Medicijnen regelen voor je kind of een ander

DigiD aanvragen
Medicijnen regelen voor je kind

Medicijnen regelen voor je kind

Hoe je medicijnen regelt voor je kind hangt af van de leeftijd van je kind. Is je kind jonger dan 16 jaar? Dan zijn er twee manieren om een account aan te maken. Je kunt je kind toevoegen aan je eigen account. In dit geval heeft je kind geen DigiD nodig. Of je kunt een account aanmaken voor je kind met de DigiD van je kind. Is je kind 16 jaar of ouder? Dan heeft je kind een eigen account nodig. Hieronder worden de stappen uitgelegd.

Kind toevoegen aan mijn account (jonger dan 16 jaar)

Account aanmaken voor mijn kind (jonger dan 16 jaar)

Account aanmaken voor mijn kind (vanaf 16 jaar)

Medicijnen regelen voor een ander

Medicijnen regelen voor een ander

Als je medicijnen wil regelen voor iemand anders, dan is het niet mogelijk om met je eigen DigiD in te loggen. DigiD is namelijk gekoppeld aan het burgerservicenummer (BSN) van de persoon die de medicijnen gebruikt. Om je te kunnen laten machtigen door een ander heb je zelf ook een account nodig. Ook al heb je zelf geen medicijnen nodig. Hieronder worden de stappen uitgelegd.

 1. Log in met je eigen DigiD om een account aan te maken. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan direct aan op de website van DigiD.

 2. Vul je eigen contactgegevens in.

 3. Stel je eigen voorkeuren in.

 4. Klik in de laatste stap op 'Afronden' en je account is aangemaakt.

 5. Vraag de ander om jou te machtigen via Account > Mijn account delen.


Je kunt ook inloggen met de DigiD van de persoon waarvoor je medicijnen wil regelen. Echter raden wij aan om niet de DigiD van iemand anders te gebruiken, aangezien DigiD persoonlijk is en ook voor andere online diensten wordt gebruikt.

Hoe kan ik iemand machtigen?

Hoe kan ik iemand machtigen?

Let op: de persoon die je wil machtigen heeft een eigen account nodig. Heeft deze persoon nog geen account? Vraag hem/haar eerst een account aan te maken met zijn/haar eigen DigiD en eigen gegevens.

 1. Ga in de app naar Account > Mijn Account delen.

 2. Klik op 'Persoon machtigen'.

 3. Vul het e-mailadres en mobiel nummer in van de persoon die je wil machtigen. Dit moet het e-mailadres en mobiel nummer zijn dat bij ons bekend is. Anders kunnen wij jouw profiel niet koppelen aan dat van de persoon die je wil machtigen.

 4. Vul in wat jouw relatie is tot de gemachtigde.

 5. Geef aan of de gemachtigde het eerste aanspreekpunt is en of de persoon 18 jaar of ouder is.

 6. Klik op 'Gemachtigde uitnodigen'. De persoon die je wil machtigen ontvangt een uitnodiging per e-mail. Zodra de gemachtigde de uitnodiging heeft geaccepteerd, kan de gemachtigde in zijn/haar eigen account via 'Account' bovenaan wisselen tussen het profiel van zichzelf en dat van jou.


Goed om te weten: je geeft de gemachtigde toestemming om namens jou te handelen in de Nationale Apotheek-app. Een gemachtigde heeft volledig toegang tot jouw account en kan namens jou bestellingen plaatsen. Jijzelf blijft verantwoordelijk voor je account. Je kunt de machtiging altijd weer intrekken.

Veelgestelde vragen

over medicijnen regelen voor je kind of een ander

Over medicijnen regelen voor je kind of een ander

Mijn kind heeft geen DigiD. Hoe kan ik deze aanvragen?

Dat kan op de website van DigiD. Na je aanvraag stuurt DigiD binnen 3 werkdagen een brief met een activeringscode naar het woonadres van je kind. Dit is het adres waarop je kind ingeschreven staat bij de gemeente. Activeer de DigiD binnen 21 dagen, anders moet je opnieuw een DigiD aanvragen.

