Nicotinekauwgom
Als je stopt met roken, krijgt je lichaam minder nicotine binnen dan normaal via sigaretten en shag. Je lichaam is inmiddels wel verslaafd geraakt aan nicotine, waardoor je last kunt krijgen van lichamelijke ontwenningsverschijnselen, zoals trillen, hoofdpijn en darmklachten. Nicotinevervangers helpen jou om je rookverslaving langzaam af te bouwen, waardoor je minder last hebt van deze lichamelijke ontwenningsverschijnselen. Hieronder lees je meer over het gebruik van nicotinekauwgom.
Je rookverslaving afbouwen met nicotinekauwgom
Nicotinekauwgom kan goed helpen bij het afbouwen van een rookverslaving. Deze nicotinevervanger helpt vooral snel bij moeilijke momenten. Nicotinekauwgom geeft een kleine hoeveelheid nicotine af, dat door jouw lichaam snel wordt opgenomen via je mondslijmvlies. Heb je trek in een sigaret, dan is een kauwgom makkelijk gepakt. Een paar keer langzaam kauwen en je behoefte om te roken verdwijnt vrijwel meteen. Een kauwgom werkt voor ongeveer 30 minuten. Gemiddeld duurt een behandeling met nicotinekauwgom 3 tot 6 maanden.
Zo kauw jij op je nicotinekauwgom
Een nicotinekauwgom werkt meestal net iets anders dan wat je gewend bent bij een normale kauwgom. Het is belangrijk om langzaam te kauwen, waardoor je een geleidelijke afgifte van nicotine krijgt in je lichaam. Kauw je te hard en te snel op een nicotinekauwgom, dan kan er teveel nicotine worden afgegeven dan je mondslijmvlies kan opnemen. De nicotinekauwgom werkt dan minder effectief, omdat je het teveel aan nicotine doorslikt in plaats van opneemt via je mondslijmvlies. Ook kun je er misselijk van worden.
Zo kauw jij succesvol op je nicotinekauwgom:
Je neemt 1 kauwgom per keer en maximaal 1 kauwgom per uur.
Kauw langzaam en proef de smaak van nicotine sterker worden.
Stop met kauwen en laat de kauwgom rusten tussen je wang en je tandvlees.
Als de smaak verdwijnt, begin je weer met kauwen.
Herhaal deze stappen voor ongeveer 30 minuten.
Vaak zijn 8-12 kauwgoms per dag voldoende.
De behandeling wordt vaak stopgezet als je nog maar 1-2 kauwgoms per dag hoeft te nemen.
Je huisarts, praktijkondersteuner of stoppen met roken-coach helpt je met het bepalen van de juiste doseringen en het juiste gebruik van nicotinevervangers voor jou. De duur van de behandeling verschilt per persoon, maar dit is meestal minimaal 3 maanden, waarna het gebruik van de kauwgom wordt afgebouwd. Geleidelijk aan bouw je het gebruik van nicotinekauwgom af, totdat je lichaam helemaal geen nicotine meer nodig heeft. Het wordt in de meeste gevallen afgeraden om nicotinekauwgoms langer dan 6 maanden te gebruiken.
Populaire merken
Er zijn een aantal populaire merken die nicotinekauwgoms leveren, waaronder Nicotinell en Nicorette. Als je onder begeleiding stopt, worden jouw nicotinevervangers één keer per kalenderjaar volledig vergoed via Nationale Apotheek.
Nicotinell
Nicotinell kauwgom is verkrijgbaar in doseringen van 2 mg of 4 mg en in de smaken cool mint en fruit. Bij het bepalen van de juiste dosering, wordt er een onderscheid gemaakt tussen lichte rokers (minder dan 20 sigaretten per dag), matige rokers (20-30 sigaretten per dag) en zware rokers (meer dan 30 sigaretten per dag).
Lees meer over de juiste dosering voor Nicotinell kauwgom.
Nicorette
Nicorette kauwgom is verkrijgbaar in doseringen van 2 mg en 4 mg en in de smaken classic, freshfruit en menthol mint. Kijkend naar jouw rookgedrag, wordt de juiste dosering bepaald. Er wordt hierbij een onderscheid gemaakt tussen rokers die 20 sigaretten of minder per dag roken en rokers die meer dan 20 sigaretten per dag roken. Als je je eerste sigaret opsteekt binnen 30 minuten nadat je wakker wordt, wordt vaak aangeraden om een hogere dosering Nicorette kauwgoms te nemen.
Lees meer over de juiste dosering voor Nicorette kauwgom.
Bijwerkingen nicotinekauwgom
De meeste bijwerkingen ervaar je binnen de eerste maand dat je nicotinekauwgom gebruikt. Vooral als je te hard en te snel op je kauwgom kauwt, kan misselijkheid of irritatie in de mond of keel ontstaan, je kunt de hik krijgen of gaan hoesten. Ook hoofdpijn kan voorkomen bij het gebruik van nicotinekauwgom.
Blijf je roken bij het gebruik van nicotinekauwgom? Dan kan dit ontwenningsverschijnselen en bijwerkingen verergeren en zelfs leiden tot een overdosis aan nicotine. Je kunt dan last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid, buikpijn, braken, diarree en zweten. Maak je je zorgen over bijwerkingen die je ervaart tijdens het gebruik van nicotinekauwgom? Neem contact op met je huisarts, stoppen met roken-coach of apotheker.
Alternatieve nicotinevervangers
Vaak wordt nicotinekauwgom in combinatie met pleisters of zuigtabletten gebruikt. Je huisarts, praktijkondersteuner of stoppen met roken-coach helpt je met het voorschrijven van de juiste stoppen met roken-middelen voor jou. Met nicotinepleisters behoud je een basisniveau aan nicotine in je bloed. Vervolgens kun je kauwgom of zuigtabletten gebruiken tijdens moeilijke momenten. Deze nicotinevervangers worden snel opgenomen en zorgen ervoor dat jouw zin in een sigaret ook snel weer verdwijnt. Je begeleider adviseert je welke (combinatie van) nicotinevervangers geschikt zijn voor jouw situatie.
Nicotinekauwgom vergoeding
Eén keer per kalenderjaar worden via Nationale Apotheek jouw nicotinevervangers volledig vergoed. Jij bestelt je nicotinekauwgom dus helemaal gratis als je je laat begeleiden door een huisarts, praktijkondersteuner of erkende stoppen met roken-coach. Kies zelf je begeleiding en bestel via Nationale Apotheek jouw gratis middelen. Je betaalt zelfs geen eigen risico. Ook worden alle middelen gratis thuisbezorgd. We hopen jou zo succesvol en makkelijk mogelijk te laten stoppen met roken.