Alles over het medicijnpaspoort: van aanvraag tot gebruik

Marwa Rasul
Marwa Rasul| ApothekerInfo@nationale-apotheek.nl
Toestemming geven voor het Landelijk Schakelpunt is onderdeel van de inschrijving bij Nationale Apotheek.
textintroductionright

Wat is een medicijnpaspoort?

Medicijnpaspoort aanvragen: hoe werkt het?

Neem contact op met je apotheek

Geef je medicatiegebruik door

Controleer goed

Klaar om op reis te gaan

textintroductionright

Een digitaal medicijnpaspoort

Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, zoals bepaalde slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis, is het belangrijk een Schengenverklaring of een Engelstalige medische verklaring te hebben.

Medicijnpaspoort versus medicijnverklaring

Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, zoals bepaalde slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis, is het belangrijk een Schengenverklaring of een Engelstalige medische verklaring te hebben. In veel landen is het gebruik van medicijnen die onder de Opiumwet vallen verboden. Het is dus belangrijk om altijd goed voorbereid op reis te gaan en ruim voor vertrek uit te zoeken of je een medicijnverklaring nodig hebt.

Een medicijnpaspoort is altijd gratis. Deze vraag je gemakkelijk op bij je apotheek.

Wat kost een medicijnpaspoort en hoelang is deze geldig?

Een medicijnpaspoort is altijd gratis. Deze vraag je gemakkelijk op bij je apotheek. Zorg er wel voor dat je het overzicht regelmatig laat bijwerken. Er zit geen geldigheidsduur aan, maar het is wel belangrijk dat deze altijd up-to-date is.

Let op: aan een Schengenverklaring zit wel een geldigheidsduur. Dit heeft te maken met medicijnen die onder de Opiumwet vallen. 

Nu je alles weet over het medicijnpaspoort, ga je natuurlijk altijd voorbereid op reis.

Het medicijnpaspoort in een notendop

Nu je alles weet over het medicijnpaspoort, ga je goed voorbereid op reis. Je weet hoe je een uitgebreid overzicht van je medicijnen aanvraagt, wat het inhoudt en het belang ervan als je naar het buitenland gaat. Vergeet niet dat bepaalde medicijnen aanvullende documentatie vereisen, zoals een Schengenverklaring, vooral als ze onder de Opiumwet vallen. Controleer je medicijnpaspoort regelmatig en zorg dat je veilig op reis gaat.

Regel je medicijnen online

Maak het je ook gemakkelijk als het gaat om medicijnen. Via de app van Nationale Apotheek of met de automatische herhaalservice is een nieuwe voorraad van jouw medicatie zo geregeld. Medicijnen bestellen doe je met gemak online met de persoonlijke aandacht van een openbare apotheek.

Regel je medicijnen online