DigiD aanvragen

Hoe werkt het inloggen met DigiD?

Vanaf 27 november 2023 is de nieuwe versie van de Nationale Apotheek-app beschikbaar in de Google Play Store en Apple App Store. In deze nieuwe versie kun je alleen nog maar inloggen met DigiD.

Meer informatie over inloggen met DigiD

Het lukt niet om mijn kind toe te voegen aan mijn account. Wat moet ik doen?

Het zou kunnen zijn dat er al een account bestaat met het burgerservicenummer (BSN) van je kind. In dat geval is het niet mogelijk om een kind toe te voegen. Wil je je kind toch toevoegen aan je account? Neem dan contact met ons op. Wij regelen dat je kind wordt toegevoegd aan je account.

Weet je niet zeker of er al een account bestaat met het BSN van je kind of loop je tegen andere problemen aan, neem dan ook contact met ons op. Wij zijn er voor je!

Het lukt niet om iemand te machtigen. Wat moet ik doen?

Vraag de persoon die je wil machtigen of hij/zij een eigen account heeft aangemaakt. Heeft deze persoon nog geen account? Laat hem/haar dan eerst een account aanmaken met zijn/haar eigen DigiD en gegevens.

Krijg je in de app de foutmelding dat wij geen gebruiker kunnen vinden met het opgegeven e-mailadres en mobiel nummer? Vraag dan aan de persoon die je wil machtigen welk e-mailadres en mobiel nummer hij/zij heeft gebruikt voor het aanmaken van zijn/haar account. Het e-mailadres en mobiel nummer moeten bekend zijn bij ons. Anders kunnen wij jouw profiel niet koppelen aan dat van de persoon die je wil machtigen.

Heb je nog steeds problemen met het machtigen, neem dan contact met ons op.

Ik krijg de melding dat mijn e-mailadres al in gebruik is bij het aanmaken van een nieuw account. Wat nu?

Dan bestaat er al een account met jouw e-mailadres. Het is helaas niet mogelijk om meerdere accounts met hetzelfde e-mailadres te hebben. Wil je je e-mailadres voor je eigen account gebruiken, maar is het al in gebruik bij een ander account? Neem dan contact met ons op. Wij regelen dat je een nieuw account kunt aanmaken met jouw e-mailadres.

Wat is de beste manier om medicijnen te regelen voor mijn kind jonger dan 16 jaar?

Er zijn twee manieren om medicijnen te regelen voor je kind jonger dan 16 jaar. Je kunt je kind toevoegen aan je eigen account. Of je kunt een account aanmaken voor je kind met de DigiD van je kind.

Ons advies is om je kind aan je eigen account toe te voegen. Voordelen van het toevoegen van je kind aan je eigen account zijn:

 • Je kind heeft geen DigiD nodig.

 • Als jijzelf medicijnen nodig hebt, kun je dit direct via Nationale Apotheek regelen. Je hebt namelijk al een account. Als je ervoor gekozen hebt om een account voor je kind aan te maken met je eigen e-mailadres, dan is het helaas niet mogelijk om later nog een account voor jezelf aan te maken met hetzelfde e-mailadres.

 • Je kunt meerdere kinderen jonger dan 16 jaar toevoegen aan je account. Dat is handig, want dan staan al je kinderen in één handig overzicht.


Je kunt in de app via ‘Account’ wisselen tussen je eigen profiel en dat van je kind(eren).

Waarom moet ik als mantelzorger ook een account hebben?

In de Nationale Apotheek-app log je vanaf 27 november 2023 in met DigiD. DigiD is gekoppeld aan het burgerservicenummer (BSN) van de persoon die de medicijnen gebruikt. Daarom is het helaas niet mogelijk om met je eigen DigiD in te loggen bij een account van een ander.

Je kunt ook inloggen met de DigiD van de persoon waarvoor je medicijnen wil regelen. Echter raden wij aan om niet de DigiD van iemand anders te gebruiken, aangezien DigiD persoonlijk is en ook voor andere online diensten wordt gebruikt.