Vanaf wanneer geen sigaretten meer in de supermarkt?

Het verbod gaat op 1 juli 2024 definitief in. Dit betekent dat er vanaf maandag 1 juli geen tabak, vapes en vape-vloeistoffen meer verkocht mogen worden in alle Nederlandse supermarkten, avondwinkels en buurtwinkels. Ook in de horeca, snackbars en casino's is het verboden om tabak en vapes te verkopen. Het aantal punten waar sigaretten worden verkocht gaat hiermee omlaag van 10.000 naar ongeveer 4.400 plekken.

Op weg naar een rookvrije generatie

Het verkoopverbod is een nieuwe maatregel van de overheid om stoppen met roken makkelijker te maken. Ook worden jongeren door de steeds strengere maatregelen ontmoedigt om te beginnen met roken of vapen. De schadelijke stoffen in tabak zijn al langere tijd duidelijk. Ook de gevolgen van vapen blijken schadelijker te zijn dan gedacht voor de ontwikkeling van jonge mensen. Dit jaar werden er al diverse nieuwe maatregelen ingezet om tot een rookvrije generatie te komen: 

Waar kun je nog sigaretten kopen in 2024?

Om tabak te kopen, moet je vanaf 1 juli naar een tankstation, groothandel of speciaalzaak. De komende jaren wil de overheid steeds meer stappen nemen om roken te ontmoedigen. Na 2030 zal naar verwachting de verkoop van sigaretten en vapes ook verboden worden in tankstations en speciaalzaken. Het doel is om in 2032 tabaksproducten alleen nog te verkopen in tabaksspeciaalzaken. 


Gratis stoppen met roken 

Nationale Apotheek zet zich graag in voor een rookvrije generatie. Ga ook de uitdaging aan en stop met roken. Je kiest zelf een coach en bestelt gratis nicotinevervangers en stoppen met roken-medicatie. Wij regelen de vergoeding met jouw zorgverzekeraar en je betaalt geen eigen risico. Jouw middelen worden makkelijk bij je thuisbezorgd, zonder verzendkosten. Meer weten? Lees meer over de stoppen met roken-vergoeding via Nationale Apotheek. Of bestel meteen jouw gratis hulpmiddelen.